Παιδί στα 84; Τι λέει ο γιατρός για την περίπτωση Βουτσά

28.01.2016
Η πρόσφατη είδηση πως ο Κώστας Βουτσάς θα αποκτήσει παιδί σε ηλικία 84 ετών έχει κάνει πολλούς ν΄απορήσουν για το αν αυτό είναι εφικτό.

Κι όμως είναι!

Η αλήθεια είναι πως με τα χρόνια και ειδικά μετά τα 40, η ανδρική γονιμότητα παρουσιάζει καθοδική πορεία, οι αλλαγές όμως δεν είναι τόσο δραματικές και ραγδαίες όπως στην περίπτωση των γυναικών. Μια γυναίκα που θα μπει στην εμμηνόπαυση ξεχνάει τα όνειρα για οικογένεια ενώ αντίθετα ο άνδρας, ακόμη κι αν έχει αρκετά μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης έχει τη δυνατότητα τεκνοποίησης.

Κοντά στη μέση ηλικία ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές, με μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης αλλά και της ποσότητας του σπέρματος, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν είναι ακόμη... ανθηρό εξού και η ανακοίνωση του γιαρού Μηνά Μαστρομηνά που ανέλαβε την εξωσωματική γονιμοποίηση.

"Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Κώστας Βουτσάς , σαν άλλος Charlie Chaplin, αποφάσισε να κάνει παιδί σε προχωρημένη ηλικία. Να τονίσω ότι το σπέρμα δεν επηρεάζεται από τον χρόνο και η ηλικία του άντρα δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Αυτό που έχει σημασία είναι η βιολογική και αναπαραγωγική κατάσταση της γυναίκας" σημείωσε ο γυναικολόγος της Αλίκης Κατσαβού Μηνάς Μαστρομηνάς

Δεν επηρεάζει δηλαδή η ηλικία του πατέρα; Οι κίνδυνοι...

Όπως και στην περίπτωση των γυναικών, έτσι κι εδώ οι ειδικοί προειδοποιούν: Όσο πιο μεγάλη η ηλικία, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.

Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει σαφή σχέση χρωμοσωμιακών ανωμαλιών και συνδρόμων όπως για παράδειγμα το σύνδρομο Down ή ο αυτισμός με την ηλικία όχι μόνο της μητέρας αλλά και του πατέρα.

Ευτυχώς βέβαια στην περίπτωση του Κώστα Βουτσά και της Αλίκης Κατσαβού όλα βαίνουν καλώς, όπως ενημερώνει ο γυναικολόγος μιλώντας στο Down Town.

Το υπερηχογράφημα έδειξε ότι είναι αγοράκι. Η Αλίκη διανύει την 13η εβδομάδα κύησης. Έχει μία πολύ καλή εγκυμοσύνη μέχρι στιγμής. Τις προηγούμενες ημέρες κάναμε και την κρίσιμη εξέταση της αυχενικής διαφάνειας και είδαμε ότι το μωρό είναι υγιέστατο.

Ακολούθησαν τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η Αλίκη συνέλαβε με τη δεύτερη προσπάθεια και μόνο στην αρχή είχε μια μικροαιμορραγία. Δεν ταλαιπωρήθηκε καθόλου ούτε έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής κάποια επιπλοκή.