Ωχ πιάστηκα! Και τώρα τι κάνω;

18.11.2015
Ανακουφίσου από τα επώδυνα συμπτώματα σε μυς και αρθρώσεις, βελτίωσε την ποιότητα της ζωής σου.

Τα μυϊκά πιασίματα και οι πόνοι σε μυς, αρθρώσεις, συνδέσμους ή και τένοντες εμφανίζονται στην πλειονότητα των ανθρώπων, συνηθέστερα ως αποτέλεσμα τραυματισμού από κάποια απότομη κίνηση ή λόγω υπερβολικής σωματικής καταπόνησης, ύστερα π.χ. από έντονη άσκηση. Μπορεί επίσης να οφείλονται στην επιβάρυνση του μυοσκελετικού συστήματος από την καθιστική ζωή, τα επιπλέον κιλά και την κακή στάση του σώματος σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως η εργασία, οι δουλειές του σπιτιού και ο ύπνος ή, ακόμη, να αποτελούν σύμπτωμα οξείας ή χρόνιας φλεγμονής εξαιτίας διαφόρων παθολογικών προβλημάτων (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ινομυαλγία κ.ά.).

Mυϊκά πιασήματα;

Τo μυϊκό πιάσιμο δεν είναι τίποτε άλλο παρά σπασμός των μυών σε κάποιες περιοχές του σώματος, σε αυχένα, μέση ή άκρα, ο οποίος οφείλεται ως επί το πλείστον σε μηχανικά αίτια, χωρίς να αποκλείονται τα παθολογικά. Εκδηλώνεται συχνότερα σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, σε όσους ξεκινούν απότομα γυμναστική έπειτα από μια μεγάλη περίοδο αδράνειας, σε όσους αθλούνται υπερβολικά αλλά και στα πολύ αγχώδη και συναισθηματικά φορτισμένα άτομα, καθώς το μυϊκό τους σύστημα είναι πιο «σφιγμένο», άρα και πιο ευάλωτο. Στην πάσχουσα περιοχή αναπτύσσεται συνήθως άσηπτη φλεγμονή με μια σειρά χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, όπως πόνος, οίδημα και μειωμένη κινητικότητα.

Τι να κάνεις: Κατά κανόνα το μυϊκό πιάσιμο δεν διαρκεί περισσότερο από 4-5 μέρες, εφόσον αντιμετωπιστεί σωστά με ξεκούραση και τοπική χρήση στην πάσχουσα περιοχή ειδικής αλοιφής με αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση. Αν όμως ο πόνος είναι πολύ έντονος και επιμένει, πρέπει να συμβουλευτείς γιατρό –ενδεχομένως να υποκρύπτεται κάτι πιο σοβαρό που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω ή ίσως χρειαστεί να πάρεις κάποιο φάρμακο (αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες ή/και μυοχαλαρωτικό).

Κακώσεις στις αρθρώσεις

Τα οστά, οι χόνδροι των αρθρώσεων και τα περιαρθρικά μαλακά μόρια που βρίσκονται γύρω από τα οστά, όπως μύες, τένοντες και οι ενθέσεις τους πάνω στα οστά, μπορεί να υποστούν άμεσες κακώσεις από τραυματισμούς (διάστρεμμα, θλάση, εξάρθρωμα, τενοντοθυλακίτιδα) ή να προσβληθούν από ποικίλες εκφυλιστικές παθήσεις, όπως π.χ. η οστεοαρθρίτιδα.

Τι να κάνεις: Η θεραπεία γίνεται με διάφορα μέσα και είναι εξατομικευμένη αναλόγως της διάγνωσης, της σοβαρότητας της κατάστασης και της γενικής υγείας σας. Η φλεγμονή και τα συμπτώματά της (πόνος, δυσκαμψία κ.ά.) μπορεί να ανακουφιστούν και να μειωθούν με τη χρήση της κατάλληλης αναλγητικής-αντιφλεγμονώδους αλοιφής και φαρμάκων κατόπιν ιατρικής συμβουλής.

Η αλοιφή προορίζεται αποκλειστικά για εξωτερική χρήση και εφαρμόζεται µε επάλειψη στην πάσχουσα περιοχή, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της. H διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την ένδειξη και την ανταπόκριση.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΝΤΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 146

Update: Νοέμβριος 2015.