Οστεοαρθρίτιδα: Με τις πρώτες βροχές πονάνε οι αρθρώσεις;

12.10.2016
Υποφέρεις από πόνους στις αρθρώσεις και με την αλλαγή εποχής και τις βροχές το πρόβλημα επιδεινώνεται; Δες τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τον πόνο και να φρενάρεις την οστεοαρθρίτιδα.

Όπως αποδεικνύεται από επιδημιολογικές έρευνες, δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που πάσχουν από κάποια μορφή αρθρίτιδας που συνήθως είναι η οστεοαρθρίτιδα. Πρόκειται για πάθηση που αναπτύσσεται λόγω της καταστροφής του χόνδρου της άρθρωσης, με αποτέλεσμα τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας πόνο, διόγκωση, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας της άρθρωσης. Πολλές φορές η σοβαρότητα της φλεγμονής μπορεί να είναι τέτοια που να καταστρέψει τον αρθρικό χόνδρο, να προχωρήσει στο οστό και να προκαλέσει ανεπανόρθωτες παραμορφώσεις ή και λειτουργικά προβλήματα σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αν οι αρθρώσεις σας πονούν όταν έχει έντονη υγρασία, αρχίστε να γυμνάζεστε συστηματικά (προτιμήστε την κολύμβηση), για να ενισχύσετε το σκελετό και το μυϊκό σας σύστημα. Και αν έχετε περιττά κιλά, καλό είναι να τα χάσετε, γιατί η παχυσαρκία αυξάνει την πίεση στις ήδη φθαρμένες αρθρώσεις και τις επιβαρύνει. Να θυμάστε ότι στην οστεοαρθρίτιδα (όπως και σε όλες τις αρθροπάθειες) η έγκαιρη θεραπεία σημαίνει λιγότερη βλάβη της άρθρωσης και λιγότερο πόνο. Αν λοιπόν ταλαιπωρείστε από πόνους των αρθρώσεων, είναι σκόπιμο να τους διερευνήσετε εγκαίρως με τη βοήθεια ειδικού γιατρού, ο οποίος, ανάλογα με την περίπτωση της αρθροπάθειας, μπορεί να συστήσει φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή και συμπληρωματικές θεραπείες.

Πρόληψη στο... πιάτο

Ο χόνδρος αντίθετα από κάθε άλλο ιστό του σώματος δεν μπορεί να επανέλθει όταν υποστεί φθορά. Ο τρόπος ζωής, όμως, μπορεί να προστατεύσει τις αρθρώσεις αλλά και να καθυστερήσει την εξέλιξη της πάθησης. Η ισορροπημένη διατροφή, και ειδικότερα η μεσογειακή, βοηθά στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Οι επιστήμονες αποδίδουν προστατευτικές επιδράσεις στους χόνδρους των αρθρώσεων από τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο ελαιόλαδο και τα λαχανικά, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση αναστέλλουν το σχηματισμό φιλοφλεγμονωδών μεταβολιτών. Επίσης η συμπληρωματική πρόσληψη Ν-ακετυλογλυκοζαμίνης (γλυκοζαμίνη) βοηθά στη διατήρηση του ισοζυγίου νερού και αλάτων στις αρθρώσεις, στη θρέψη και τη λίπανση των χόνδρων, ενώ έχει προστατευτική, αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση. Επιπρόσθετα οφέλη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας προσφέρουν τα ω-3 λιπαρά, η θειική χονδροτεΐνη, το μεθυλοσουλφίδιο (MSM), ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μαγγάνιο και η S-αδενυλ-μεθειονίνη (SAMe). Αυξήστε, λοιπόν, την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά (φρέσκος ανανάς, παπάγια, ακτινίδιο, κολοκύθα, αβοκάντο, σόγια,ηλιόσποροι, αγκινάρες κ.ά.), καθώς και τροφών πλούσιων σε σαλικυλικό οξύ (πιπεριές, πιπερόριζα, κόκκινο πιπέρι).


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 134

Update: Οκτώβριος 2016