Γιατί ντρέπεσαι; Πες το στο γιατρό!

03.11.2015
Δεν χρειάζεται να νιώθεις αμηχανία για κάποια συμπτώματα που σε ταλαιπωρούν και, φυσικά, δεν πρέπει να διστάσεις να επισκεφθείς το γιατρό. Ο… dr Google όχι μόνο δεν θα σου δώσει τη λύση, αλλά θα σε παρασύρει σε λάθος εκτιμήσεις.

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις υγείας που πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συζητήσουν ακόμα και με το γιατρό τους. Το αποτέλεσμα, βέβαια, είναι να αφήνουν να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα άλυτο και συνήθως να ταλαιπωρούνται ή και να κινδυνεύουν από αυτοσχέδιες θεραπείες, χωρίς να υπάρχει λόγος. Ας δούμε, λοιπόν, έξι από τα πιο γνωστά προβλήματα που για τις περισσότερες γυναίκες θεωρούνται ταμπού αλλά και ποιες λύσεις προτείνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπισή τους.

1. Βγάζω υγρό από τις θηλές μου

Τι μπορεί να σημαίνει: Έκκριμα της θηλής και από τους δύο μαστούς μπορεί να οφείλεται σε φυσιολογικούς ορμονικούς παράγοντες (θηλασμός, γαλουχία) αλλά και στην αύξηση της προλακτίνης, της ορμόνης που διεγείρει του αδένες του μαστού να παράγουν γάλα. Από τη στιγμή που δεν είσαι έγκυος και δεν θηλάζεις, ενδεχομένως να πρόκειται για τη λεγομένη υπερπρολακτιναιμία, μια κατάσταση που όταν μένει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες του εμμήνου κύκλου, στειρότητα και αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση.

Χαλάρωσε: Οι μη αιματηρές εκκρίσεις από τη θηλή είναι σχεδόν πάντα καλοήθους μορφής (κυρίως στις ηλικίες κάτω των 30) και πολύ σπάνια αποτελούν ένδειξη καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, όπως συμβουλεύουν από την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας: «Κάθε έκκριμα (λευκό, πρασινωπό, κιτρινωπό, καφεοειδές, διαυγές ή και αιματηρό) από τον ένα ή και από τους δύο μαστούς χρειάζεται οπωσδήποτε την αξιολόγηση του ειδικού».

Πώς αντιμετωπίζεται: Ο γιατρός θα ελέγξει αν πάσχεις από υποθυρεοειδισμό, καθώς ο θυρεοειδής που υπολειτουργεί μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πλεονάζουσα προλακτίνη. Επίσης, θα ελέγξει για προλακτίνωμα, έναν καλοήθη όγκο στην υπόφυση, ο οποίος είναι θεραπεύσιμος με φαρμακευτική αγωγή. Το πιθανότερο να προτείνει και μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή ειδική εξέταση των πόρων του μαστού.

2. Μουσκεύω με ιδρώτα το πουκάμισό μου κάθε μέρα

Τι μπορεί να σημαίνει: Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι σωματικές δραστηριότητες αλλά και η συναισθηματική φόρτιση είναι κυρίως οι αφορμές που ο ιδρώτας σου τρέχει ποτάμι. Ο υπερβολικός ιδρώτας, ωστόσο, όπως και η κακοσμία που συχνά τον συνοδεύει, εκτός του ότι σε φέρνει σε δύσκολη θέση, μπορεί να υποδηλώνει μια πάθηση, την λεγόμενη υπεριδρωσία, που, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Κατσάμπας, οφείλεται σε δυσλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και συνήθως εντοπίζεται στις μασχάλες, στα πόδια και στις παλάμες των χεριών.

Χαλάρωσε: Τα συμπτώματα της υπεριδρωσίας συνήθως είναι πιο έντονα στην εφηβεία (λόγο ορμονικών επιδράσεων). Επιδεινώνονται επίσης από συγκινησιακά ερεθίσματα (υπερβολικό στρες, ένταση, αγωνία), από ορισμένα φάρμακα (μεταξύ άλλων τα αντιψυχωσικά, η θυροξίνη και η υπερδοσολογία αναλγητικών, όπως η ασπιρίνη), καθώς και από την εμμηνόπαυση (πολλές γυναίκες ξυπνούν τη νύχτα λουσμένες στον ιδρώτα).

Πώς αντιμετωπίζεται: Η υπεριδρωσία δεν αντιμετωπίζεται με απλά αντιιδρωτικά. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται η συμβουλή ενός δερματολόγου, ο οποίος ανάλογα με τη ρίζα και την έκταση του προβλήματος θα συστήσει κάποια θεραπεία. Η θεραπευτική αγωγή συνήθως περιλαμβάνει φάρμακα από το στόμα, τοπικά διαλύματα και στις ακραίες καταστάσεις αλλαντοξίνη (botox), μια ουσία που χρησιμοποιείται κατά των ρυτίδων. Το botox είναι το «αντίδoτο» για την υπερβολική εφίδρωση. Μάλιστα συνταγογραφείται και από τα Ταμεία όταν πρόκειται για θεραπευτικούς σκοπούς.

3. Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον για σεξ!

Τι μπορεί να σημαίνει: Πολλά και διαφορετικά πράγματα. Η λίμπιντο επηρεάζεται από σωματικές αλλά και ψυχολογικές καταστάσεις. Πολλές γυναίκες έχουν μειωμένη λίμπιντο κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπασης – όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων αρχίζουν να μειώνονται (ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται κολπική ξηρότητα). Η κατάθλιψη είναι επίσης μια άλλη κατάσταση κι εδώ παίζει ρόλο η ντοπαμίνη, τα επίπεδα της οποίας μειώνονται.

Χαλάρωσε: Όταν ο γυναικολόγος σε ρωτά πώς αισθάνεσαι, θέλει να γνωρίζει την αλήθεια. Αν, για παράδειγμα, η έλλειψη της ερωτικής σου διάθεσης οφείλεται στη λήψη κάποιων φαρμάκων (π.χ. αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά), σε ενδεχόμενη επιλόχεια κατάθλιψη (μπορεί να διαρκεί ακόμα και 4 χρόνια μετά τη γέννα), σε έλλειψη ενδιαφέροντος για το σύντροφό σου κ.λπ.

Πώς αντιμετωπίζεται: Μια αξιολόγηση της στάσης σου σχετικά με το σεξ, καθώς και άλλων πιθανών παραγόντων που συμβάλλουν (φόβος, άγχος, σεξουαλικό τραύμα ή κακοποίηση, προβλήματα σχέσεων, κατανάλωση αλκοόλ ) θα βοηθήσουν το γιατρό να κατανοήσει τη βασική αιτία του προβλήματος, που μπορεί να μην είναι καθαρά ιατρικό, και να δώσει τις κατάλληλες συστάσεις για θεραπεία.

4. Όταν κάθομαι στην καρέκλα νιώθω πόνο…

Τι μπορεί να σημαίνει: Αιμορροΐδες ή σχισμές στον πρωκτό. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν οι φλέβες που υπάρχουν στην περιοχή του πρωκτού διογκώνονται δημιουργώντας τοπική φλεγμονή. H φλεγμονή αυτή προκαλεί πόνο, δυσφορία και αιμορραγία κατά την αφόδευση.

Χαλάρωσε: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα, αν υπάρχει, εντάσσοντας στο καθημερινό διαιτολόγιό σου τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα φρόντισε να πίνεις τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές ίνες πρέπει να αποτελείται κυρίως από τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως δημητριακά, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καφέ ρύζι, λαχανικά, ξερά ή φρέσκα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.ά.).

Πώς αντιμετωπίζονται: Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων είναι συνήθως συντηρητική. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΙΓΑΣΤ (Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής): το μεγαλύτερο ποσοστό των πασχόντων παρουσιάζει ύφεση των συμπτωμάτων με την αλλαγή των συνηθειών διατροφής, την άσκηση, την τοπική υγιεινή και με κάποια κρέμα ειδική για αιμορροΐδες που θα συστήσει ο γιατρός.

5. Μυρίζει άσχημα εκεί κάτω…

Τι μπορεί να σημαίνει: Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας: ο πιο συνηθισμένος λόγος για τη δυσοσμία του κόλπου είναι η κολπίτιδα, μια φλεγμονή που μπορεί να οφείλεται σε μικρόβια ή μύκητες που αναπτύσσονται με τη ζέστη και την υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή. Μερικές φορές η κολπίτιδα προκαλείται από μικρόβια που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής, καθώς και από μια πρόσφατη θεραπεία με αντιβιοτικά (τα οποία καταστρέφουν τα «φιλικά» βακτήρια που διατηρούν τα κολπικά ένζυμα σε φυσιολογικά επίπεδα), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία.

Χαλάρωσε: Όποια και αν είναι η αιτία, πρέπει να επισκεφθείς το γυναικολόγο, ο οποίος θα συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις και στη συνέχεια την ενδεικνυόμενη θεραπευτική αγωγή.

Πώς αντιμετωπίζεται: Ανάλογα με την αιτία θα χορηγηθεί το κατάλληλο αντιβιοτικό για το μικρόβιο ή αντιμυκητιασικό για το μύκητα. Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία, ο γυναικολόγος μπορεί να σου χορηγήσει ειδικό σκεύασμα για τη ρύθμιση του pH του κόλπου. Επίσης το καλύτερο είναι ο καθαρισμός να περιορίζεται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα με ένα απαλό σαπούνι με ουδέτερο pH.

6. Αντί για οργασμό νιώθω πόνο

Τι μπορεί να σημαίνει: H απουσία της σεξουαλικής κορύφωσης (οργασμού) μπορεί να προκληθεί από μια σειρά προβλημάτων, όπως ενδομητρίωση, κύστη ωοθηκών, κολπίτιδα, κακή λίπανση ή κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. «Μια επώδυνη κατάσταση που ονομάζεται κολεόσπασμος και προκαλεί ακούσιες συσπάσεις των μυών που περιβάλλουν την είσοδο του κόλπου μπορεί να παρουσιαστεί σε γυναίκες που φοβούνται ότι η διείσδυση θα είναι επώδυνη, κάτι που μπορεί να πηγάζει από μια σεξουαλική φοβία ή από μια προηγούμενη τραυματική και επώδυνη εμπειρία», επισημαίνουν οι ειδικοί της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ).

Χαλάρωσε: Αν συμβεί μία-δύο φορές δεν χρειάζεται να ανησυχείς, ενδεχομένως το στρες ή η βιασύνη του συντρόφου να μην σου επέτρεψαν να νιώσεις πλήρη διέγερση. Αν όμως το σεξ συνοδεύεται μονίμως από πόνο, τότε μπορεί να έχουν μειωθεί τα οιστρογόνα – συνήθως συμβαίνει μετά τον τοκετό, στη διάρκεια του θηλασμού και στην εμμηνόπαυση. Επίσης, εξαιτίας της λήψης ορισμένων φαρμάκων, όπως αντιισταμινικά ή αντισυλληπτικά χάπια. Αν το πρόβλημα έχει να κάνει με την ανεπαρκή λίπανση του κόλπου, συστήνεται ύγρανση της περιοχής με λιπαντικά. Όμως αν ο πόνος είναι βαθύτερος και πιο έντονος σε ορισμένες στάσεις του σεξ, ενδεχομένως να υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως ενδομητρίωση ή ακόμη και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Πώς αντιμετωπίζεται: Από τη στιγμή που διαπιστωθεί ότι τα αίτια του κολεόσπασμου είναι ψυχολογικά και δεν οφείλονται σε κάποιο οργανικό πρόβλημα (π.χ. στένωση ή ατροφία του κόλπου, τραύματα ύστερα από εγχείρηση, φλεγμονές κ.λπ.), τότε ο ψυχολόγος ή ο ψυχίατρος είναι οι πλέον αρμόδιοι ειδικοί για να βοηθήσουν στη λύση του.

4 ακόμα συμπτώματα που δεν χρειάζεται να σε… τρελαίνουν!

  • «Μου φεύγουν ούρα στη διάρκεια του σεξ»: Σύμφωνα με τους ειδικούς, καμιά φορά κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης «φεύγει» μια ποσότητα ούρων γιατί πιέζεται η ουροδόχος κύστη που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τη μήτρα. Μπορεί δηλαδή να προκληθεί ακράτεια λόγω πίεσης.
  • «Βλέπω κόκκινα τα κόπρανά μου»: Το κόκκινο χρώμα στα κόπρανα είναι ένδειξη προβλημάτων υγείας και αιμορραγίας είτε από το γαστρεντερικό σωλήνα ή ακόμη κι από αιμορροΐδες. Ωστόσο, μπορεί το χρώμα να οφείλεται σε κατανάλωση ντομάτας, παντζαριών ή ακόμη και κράνμπερις.
  • «Έχω ερυγές (ρεψίματα) όταν γυμνάζομαι στο διάδρομο»: Οι ερυγές είναι ιδιαίτερα συχνές σε άτομα τα oπoία πίvoυv αεριούχα αναψυκτικά ή αλκooλoύχα ποτά, όπως η μπίρα και η σαμπάνια, γιατί τα ποτά αυτά απελευθερώvoυv αέρα μέσα στο στομάχι. Το πρόβλημά σου, λοιπόν, μπορεί να υποχωρήσει αν πριν από τη γυμναστική φροντίζεις να μην καταναλώνεις κάποιο αναψυκτικό ή αλκοολούχο ποτό, όπως και να μην το παρακάνεις με τα ισοτονικά.
  • «Έχω πολλά αέρια»: Μερικοί άνθρωποι έχουν αέρια εκ γενετής. «Μια παλιά μελέτη έδειξε ότι όσοι έχουν αέρια 15 φορές την ημέρα είναι πιο ευτυχείς!», λέει o Αaron Μichelfelder, γιατρός στο Maywood. Επίσης, όπως εξηγούν οι ειδικοί: ο σφιγκτήρας του πρωκτού εξασθενεί καθώς περνούν τα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να κρατάς τα αέρια μέσα. Επιπλέον πρέπει να κοιτάξεις τη διατροφή σου. Τρως πολλές ίνες ή μασάς τσίχλα; Οι συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές μπορούν να προκαλέσουν αέρια.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 170

Update: Νοέμβριος 2015.