Μέτρησε το PSA του;

22.09.2016
PSA: η πλέον απαραίτητη εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη.

Όπως είναι γνωστό, ο ένας στους δύο άνδρες μετά τα 50 θα παρουσιάσει υπερτροφία του προστάτη, ενώ ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη αιτία θανάτου των ανδρών από νεοπλασίες μετά τα 60 σε όλες τις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες. Ωστόσο, θεωρείται ένας «καλός» καρκίνος, που σημαίνει ότι θεραπεύεται πλήρως αν διαγνωστεί εγκαίρως. Κάθε άντρας λοιπόν μετά την ηλικία των 50 και αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο του προστάτη μετά τα 40 έχει ακόμα ένα λόγο να επισκεφθεί τον ουρολόγο-ανδρολόγο, ο οποίος, με δακτυλική εξέταση από το ορθό, θα διαπιστώσει αν ο προστάτης του είναι διογκωμένος ή σκληρός και θα ζητήσει να γίνει εξέταση PSA (Prostate Specific Antigen).

Γιατί είναι σημαντικό η εξέταση να επαναλαμβάνεται

O πρώιμος καρκίνος του προστάτη, σε αντίθεση με την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, που έχει αποφρακτικά συμπτώματα (νυκτουρία, συχνουρία, και δυσκολία στην ούρηση) σπάνια προκαλεί συμπτώματα. Μόνο ο προχωρημένος καρκίνος μπορεί να προκαλέσει πόνο, κάψιμο ή δυσκολία στην ούρηση, αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα, πόνο στην πλάτη κ.α. Όπως και να έχει, λοιπόν, ένας άντρας δεν πρέπει να παραλείπει να παρακολουθεί τον προστάτη του για έναν και απλό λόγο: αν η διάγνωση πιθανής κακοήθειας γίνει νωρίς, η θεραπεία μπορεί να είναι απλή και εξαιρετικά αποτελεσματική, με ποσοστό πλήρους ίασης που ξεπερνά το 90%.

Πώς γίνεται

Όπως επισημαίνει ο κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, M.D. FEBU χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος: «Το PSA είναι μια απλή αιματολογική εξέταση, κατά την οποία μετριέται το ειδικό προστατικό αντιγόνο, ουσία που παράγεται αποκλειστικά από τον προστάτη. Όταν βρίσκεται αυξημένο, είναι αναγκαίο να ακολουθήσει περαιτέρω έλεγχος.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 175

Update: Σεπτέμβριος 2016.