Είσαι έγκυος; Σίγουρα σε ενδιαφέρει!

08.01.2016
Θέλεις να υποδεχθείς το καινούριο πλάσμα που έρχεται στη ζωή σου χωρίς αγωνία για τις ενδεχόμενες παραλείψεις σου; Τσέκαρε, λοιπόν, τις γνώσεις σου στο κουίζ της εγκυμοσύνης που ακολουθεί.

Η περίοδος της αναμονής του μωρού σου είναι από τις πιο όμορφες και σημαντικές στη ζωή σου και η άφιξή του μια πραγματικά συγκλονιστική εμπειρία. Όμως εκτός από τις ιατρικές και διατροφικές οδηγίες του γυναικολόγου σου, τις οποίες έτσι κι αλλιώς ακολουθείς, πολλά είναι αυτά που ακούς καθημερινά, τα οποία σε κάνουν να αναρωτιέσαι: μα τι ισχύει τελικά;

1. Πόσες θερμίδες επιπλέον πρέπει να λαμβάνω την ημέρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Α 200

Β 300

Γ 400

Σωστό το Β. «Το συνολικό “κόστος” της εγκυμοσύνης υπολογίζεται σε 80.000 θερμίδες», λέει ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αντώνης Καφάτος. «Αυτό σημαίνει ότι η έγκυος πρέπει να αυξήσει την πρόσληψη θερμίδων που έπαιρνε πριν από την εγκυμοσύνη κατά 150 την ημέρα το πρώτο τρίμηνο και κατά 350 την ημέρα το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο ή κατά μέσο όρο 300 θερμίδες την ημέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο λόγος είναι ότι με την κύηση αυξάνονται οι ανάγκες της μητέρας σε θερμίδες, καθώς απαιτούνται επιπλέον ποσά ενέργειας για την ανάπτυξη του εμβρύου, του πλακούντα, της μήτρας και των μαστών. Επιπλέον, κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται ο βασικός μεταβολισμός της μητέρας κατά περίπου 25% και εναποτίθεται στο σώμα ένα ποσοστό λίπους για την κάλυψη των αναγκών εμβρύου και μητέρας».

2. Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω έπειτα από μια αποβολή για να ξαναπροσπαθήσω;

Α 6 μήνες

Β Πριν κλείσει το εξάμηνο

Γ Δεν χρειάζεται να περιμένεις

Σωστό το Β. Έγκυες που απέβαλαν δεν χρειάζεται να περιμένουν έξι μήνες (όπως ίσχυε πιο παλιά), αλλά μπορούν να κάνουν νέα προσπάθεια για να συλλάβουν και πριν από το εξάμηνο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Η μελέτη έγινε από την επιδημιολόγο Σοχίνι Μπατατσάρια, της Μαιευτικής Κλινικής του Παν/μίου του Αμπερντίν, και έρχεται σε αντίθεση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι οποίες προβλέπουν πως έπειτα από μία αποβολή, οι γυναίκες θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Ωστόσο, με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, οι περισσότεροι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όσες μετά την αποβολή προσπαθήσουν να κυοφορήσουν ξανά μέσα στο εξάμηνο και όχι ύστερα από αυτό, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα.

3. Μπορώ στην εγκυμοσύνη να παίρνω φάρμακα;

Α Ναι

Β Όχι

Γ Εξαρτάται

Σωστό το Γ. Αν έχεις κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας και χρειάζεται να παίρνεις φάρμακα, ενημέρωσε το γυναικολόγο σου και το γιατρό που σε παρακολουθεί ότι προτίθεσαι να μείνεις έγκυος, ώστε να τροποποιήσουν την αγωγή σου. Στην περίπτωση του διαβήτη π.χ., επειδή τα αντιδιαβητικά δισκία είναι εμβρυοτοξικά, πρέπει να αντικατασταθούν με ινσουλίνη που δεν εισέρχεται στην κυκλοφορία του εμβρύου. Επίσης, η αυξημένη χοληστερίνη ρυθμίζεται μόνο με δίαιτα, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης είναι ασφαλή για το έμβρυο. Αντίθετα, η λήψη φαρμάκων για το θυρεοειδή, π.χ. η θυροξίνη, επιτρέπεται ενδεχομένως και με μία αύξηση της δόσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ενδοκρινολόγου.

4. Μπορώ να βάφω τα μαλλιά μου;

Α Μετά το 1ο τρίμηνο

Β Μετά το 3ο τρίμηνο

Γ Ποτέ

Σωστό το Α. Οι ειδικοί συστήνουν την αποφυγή της βαφής κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, όπου γίνεται η οργανογένεση του εμβρύου. Μπορείς όμως να κάνεις ανταύγειες, οι ουσίες των οποίων δεν φτάνουν μέχρι τη ρίζα της τρίχας και δεν «περνούν» στην κυκλοφορία του αίματος.

5. Μέχρι πότε μπορώ να οδηγώ;

Α Μέχρι και τον έκτο μήνα

Β Για όσο καιρό αισθάνεσαι άνετα

Γ Καθόλου

Σωστό το Β. Όπως επισημαίνουν από το Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτών Αθήνας: σε μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα και περιορισμούς στις μετακινήσεις, μπορείς να συνεχίσεις την οδήγηση για όσο καιρό αισθάνεσαι άνετα στο τιμόνι. Αν ωστόσο μεγαλώνοντας η κοιλιά νιώσεις άβολα και σταματήσεις να οδηγείς, αλλά είσαι συνοδηγός, καλύτερα να μην κάθεσαι δίπλα στον οδηγό, αλλά στο πίσω κάθισμα (η πιο ασφαλής θέση θεωρείται η πίσω από τη θέση του συνοδηγού) και φορώντας πάντα ζώνη.

6. Μού αρέσει να κοιμάμαι μπρούμυτα. Είναι επικίνδυνο για το μωρό;

Α Όχι

Β Ναι

Γ Εξαρτάται

Σωστό το Α. Μπορείς να κοιμάσαι σε όποια στάση σου αρέσει: ανάσκελα, μπρούμυτα ή στο πλάι. H μήτρα περιέχει αμνιακό υγρό, το οποίο παρέχει ένα είδος μόνωσης του εμβρύου στις εξωτερικές πιέσεις που δέχεται η κοιλιά. Ωστόσο, μετά τον έκτο μήνα θα σου είναι δύσκολο να κοιμηθείς μπρούμυτα για πρακτικούς λόγους. Τότε, εκτός από ανάσκελα, μια εναλλακτική στάση είναι να ξαπλώνεις στο πλάι, τοποθετώντας το γόνατο και το μηρό σου πάνω σε ένα ή περισσότερα μαξιλάρια.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 143

Update: Δεκέμβριος 2015.