Έχεις αϋπνίες; Μπορεί να φταίει το δωμάτιο...

21.03.2016
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Ύπνου (21 Μαρτίου) «επιβάλλεται» να μιλήσουμε για τον ποιοτικό ύπνο. Πώς θα καταφέρεις να κοιμηθείς καλά; Μάθε ποιες 7 αιτίες -που επικρατούν στο υπνοδωμάτιό σου- επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου, ώστε να λάβεις άμεσα τα μέτρα σου.

Οι κουρτίνες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καλύτερες ώρες για ύπνο είναι από τα μεσάνυχτα μέχρι τα χαράματα, με συνθήκες ησυχίας και έλλειψης φωτισμού. Όπως μάλιστα λέει χαρακτηριστικά ο δρ Πολ Σόου, επικεφαλής σχετικής μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λιούις των ΗΠΑ, όταν το φως παρεμβαίνει στον ύπνο, ακόμα και με μια ακτίνα, μπορεί να διακόψει την παραγωγή της μελατονίνης (ορμόνης που εκκρίνεται από την επίφυση του εγκεφάλου και συμβάλλει στον ήρεμο και αναζωογονητικό ύπνο). Δηλαδή προκαλεί μέσα στη νύχτα αυτό που κατά κανόνα συμβαίνει στον οργανισμό μας τα χαράματα. Για να έχεις, λοιπόν, έναν ήρεμο και βαθύ ύπνο, προτίμησε κουρτίνες σε σκούρο χρώμα, που δεν αφήνουν τον πρωινό ήλιο, τους προβολείς των αυτοκινήτων ή τα φώτα του δρόμου να περνούν μέσα στο δωμάτιο.

Το κρεβάτι

Για έναν άνετο και ήρεμο ύπνο το κρεβάτι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς και ο εξοπλισμός του. Μήπως λοιπόν οι αϋπνίες σε προειδοποιούν πως έφτασε η στιγμή να «απαλλαγείς» από το παλιό σου στρώμα, και όχι μόνο; Όπως τονίζουν οι ειδικοί, το στρώμα δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρό, ούτε πολύ μαλακό, αλλά σταθερό και εύκαμπτο, ώστε να επιτρέπει στο σώμα σου να χαλαρώνει και να μην πιάνεται. Το ίδιο ισχύει και για το μαξιλάρι. Πρέπει να υποστηρίζει τον αυχένα και κυρίως να αποτελείται και από φυσικά υλικά, αφού βρίσκεται τόσο κοντά στην αναπνευστική οδό. Αν κοιμάσαι συνήθως στο πλάι, είναι καλύτερο να διαλέξεις ένα σταθερό, όχι πολύ μαλακό μαξιλάρι, ενώ αν κοιμάσαι μπρούμυτα ή ανάσκελα, ένα μέτριο ή μαλακό μαξιλάρι είναι καλύτερο. Όσο για τα σεντόνια, απόφυγε αυτά με τις συνθετικές προσμείξεις, που δεν «αναπνέουν».

Η τηλεόραση

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην Ιταλία, η οποία δημοσιεύθηκε στο NewScientist.com, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας επισημαίνουν ότι το φως που εκπέμπει η τηλεόραση τις βραδινές ώρες είναι αρκετό για να μειώσει τα επίπεδα της μελατονίνης (ορμόνης του ύπνου) στον οργανισμό. Διαπίστωσαν μάλιστα ότι μία εβδομάδα αποχής από την τηλεόραση ήταν αρκετή για να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης κατά 30%. Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι και ο υπολογιστής και γενικά οι ηλεκτρονικές συσκευές επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου όχι μόνο όταν βρίσκονται σε θέση stand by, αλλά ακόμη και όταν είναι εντελώς ανενεργές. Εξόρισέ τες, λοιπόν, από το υπνοδωμάτιό σου.

Η θερμοκρασία

Βασική προϋπόθεση για ένα καλό ύπνο είναι οι συνθήκες θερμοκρασίας που επικρατούν στο υπνοδωμάτιο και, βέβαια, η υπερβολική ζέστη ή αντίθετα το κρύο εμποδίζουν και διαταράσσουν τον ύπνο. Η ιδανική θερμοκρασία, λοιπόν, θα πρέπει να είναι γύρω στους 21-22 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα και γύρω στους 22-24 το καλοκαίρι. Φρόντισε, επίσης, το δωμάτιο να αερίζεται καλά και να μην έχει ρεύματα.

Tα ερεθιστικά χρώματα

Καλό είναι επίσης να αποφεύγεις στο υπνοδωμάτιο τα έντονα χρώματα και να προτιμάς κυρίως τα παστέλ. Οι τόνοι του μπλε, του εκρού και του πράσινου δρουν καταπραϋντικά και χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα. Αντίθετα, το κίτρινο και το πορτοκαλί θεωρούνται χρώματα ερεθιστικά, που προκαλούν αϋπνία. Απόφυγε επίσης στους τοίχους το μοβ ή το χακί, που συμβάλλουν στη δημιουργία αρνητικών σκέψεων.

Η σκόνη

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης έχουν αγαπημένο τους... στέκι το υπνοδωμάτιο, ειδικά όταν αυτό δεν καθαρίζεται και δεν αερίζεται επαρκώς. Διώξε τα λοιπόν με επισταµένη καθαριότητα του χώρου, δηλαδή µε συχνό σκούπισµα, σφουγγάρισµα και ξεσκόνισµα. Φρόντισε παράλληλα να βγάζεις έξω στρώµατα και παπλώµατα, να τα τινάζεις και να τα αερίζεις όσο πιο συχνά µπορείς. Επίσης είναι σημαντικό να λιάζεις και να αερίζεις καθημερινά τα μαξιλάρια και τα σεντόνια. Στον ύπνο άφηνε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό για να ανανεώνεται ο αέρας στο δωμάτιο.

Οι θόρυβοι

Περιόρισε τους ενοχλητικούς θορύβους στο σπίτι. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από μια βρύση που στάζει, μια πόρτα που τρίζει, ένα ψυγείο που... γρυλίζει. Και αν κάποιοι εξωτερικοί θόρυβοι είναι ανυπόφοροι, φόρεσε στην ανάγκη ωτοασπίδες.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 148

Update: Μάρτιος 2016.