Stop στους πόνους της περιόδου!

27.01.2016
Τι κρύβεται πίσω από τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακoύ συνδρόμου, γνωστού ως PMS; Πώς θα τα προλάβεις και κυρίως πώς θα ανακουφιστείς;

Μήπως λίγες μέρες πριν ή και κατά τη διάρκεια της περιόδου νιώθεις έντονους πόνους στην κοιλιά, που συνήθως συνοδεύονται και από πρήξιμο στο στήθος, εκνευρισμό, ημικρανίες, κούραση και μελαγχολική διάθεση; Σύμφωνα με τους ειδικούς της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών: Όλα τα παραπάνω συμπτώματα είναι φυσιολογικά, με την έννοια ότι συμβαίνουν στη φάση του προεμμηνορρυσιακoύ συνδρόμου, επειδή στη φάση αυτή πέφτουν απότομα οι γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα, προγεστερόνη, προλακτίνη κ.λπ.). Πολλές φορές το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονο και εξαιτίας του υπερβολικού άγχους ή μιας εξαντλητικής δίαιτας, καθώς και τα δύο είναι καταστάσεις που αναστατώνουν την ορμονική λειτουργία. Μάθε, λοιπόν, περισσότερα γι’ αυτό το σύνδρομο που ταλαιπωρεί κάθε μήνα τις 3 στις 4 γυναίκες και αντιμετώπισέ το με τους πιο απλούς αλλά και αποτελεσματικούς τρόπους.

Η μελατονίνη κάνει παιχνίδια

Τελευταία αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το έντονο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο εμφανίζεται στις γυναίκες που έχουν έλλειψη μελατονίνης. Δηλαδή, της ορμόνης που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του σώματος και εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της νύκτας από την επίφυση (κέντρο του εγκεφάλου). Άλλες μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι οι λόγοι για τους οποίους συνήθως πονούν περισσότερο λίγες ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση ή και κατά τη διάρκειά της τα νεαρά κορίτσια απ’ ό,τι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες είναι γιατί στα κορίτσια της εφηβικής κυρίως ηλικίας ο τράχηλος της μήτρας είναι πολύ «κλειστός», με αποτέλεσμα το αίμα να βγαίνει με κάποια δυσκολία. Τέλος, οργανικά αίτια όπως οι μολύνσεις ή οι συμφύσεις στις σάλπιγγες και στη μήτρα ή κάποια προβλήματα ενδομητρίωσης μπορεί να προκαλέσουν έντονους κοιλιακούς πόνους κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας.

Ανακουφίσου χωρίς παυσίπονο!

Σε περίπτωση που οι πόνοι του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου αποδειχθεί ότι δεν συνδέονται με οργανικά προβλήματα (συμφύσεις στις σάλπιγγες, ενδομητρίωση κ.ά.), μπορείς να ανακουφίσεις τα συμπτώματα του με εναλλακτικά μέσα, όπως:

  • Κάνε καθημερινά για 3 λεπτά εντριβή χαμηλά στην κοιλιά με χλιαρό αμυγδαλέλαιο, στο οποίο θα ρίξεις 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο βασιλικού (που έχει καταπραϋντική δράση).
  • Κάνε μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς με αιθέρια έλαια διαλυμένα σε έλαιο βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις χαμομήλι (το οποίο ονομάζεται και «έλαιο της μήτρας»), γεράνι, δενδρολίβανο, ιεροβότανο (clary sage) και μέντα. Εφάρμοσέ τα χωριστά ή σε συνδυασμό, σε αναλογία 3 σταγόνες αιθέριων ελαίων (πριν από την περίοδο) ή 5 σταγόνες (κατά τη διάρκεια της περιόδου, όταν νιώθεις έντονο πόνο) ανά 5 ml από οποιοδήποτε φυτικό λάδι.
  • Εναλλακτικά πίνε (για όσο κρατά ο πόνος) αφέψημα βάλσαμου (hypericum perforatum). Πρόκειται για ένα βότανο που φημίζεται για την ξεχωριστή δράση του στα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως, επειδή έχει την ικανότητα να φρενάρει την προσταγλανδίνη – ουσία που δημιουργεί τις συσπάσεις των μυών της μήτρας. Θα το βρεις στα φαρμακεία, όπως και σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής. Ωστόσο η συμβουλή γιατρού ή εξειδικευμένου φαρμακοποιού είναι απαραίτητη για τη λήψη του, ιδιαιτέρως αν ακολουθείς φαρμακευτική αγωγή, καθώς αλληλεπιδρά με διάφορα φάρμακα.
  • Πρόσθεσε κανέλα στη φρουτοσαλάτα, στο φαγητό, στο τσάι... Γίνεται πολύτιμος σύμμαχος στην ανακούφιση από τους πόνους περιόδου.

Διατροφή για τις «δύσκολες» μέρες

ΝΑΙ

  • Στα γαλακτοκομικά προϊόντα, χαμηλά σε λιπαρά.
  • Στο κρέας και τα πουλερικά (χωρίς λίπη/πέτσες), καθώς τα προϊόντα ζωικής προέλευσης είναι πλούσια σε σίδηρο.
  • Στα φρούτα και τα λαχανικά, ιδιαίτερα πεπόνι, μπανάνες και εσπεριδοειδή, που είναι υψηλά σε κάλιο (βοηθούν το ισοζύγιο με το νάτριο και μειώνουν την κατακράτηση υγρών). Σχεδόν όλα τα λαχανικά βοηθούν στην αποβολή υγρών, ιδιαίτερα το σέλινο, το αγγούρι, το μαρούλι, η ντομάτα, το κρεμμύδι και τα καρότα.
  • Στα λιπαρά ψάρια, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Επιλέξτε σολομό, σαρδέλες, τόνο.
  • Σε προϊόντα που δεν έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία και που συνήθως περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, όπως όσπρια, καστανό ρύζι, ξηροί καρποί.

ΟΧΙ

  • Στα γρήγορα φαγητά και στα γλυκά
  • Στο επιπλέον αλάτι στο μαγείρεμα ή στο φαγητό, για να μειώσεις το φούσκωμα.
  • Στα κορεσμένα λίπη που προέρχονται κυρίως από ζωικά προϊόντα (όπως οι πέτσες και τα φανερά λίπη), τηγανητά φαγητά και βούτυρο.

Πώς πας από σίδηρο;

Σε αρκετές νεαρές γυναίκες παράλληλα με το εμμηνορροϊκό σύνδρομο εμφανίζεται και σιδηροπενική αναιμία, αφού όταν ξεκινάει η περίοδός τους, οι «αποθήκες» σιδήρου του οργανισμού τους είναι άδειες, κυρίως ως αποτέλεσμα λανθασμένων διατροφικών επιλογών. Αναιμία μπορεί επίσης να προκύψει και όταν μια γυναίκα χάνει μεγάλες ποσότητες αίματος, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο αιματοκρίτης της.
Τι να κάνεις: Αν διαπιστώσεις συμπτώματα αναιμίας (είσαι χλωμή, έχεις ζαλάδες ή κουράζεσαι εύκολα), επισκέψου το γιατρό, ο οποίος μετά τις εξετάσεις πιθανότατα θα συστήσει αλλαγή στη διατροφή και χορήγηση σιδήρου για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Γιατρέ μου, πες μου γιατί...

...νιώθω θλίψη όταν περιμένω περίοδο;

«H θλίψη, που μπορεί να φτάνει και τα όρια της κατάθλιψης, είναι μέρος του συνόλου των συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου (PMS) και το πρόβλημα οφείλεται στις μεταβολές των επιπέδων των γυναικείων ορμονών και συγκεκριμένα στην αύξηση της προγεστερόνης. Το ευχάριστο ωστόσο είναι ότι αμέσως μετά την έναρξη της περιόδου η συναισθηματική διαταραχή μειώνεται και η γυναίκα αισθάνεται καλύτερα», επισημαίνει ο καθηγητής κ. Δημήτρης Λάζαρης.

...το κεφάλι μου πάει να σπάσει;

Δεν συμβαίνει μόνο σ’ εσένα, καθώς σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, κ. Κλημεντίνη Καραγεωργίου: «Στατιστικά το 60% των γυναικών υποφέρουν από ημικρανίες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους». Ευτυχώς η επιστήμη έχει πλέον ρίξει φως στη λεγόμενη «κεφαλαλγία της εμμηνoρρυσίας», που οφείλεται στις αυξομειώσεις των επιπέδων των γυναικείων σεξουαλικών ορμονών – και κυρίως των οιστρογόνων. Συνήθως εκδηλώνεται: δύο ημέρες πριν έως τρεις ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου.

...νιώθω φουσκωμένη σαν μπαλόνι;

Όπως επιβεβαιώνουν και οι έρευνες της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά το προεµµηνορρυσιακό στάδιο παρατηρείται κατακράτηση υγρών. Τα επιπλέον υγρά λοιπόν που συγκεντρώνονται σε όλο το σώμα αλλά και στους μαστούς δίνουν την αίσθηση αύξησης βάρους. Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται και πραγματική αύξηση βάρους κατά 1 με 2 κιλά, τα οποία όμως φεύγουν μερικές ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου. Αυτό σε συνδυασμό με μια δεδομένη μείωση της διάθεσης κάνει ορισμένες γυναίκες να αισθάνονται ότι πάχυναν.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 142

Update: Ιανουαρίου 2016.