Nα βάλω εμφυτεύματα;

24.01.2016
Πότε και πώς τοποθετούνται τα οδοντικά εμφυτεύματα; Είναι ασφαλή και πόσο κοστίζουν; Απαντήσεις σ΄αυτές αλλά και πολλές άλλες ερωτήσεις μας δίνει ο εξειδικευμένος στην εμφυτευματολογία και στη χειρουργική αναπλαστική γνάθων, δρ Κων/νος Κακαλέτρης.

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα και κατά πόσο τα δέχεται ο οργανισμός μας;

Πρόκειται για μικρές κυλινδρικές βίδες, οι οποίες τοποθετούνται στη γνάθο μέσα στο οστό. Το υλικό κατασκευής τους είναι τιτάνιο, ένα μέταλλο που ο ανθρώπινος οργανισμός το αποδέχεται σαν δικό του και το οστεοενσωματώνει. Αν το απορρίψει θα οφείλεται σε λανθασμένο τρόπο τοποθέτησης από το χειρουργό, σε ακατάλληλο τύπο εμφυτεύματος ή και στο γεγονός ότι δέχεται μεγαλύτερο «φορτίο» από το επιτρεπόμενο.

Είναι όλα τα εμφυτεύματα ίδια;

Όχι. Υπάρχουν διεθνώς πάνω από 100 εταιρείες παραγωγής εμφυτευμάτων σε διάφορα μήκη και διαμέτρους. Όμως ελάχιστες έχουν μακροχρόνια τεκμηρίωση και επιστημονική βιβλιογραφία άνω των 20 ετών. Αν και η βασική ύλη των εμφυτευμάτων είναι το τιτάνιο, το υλικό κατασκευής τους διαφέρει, όπως και η επιφάνειά τους ή ο τρόπος σύνδεσής τους με το τεχνητό δόντι.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να «επιτύχει» ένα εμφύτευμα;

Πρώτον, ο ασθενής πρέπει να είναι υγιής, χωρίς αντενδείξεις για τοποθέτηση εμφυτευμάτων (όπως οστεοπόρωση, αρρύθμιστος διαβήτης, νόσοι του αίματος κ.ά.). Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν η εμπειρία του χειρουργού, η σωστή μελέτη και επιλογή του τύπου του εμφυτεύματος και η σωστή προσθετική του αποκατάσταση.

Μπορούμε σε ένα υγιές άτομο να τοποθετήσουμε εμφυτεύματα προκειμένου να αντικατασταθούν χαμένα δόντια;

Δυστυχώς όταν τα δόντια χαθούν το οστό της γνάθου ατροφεί και απορροφάται και δεν υπάρχει αρκετός όγκος για να «χωρέσει» ένα εμφύτευμα. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζουμε τις τεχνικές της «κατευθυνόμενης οστικής αναγέννησης», όπου με υποκατάστατα οστού και μοσχεύματα δημιουργούμε νέο οστό και με ασφάλεια τοποθετούμε πλέον τα εμφυτεύματα.

Πόσο επώδυνη είναι η διαδικασία;

Η τοποθέτηση μικρού αριθμού εμφυτευμάτων (δύο, τρία) ενοχλεί τον ασθενή λιγότερο από το να έκανε μια εξαγωγή φυσικού δοντιού. Η ανάπλαση οστού, όμως, και η τοποθέτηση αρκετών εμφυτευμάτων είναι μια επέμβαση εργώδης, που ο πόνος και το οίδημα πρέπει να αντιμετωπιστούν για 3-4 ημέρες με φαρμακευτική αγωγή. Τα τελευταία χρόνια στη σύγχρονη εμφυτευματολογία εφαρμόζεται η ρομποτική οδοντιατρική, όπου με τη χρήση κατάλληλων ναρθήκων-οδηγών που κατασκευάζουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τοποθετούνται τα εμφυτεύματα «ατραυματικά», χωρίς τομές και διανοίξεις, ώστε να περιοριστεί ο πόνος και το οίδημα για τους ασθενείς.

Πόσος χρόνος απαιτείται από την τοποθέτηση του εμφυτεύματος έως την τοποθέτηση του τεχνητού δοντιού;

Αναλόγως του περιστατικού συνήθως απαιτούνται γύρω στους 2 με 3 μήνες. Εντούτοις, υπό προϋποθέσεις υπάρχει και η δυνατότητα της λεγόμενης «άμεσης φόρτισης», όπου δηλαδή αμέσως μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων τοποθετούνται και τα τεχνητά δόντια.

Το κόστος των εμφυτευμάτων είναι υψηλό;

Σίγουρα είναι υψηλότερο από μια κλασική προσθετική εργασία (π.χ. γέφυρα δοντιών ή κινητή οδοντοστοιχία). Σε γενικές γραμμές το κόστος τοποθέτησης ενός εμφυτεύματος χωρίς χρήση αναπλαστικών τεχνικών και μοσχευμάτων κυμαίνεται από 1.000-2.000€ ανά εμφύτευμα μαζί με το τελικό δόντι, αναλόγως τύπου και εταιρείας κατασκευής.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 156

Update: Ιανουάριος 2016.