Γιατρέ, πες μου τι να κάνω...

17.02.2016
Νιώθεις ενοχλήσεις στην ευαίσθητη περιοχή; Δες τι μπορεί να συμβαίνει, ενημερώσου και ενέργησε αναλόγως.

Η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής είναι σημαντική, ειδικά για εμάς τις γυναίκες που τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας όλες αντιμετωπίζουμε κάποια ενόχληση στη γενετική περιοχή. Πώς μπορούμε όμως να ενεργήσουμε; Το καλύτερο είναι να τηλεφωνήσουμε στο γιατρό για οδηγίες και παράλληλα να ενημερωθούμε μέσα από τον παρακάτω πρακτικό οδηγό που σίγουρα θα μας βγάλει από τα δύσκολα μέχρι να επισκεφτούμε τον γυναικολόγο και να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Έχω πολλές κολπικές εκκρίσεις!

O κνησμός και τα αυξημένα υγρά από τον κόλπο είναι τα κυριότερα συμπτώματα της κολπίτιδας. Όταν τα υγρά από διαφανή αρχίσουν να γίνονται καφέ, κίτρινα πρασινωπά ή λευκά, και κυρίως δύσοσμα, η πιθανότητα κολπίτιδας είναι σχεδόν βέβαιη. Όπως μάλιστα διευκρινίζουν οι ειδικοί της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας: «Η ύπαρξη κνησμού και λευκών εκκρίσεων συνήθως συνδέεται με μόλυνση του κόλπου που προέρχεται από μύκητες, ενώ οι εκκρίσεις λευκές ή αποχρωματισμένες με έντονη οσμή, που γίνεται εντονότερη μετά το σεξ, μπορεί να οφείλονται σε βακτηριακή (που οφείλεται σε μικρόβια) κολπίτιδα.

Πώς θα την αντιμετωπίσεις: Αν παρουσιάζεις κάποιες από τις ενοχλήσεις που μαρτυρούν κολπίτιδα και δεν έχεις άμεσα τη δυνατότητα εξετάσεων, μπορείς να προμηθευτείς από το φαρμακείο μια αντιβίωση ευρέος φάσματος, σε επικοινωνία πάντα με το γιατρό σου. Δώσε επίσης προσοχή στην υγιεινή σου. Στο φαρμακείο θα βρεις ήπια καθαριστικά προϊόντα με φυτικά εκχυλίσματα που σέβονται την ευαίσθητη περιοχή και βοηθούν στην ανακούφιση των ερεθισμών. Φυσικά, μην παραλείψεις να επισκεφτείς το γιατρό σύντομα.

Θέλω να πηγαίνω συνέχεια στην τουαλέτα...

Μάλλον πρόκειται για κυστίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και οφείλεται κατά κανόνα στην ύπαρξη κάποιου μικροβίου που εισέρχεται στην κύστη από την ουρήθρα. Εμφανίζεται συνήθως με επώδυνη ούρηση (τσούξιμο) αλλά και συχνουρία (συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα με μικρή ποσότητα ούρων), ενώ συχνά τα ούρα είναι θολά, με δυσάρεστη οσμή και σκούρο χρώμα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), η κυστίτιδα αποτελεί το 90% των γυναικείων ουρολοιμώξεων.

Πώς θα την αντιμετωπίσεις: Για τη θεραπεία της χορηγούνται συνήθως αντιβιοτικά και αντισηπτικά ούρων, αφού έχουν προηγηθεί ο απαιτούμενος κλινικοεργαστηριακός έλεγχος και η λήψη ιστορικού. Αν λοιπόν έχεις τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να επισκεφθείς ένα μικροβιολογικό εργαστήριο ή ένα εφημερεύον νοσοκομείο για να κάνεις μια γενική και μια καλλιέργεια ούρων και να πάρεις ύστερα από την καθοδήγηση του γιατρού ένα αντιβιοτικό. Επίσης πρέπει να πίνεις πολλά υγρά, ώστε να ουρείς συχνά για να ξεπλένεται φυσιολογικά η κύστη. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το 40% των περιστατικών κυστίτιδας περνούν με το πολύ νερό και χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Νιώθω φαγούρα, κάψιμο στην περιοχή του κόλπου…

Μάλλον πρόκειται για κολπική μυκητίαση, η οποία εκδηλώνεται με φαγούρα, ερεθισμούς, κάψιμο, λευκές εκκρίσεις, πόνο κατά την ούρηση και τη σεξουαλική επαφή. Όταν υπάρχει ευαισθησία του οργανισμού, τα στενά ρούχα, τα εσώρουχα που δεν είναι βαμβακερά και το βρεγμένο μαγιό που στεγνώνει πάνω στο σώμα επιδεινώνουν την κατάσταση.

Πώς θα την αντιμετωπίσεις: Με κολπικές αλοιφές, υπόθετα αλλά και αγωγή από το στόμα, την οποία πρέπει να ακολουθήσει και ο σύντροφός σου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού.

Γιατί σε μένα τώρα;

Αν διαβάσεις παρακάτω για τους συνήθεις «υπόπτους» για τη μόλυνση της ευαίσθητης περιοχής, τότε μάλλον θα αντιληφθείς το γιατί.

  • Οι κολπίτιδες και γενικά οι διάφορες φλεγμονές των γεννητικών οργάνων συνήθως οφείλονται σε μικροοργανισμούς (κοινά παθογόνα μικρόβια, μύκητες ή ιούς). Μερικές φορές μια κολπίτιδα προκαλείται από μικρόβια που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής (όπως οι τριχομονάδες, τα χλαμύδια, τα κονδυλώματα κ.ά.).
  • Επίσης οι κολπίτιδες και οι μυκητιάσεις οφείλονται συνήθως σε μικρόβια και μύκητες (κυρίως στο μύκητα Candida albicans), που αναπτύσσονται με τη ζέστη και την υγρασία στη γενετική περιοχή.
  • Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όμως που συμβάλλουν στη μόλυνση της ευαίσθητης περιοχής. Μπορεί να είναι μια πρόσφατη θεραπεία με αντιβιοτικά (τα οποία καταστρέφουν τα «φιλικά» βακτήρια που διατηρούν τα κολπικά ένζυμα σε φυσιολογικά επίπεδα), μια εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση (καθώς συνοδεύονται από ορμονικές διαταραχές).
  • Ερεθισμούς στα γεννητικά όργανα μπορούν να προκαλέσουν ακόμη τα συνθετικά εσώρουχα, η κακή τοπική υγιεινή αλλά και τα χημικά συστατικά ορισμένων αφρόλουτρων και αποσμητικών.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 161

Update: Φεβρουάριος 2016.