Οι καλύτερες θέσεις στο αεροπλάνο

18.12.2015
Πόδια πρησμένα και άσχημη διάθεση κάθε φορά που κάνεις ένα αεροπορικό ταξίδι; Ακολούθησε τις συμβουλές μας και να είσαι σίγουρη ότι θα σου φανούν χρήσιμες!

Οι περισσότεροι όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο νομίζουμε ότι το jet lag από τη διαφορά ώρας είναι το μόνο πρόβλημα. Κι όμως η επί ώρες ακινησία μέσα στον περιορισμένο χώρο της καμπίνας του αεροπλάνου σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, με βασικότερους τα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως αντιμετωπίζουμε, μπορούν να μας βάλουν σε περιπέτειες. Γι’ αυτό ο ενημερωμένος ταξιδιώτης θα πρέπει πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πτήσης να εφαρμόζει κάποια σωτήρια προληπτικά μέτρα.

Η σωστή κυκλοφορία είναι το παν

Ένα σύνδρομο που απασχολεί όλο και περισσότερο τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια –και μάλιστα έχουν δημοσιευθεί αρκετές μελέτες πάνω σ’ αυτό– είναι το λεγόμενο «σύνδρομο της οικονομικής θέσης». Στην ουσία πρόκειται για μια παθολογία που μπορεί να συμβεί στη διάρκεια πολύωρων –π.χ. υπερατλαντικών– πτήσεων λόγω της πολύωρης ακινησίας. Συγκεκριμένα η αδράνεια, ο στενός χώρος, το ύψος, η αφυδάτωση, καθώς και προβλήματα υγείας του επιβάτη δυσχεραίνουν την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης στις εν τω βάθει φλέβες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Κανονικά θα πρέπει όλοι οι ταξιδιώτες να λαμβάνουμε κάποιες προφυλάξεις πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας. Η πρόληψη όμως είναι επιβεβλημένη και συστήνεται να ενημερώνουν το γιατρό τους πριν από την πτήση άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, όπως όσοι υποφέρουν από παθήσεις του αναπνευστικού, άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα ή που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα που σχετίζονται με θρομβώσεις, άτομα που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε σημαντική χειρουργική επέμβαση. Κι ακόμη οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, οι έγκυες, γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και οι διαβητικοί.

8 απλές κινήσεις για ασφάλεια εν πτήσει

  • Όσο λίγο χώρο και αν έχεις στη διάθεσή σου, είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της πτήσης να μην μένεις ακινητοποιημένη στη θέση σου. Σήκω κάθε 30 λεπτά και κάνε μερικά βήματα στο διάδρομο του αεροπλάνου, τεντώσου. Όσο είσαι καθιστή, κάνε ασκήσεις των άκρων των ποδιών και μην σταυρώνεις τα πόδια στους αστραγάλους ή στα γόνατα.
  • Αν η πτήση σου είναι μακρινή, μην κοιμάσαι συνέχεια. Είναι σημαντικό να ξυπνάς σε τακτικά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να κινηθείς.
  • Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι εξίσου σημαντική με την κίνηση. Φρόντισε να έχεις πιει αρκετά υγρά και κυρίως νερό καθημερινά και για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από το ταξίδι.
  • Απόφυγε εν ώρα πτήσης τα αλκοολούχα ποτά (που αυξάνουν την ήδη υπάρχουσα αφυδάτωση με την πτήση) και την καφεΐνη. Προτίμησε χυμούς ή ισοτονικά ποτά.
  • Ανάπνεε βαθιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Φόρεσε άνετα φαρδιά ρούχα –τα στενά δυσχεραίνουν την κυκλοφορία του αίματος– και παπούτσια. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, φρόντισε τα ρούχα σου να είναι ελαστικά ώστε να μην σε πιέζουν κατά τη διάρκεια της πτήσης κι ακόμη απόφυγε να φορέσεις ζώνη.
  • Ρώτησε το γιατρό σου αν μπορείς πριν από το ταξίδι σου να πάρεις μια ασπιρίνη. Εάν έχεις κυκλοφορικά προβλήματα στα πόδια, ενημερώσου αν μπορείς να φοράς ειδικές ελαστικές κάλτσες.
  • Τέλος, φρόντισε να έχεις εξασφαλίσει αρκετές ώρες ύπνου το βράδυ πριν από το ταξίδι.

Ποια θέση να προτιμήσω

Αν έχεις κυκλοφορικά προβλήματα, ζήτησε μια θέση που να βρίσκεται κοντά στο διάδρομο. Έτσι θα μπορείς να τεντώνεις καλύτερα τα πόδια σου και να σηκώνεσαι συχνότερα, χωρίς να αισθάνεσαι ότι ενοχλείς το διπλανό σου. Αν ζαλίζεσαι εύκολα ή συνήθως ταλαιπωρείσαι από ναυτία, ζήτησε κάποια θέση σε διάδρομο και κοντά στην τουαλέτα. Και, φυσικά, αν βιάζεσαι επειδή θέλεις να προλάβεις κάποια επόμενη πτήση, ζήτησε μπροστινές θέσεις.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 145

Update: Δεκέμβριος 2015.