Διώξε την υγρασία

31.01.2016
Η υγρασία βλάπτει σοβαρά την υγεία. Λάβε λοιπόν τα μέτρα σου για να την αντιμετωπίσεις σωστά σε όλους τους χώρους του σπιτιού αλλά και έξω από αυτό.

Τώρα το χειμώνα η διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων υγρασίας μέσα στο σπίτι είναι σημαντική για την υγεία και την άνετη διαβίωση. Ωστόσο, μελέτες που προέρχονται από το Εργαστήριο Υγρασίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (ΕΙΜ) δείχνουν ότι τα ποσοστά υγρασίας στα σπίτια είναι συχνά μεγαλύτερα από εκείνα του εξωτερικού περιβάλλοντος, διότι σε αυτά προστίθεται και η υγρασία που παράγεται από το μπάνιο, την κουζίνα ή και τα φυτά.

Τι μέτρα πρέπει να πάρω για το σπίτι;

  • Φρόντισε σε όλους τους χώρους και κυρίως στα υπνοδωμάτια τα επίπεδα υγρασίας να μην ξεπερνούν το 40-50%. Αν διαπιστώσεις ότι η εσωτερική υγρασία ξεπερνά το 60%, μείωσέ τη χρησιμοποιώντας έναν αφυγραντήρα.
  • Φρόντισε στους χώρους του σπιτιού που συγκεντρώνονται οι υδρατμοί (όπως μπάνιο, κουζίνα) να υπάρχει σύστημα εξαερισμού.
  • Όταν μαγειρεύεις χρησιμοποίησε τον απορροφητήρα.
  • Χρησιμοποίησε πάντα ένα «πατάκι» μπροστά από την μπανιέρα ή το νιπτήρα (το οποίο θα διατηρείς στεγνό), έτσι ώστε τα νερά να μην μένουν στο πάτωμα.
  • Σε περίπτωση που η υγρασία προέρχεται από νερά που έχουν συγκεντρωθεί σε ταράτσα, βεράντες ή υπόγεια, είναι απαραίτητο πρώτα να λύσεις το πρόβλημα της προέλευσης αυτών των νερών και στη συνέχεια να προβείς σε υγρομόνωση.
  • Αν ζεις σε περιοχή με έντονο πρόβλημα υγρασίας, καλό είναι να μάθεις να την ελέγχεις με ένα υγρόμετρο (αποτελείται από μια βελόνα η οποία κινείται σε μια κυκλική επιφάνεια διαβαθμισμένη από 0%-100%).

Πώς θα προστατευθώ όταν βρίσκομαι έξω;

Μελέτες της 1ης Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνουν σαφή συσχέτιση ανάμεσα στην έντονη υγρασία της ατμόσφαιρας και στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Για να προφυλάξεις λοιπόν την υγεία σου, λάβε τα μέτρα σου.

  • Αν ο καιρός είναι υγρός και αντιμετωπίζεις αναπνευστικά προβλήματα, απόφυγε τη σωματική άσκηση στους υπαίθριους χώρους. Ο υγρός αέρας που εισέρχεται στους πνεύμονες ενδέχεται να επιδεινώσει την κατάστασή σου.
  • Αν πάσχεις από στεφανιαία νόσο, έχεις υπέρταση ή υποφέρετε απo αρθριτικά, καλύτερα τις μέρες με έντονη υγρασία να βρίσκεσαι σε ζεστό περιβάλλον. Ειδικά τους μήνες του χειμώνα χρειάζεται ενίσχυση της φαρμακευτική σου αγωγής και τακτικός ιατρικός έλεγχος.
  • Επίσης, επειδή στατιστικά έχει βρεθεί ότι ο υγρός καιρός μπορεί να δημιουργήσει κρίσεις ημικρανίας όχι μόνο σε αυτούς που υποφέρουν από πονοκεφάλους αλλά και σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα, σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις, περιόρισε τις εξόδους.

.AΠΟ ΤΗ ΣΗΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 165

Update: Ιανουάριος 2016.