Πώς να παραμείνεις θετική κατά τη διάρκεια εξωσωματικής γονιμοποίησης

19.09.2016
Ένα από τα σημαντικότερα για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης - και το οποίο συχνά υποτιμούμε - είναι η ψυχολογία. Είναι πραγματικά σημαντικό να παραμείνεις θετική όλο αυτό το διάστημα.

#1 Έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες;

Μπορεί να μείνεις έγκυος από τον πρώτο κύκλο της εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά ακόμα και αν δεν συλλάβεις με την πρώτη αυτό δεν σημαίνει πως πήγε κάτι στραβά. Είναι ακόμη πολύ πιθανό να μείνεις έγκυος με την επόμενη. Μερικές γυναίκες θέλουν περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν, αλλά όλες οι έρευνες δείχνουν ότι αν συνεχιστεί η προσπάθεια, οι πιθανότητες ανεβαίνουν.

#2 Μην αφήσεις τη θεραπεία να σε βγάλει από την καθημερινότητα

Συνέχισε τη ζωή σου κανονικά, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα απολύτως. Διατήρησε μια καλή σεξουαλική σχέση με τον σύντροφό σου αλλά και το ρομαντισμό. Το να σκέφτεσαι συνέχεια αν θα πετύχει ή όχι δε βοηθάει και πολύ.

#3 Φίλοι & Οικογένεια

Κάποιοι αποκαλύπτουν σε φίλους και οικογένεια την προσπάθειά τους ν΄αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση για να έχουν υποστήριξη. Άλλοι πάλι προτιμούν να το κρατήσουν μυστικό για να μην έχουν τις συνεχεις ερωτήσεις του τύπου "πέτυχε; είσαι έγκυος;". Κάνε ότι σε κάνει να αισθάνεσαι ομορφα.

#4 Να είσαι θετική

Ακόμη και ζευγάρια χωρίς πρόβλημα γονιμότητας δυσκολεύονται να συλλάβουν με την πρώτη. Θυμήσουν επίσης πως πριν από 30 χρόνια η εξωσωματική δεν ήταν επιλογή ενώ πλέον οι πιθανότητες με τη μέθοδο αυξάνονται σημαντικά.