Αχ... η πλάτη μου! Ανακουφίσου με φυσικά παυσίπονα!

26.11.2015
Μη φαρμακευτικές θεραπείες, συμπληρωματικές και εναλλακτικές που μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση στους χρόνιους πόνους της πλάτης!

Διάβασε το άρθρο μας «Γιατί πονάει η πλάτη μου;» κι αν η βελτίωση της κατάστασής σου δεν είναι ικανοποιητική και συνεχίζεις να πονάς για καιρό ή υποτροπιάζεις συχνά, καλό είναι να συζητήσεις με το γιατρό σου την προσαρμογή ή την αλλαγή της θεραπείας. Ανάλογα με το αίτιο του προβλήματος υπάρχουν αρκετές συμπληρωματικές παρεμβάσεις που μπορούν να συνδυαστούν με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία κάνεις και να συμβάλουν στην καλύτερη αποκατάστασή σου.

Αν τα αίτια είναι μηχανικά…

Αντιμετώπισε το αίτιο και όχι το σύμπτωμα!

Φυσιοθεραπεία (χειρομαλάξεις, λέιζερ, διαδερμικός ερεθισμός, υπέρηχα, ρεύματα κ.ά.), τεχνικές McKenzie, θεραπεία διά χειρός (manual therapy), κρανιοϊερή θεραπεία, οστεοπαθητική, τεχνικές έλξης και αποσυμπίεσης της σπονδυλικής στήλης, χειροπρακτική, σιάτσου, ρεφλεξιολογία, ρόλφινγκ και τεχνική μπόουτεκ συμβάλλουν στην ανακούφιση των πόνων που συνήθως επιδεινώνονται με τις σωματικές κινήσεις και οφείλονται κυρίως σε μηχανικά αίτια, π.χ. μυοσυνδεσμική βλάβη, οστεοαρθρίτιδα, δισκοκήλη, σπονδυλολίσθηση. Οι θεραπείες αυτές βοηθούν στην αποκατάσταση των μυϊκών ανισορροπιών και στην ανάκτηση της φυσιολογικής κινητικότητας, της μυϊκής ισχύος και της ευλυγισίας, μειώνουν τη φόρτιση που δέχεται η σπονδυλική στήλη και βελτιώνουν τη στηρικτική ικανότητα των δομών της. Η αποτελεσματικότητά τους είναι μεγαλύτερη όταν συνδυάζονται με εκπαίδευση διόρθωσης των λανθασμένων συνηθειών που επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη και εκμάθηση για το πώς θα πετυχαίνεις την ορθή στάση του κορμού κατά την εργασία, την κίνηση, την άσκηση, τη βάδιση και την ανάπαυση.

Αν κάνεις καθιστική ζωή…

Σήκω από την καρέκλα!

Θεραπευτική γυμναστική, ασκήσεις ορθοσωμίας και εστιασμένης ενδυνάμωσης των σταθεροποιητικών μυών της σπονδυλικής στήλης, γιόγκα, πιλάτες, μέθοδος Αλεξάντερ, μυϊκές διατάσεις, λειτουργική προπόνηση με κινήσεις της καθημερινότητας και ειδικά όργανα (μπάλα γυμναστικής, αφρώδης κύλινδρος), προγράμματα λειτουργικής εκπαίδευσης (back school), τεχνικές απενεργοποίησης των μυϊκών σημείων πυροδότησης πόνου (trigger points) και μαγνητοθεραπεία μπορούν να προσφέρουν βοήθεια όταν οι πόνοι αποδίδονται σε μυϊκή αδυναμία, σαρκοπενία, προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, λανθασμένες σωματικές στάσεις και καθιστική ζωή ή, αντίθετα, οφείλονται σε υπερβολική ή λανθασμένη γυμναστική, στη συσσωρευμένη μυϊκή ένταση, στη μονότονα επαναλαμβανόμενη καταπόνηση και σε σύνδρομα υπέρχρησης («υπερκόπωση»). Βοηθούν επίσης σε περιπτώσεις που η αιτιολόγηση των πόνων δεν είναι σαφής, ωστόσο έχουν αποκλειστεί τα ψυχικά αίτια, ή όταν υπάρχει υποψία ότι οι αναφερόμενοι πόνοι στην πλάτη προέρχονται και οφείλονται σε μια άλλη απομακρυσμένη περιοχή του σώματος. Οι μέθοδοι αυτές κινητοποιούν λειτουργικά το μυϊκό σύστημα, δυναμώνουν ισόρροπα τους υποστηρικτικούς μυς, βελτιώνουν τα αντανακλαστικά στάσης και κίνησης, σου μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιείς το σώμα σου με περισσότερη ασφάλεια και επηρεάζουν θετικά την ψυχολογική σου κατάσταση.

Αν φταίει η παχυσαρκία

Ξαλάφρωσε από τα περιττά βάρη!

Το αυξημένο σωματικό βάρος, ιδίως δε όταν είναι αναλογικά περισσότερο στον κορμό παρά στο κάτω μέρος του σώματος, εξασθενεί τους στηρικτικούς μυς, προκαλεί μεγάλη πίεση στη σπονδυλική στήλη, παραμορφώνει τα φυσικά κυρτώματά της που είναι απαραίτητα για την προστασία της και δημιουργεί επιπρόσθετη φόρτιση σε οποιαδήποτε στάση ή κίνηση, ακόμη και στον ύπνο, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες πρόκλησης μεγαλύτερων βλαβών, υποτροπών και μετάπτωσης των πόνων σε χρόνιο πρόβλημα. Αν είσαι παχύσαρκη ή υπέρβαρη, χάνοντας μερικά περιττά κιλά με σωστό πρόγραμμα διατροφής και σωματική άσκηση θα υποβοηθήσεις οποιαδήποτε άλλη θεραπεία κάνεις, θα ανακουφιστείς ταχύτερα από τους πόνους και συγχρόνως θα μειώσεις σημαντικά το κίνδυνο υποτροπής.

Γενικευμένη νόσος;

Μην το βάζεις κάτω!

Εξειδικευμένη κινησιοθεραπεία, ιαματική υδροθεραπεία/λουτροθεραπεία (θερμαλισμός), υδροκινησιοθεραπεία, υδρομαλάξεις, θεραπευτική κολύμβηση και υδρογυμναστική, ειδικά προγράμματα θαλασσοθεραπείας, βελονισμός αλλά και η ομοιοπαθητική μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των πόνων που οφείλονται σε κάποια γενικευμένη νόσο, π.χ. οστεοπόρωση, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σπονδυλοαθρίτιδα. Οι θεραπείες αυτές βελτιώνουν την κινητικότητα, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών, ιδίως δε όταν συνδυάζονται με προσαρμοσμένες κατά περίπτωση λειτουργικές ασκήσεις, ασκήσεις απόκτησης κινητικής αμφιδεξιότητας (χρήση εξίσου δεξιών και αριστερών μελών) και εξατομικευμένα προγράμματα προστασίας της σπονδυλικής στήλης με εκμάθηση τρόπων ασφαλούς σωματικής κίνησης, στάσης και καθίσματος.

Αν τα αίτια είναι ψυχικά …

Πες τον πόνο σου, βγάλε το θυμό σου!

Ψυχολογική υποστήριξη, ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία, γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, βιοανάδραση, ύπνωση, διαλογισμός με τεχνικές απελευθέρωσης θυμού, αρωματοθεραπεία, γελωτοθεραπεία, αναπνευστικές ασκήσεις, τάι τσι και γενικότερα οι μέθοδοι αυτογνωσίας και οι τεχνικές διαχείρισης του άγχους που στοχεύουν στην ψυχική και σωματική χαλάρωση, συμπεριλαμβανομένου του χαλαρωτικού μασάζ από ειδικό, αποτελούν βασική επιλογή όταν έχουν αποκλειστεί τα σωματικά αίτια, οι πόνοι δεν υποχωρούν παρά τη θεραπευτική αγωγή και πλέον πιθανολογείται ότι σχετίζονται με ψυχολογικά αίτια, τη σωματοποίηση του άγχους, την ψυχική δυσφορία, την παρατεταμένη συγκράτηση αρνητικών συναισθημάτων (οργή, ενοχή, ζήλια, μίσος) ή με αρνητικές σκέψεις. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν όταν σου έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι οι πόνοι που νιώθεις είναι επικίνδυνοι για τη σωματική σου ακεραιότητα και αποφεύγεις δραστηριότητες της καθημερινότητας ή την εργασία σου λόγω της φοβίας αυτής.

Ποτέ μην αγνοήσεις τις υποδείξεις του γιατρού σου βασιζόμενοι σε κάτι που έχεις διαβάσει, πάντα να επαληθεύεις τις πληροφορίες που σου παρέχονται και να αναζητάς εξατομικευμένη καθοδήγηση από ειδικούς.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 169

Update: Νοέμβριος 2015.