Eίσαι υγιής; Κοίτα το χρώμα στο δέρμα σου

26.10.2016
Το σώμα έχει τους δικούς του έξυπνους τρόπους για να προειδοποιεί όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας. Ιδού λοιπόν ένας χρωματικός οδηγός που αποκαλύπτει πολλά.

Χρωματικός οδηγός για να δεις αν είσαι υγιής

Λευκά ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

Ίσως υποδηλώνουν λεύκη

Πρόκειται για μια πάθηση που οφείλεται σε απώλεια της μελάγχρωσης του δέρματος, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση λευκών κηλίδων πάνω στο δέρμα με ακανόνιστο σχήμα και ποικιλία στο μέγεθος. Τα πιο συχνά μέρη εμφάνισής της είναι ο λαιμός, η περιοχή γύρω από τα μάτια και το στόμα, η μύτη, οι θηλές των μαστών, τα χέρια, ο ομφαλός και τα γεννητικά όργανα.

Ποιους προσβάλλει: Άνδρες και γυναίκες σε οποιαδήποτε ηλικία, συχνότερα όμως άτομα πριν από την ηλικία των 20 ετών. «Σε μερικές οικογένειες υπάρχει επίσης προδιάθεση για λεύκη», επισημαίνουν από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία.

Mε ποιες παθήσεις συνδέεται: H λεύκη συχνά συνδέεται με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, σακχαρώδη διαβήτη, ορισμένες μορφές αναιμίας, καθώς και με δερματικές παθήσεις (γυροειδής αλωπεκία, ψωρίαση, σκληροδερμία, ερυθηματώδης λύκος). Η νόσος επηρεάζεται επίσης από ψυχολογικούς παράγοντες – τα σημάδια της εμφανίζονται ή επιδεινώνονται σε περιόδους έντονου στρες.

Πώς αντιμετωπίζεται: Για τη λεύκη δεν υπάρχει ακόμα πλήρης ίαση. Συνήθως αντιμετωπίζεται με τοπικές θεραπείες, κρέμες ή αλοιφές που περιέχουν ενεργές ουσίες (κορτικοστεροειδή κ.ά.), οι οποίες έχουν την ιδιότητα να περιορίζουν την καταστροφή των μελανοκυττάρων. Όταν οι βλάβες είναι εκτεταμένες, μπορεί επίσης στις προβληματικές περιοχές να εφαρμοστεί φωτοθεραπεία με υπεριώδεις ακτίνες ή λέιζερ (με στόχο να αυξηθεί η παραγωγή μελανίνης).

Κίτρινα ΝΥΧΙΑ

Μπορεί να είναι μυκητίαση.

Η μυκητίαση (μόλυνση των νυχιών από μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται τοπικά) αρχίζει συνήθως με μια κηλίδα χρώματος άσπρου ή κίτρινου που εμφανίζεται κάτω από την άκρη ενός νυχιού. Όσο πιο βαθιά προχωρά η μόλυνση στο νύχι τόσο προκαλεί αλλοίωση, όχι μόνο στο χρώμα του αλλά και στην υφή του (το κάνει να είναι πιο χοντρό, με άκρες που θρυμματίζονται εύκολα, ενώ συχνά μπορεί να υπάρχει και πόνος).

Ποιους προσβάλλει: Δεδομένου ότι οι μύκητες ευνοούνται από το ζεστό και το υγρό περιβάλλον, η ονυχομυκητίαση προσβάλλει συνήθως όσους συχνάζουν σε κοινόχρηστους χώρους με βρεγμένα δάπεδα (αποδυτήρια γυμναστηρίων, πισίνες, spa κ.ά.). Όπως εξηγεί ο κ. Ανδρέας Κατσάμπας, καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες είναι οι αθλητές, οι ηλικιωμένοι, οι διαβητικοί και οι πάσχοντες από προβλήματα κυκλοφορικού. Επίσης ένας ακόμα λόγος για τον οποίο τα νύχια των ποδιών είναι περισσότερο ευάλωτα στις μυκητιάσεις είναι η υγρασία των κλειστών παπουτσιών, καθώς και η λιγότερο καλή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια παρά στα χέρια».

Με ποιες παθήσεις συνδέεται: Συνήθως με αυτές που χαρακτηρίζονται από μείωση της άμυνας του οργανισμού. Όπως π.χ. οι αγγειακές παθήσεις, που χειροτερεύουν την κυκλοφορία του αίματος, ο διαβήτης κ.ά. Επίσης η ύπαρξη μιας πληγής του δέρματος ή μιας άλλης βλάβης των νυχιών διευκολύνει τη μόλυνση από μύκητες.

Πώς αντιμετωπίζεται: Εάν διαπιστώσετε κάτω από την άκρη του νυχιού σας μια μικρή κηλίδα άσπρη ή κίτρινη, τότε πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή δερματολόγου, γιατί αν αφήσετε τη μόλυνση να επεκταθεί, μπορεί στο τέλος να νεκρωθεί ολόκληρο το νύχι και να το χάσετε. Και, βέβαια, για να προλάβετε την προσβολή από μύκητες στα νύχια σας θα πρέπει να αποφεύγετε παπούτσια και κάλτσες που εμποδίζουν τον αερισμό τους και δεν απορροφούν τον ιδρώτα, καθώς επίσης και το περπάτημα με γυμνά πόδια σε χώρους στους οποίους διευκολύνεται η μόλυνση των νυχιών από μύκητες (πισίνες, αποδυτήρια κ.λπ.). Σημαντικό είναι, επίσης, να σκουπίζετε πολύ καλά τα δάχτυλα των ποδιών μετά το ντους προτού φορέσετε τα παπούτσια σας.

Κίτρινο ΣΗΜΑΔΙ ΣΤΑ ΒΛΕΦΑΡΑ

Ένδειξη υψηλής χοληστερίνης.

Αν ξαφνικά εμφανίσατε κίτρινα ή κιτρινόασπρα εξογκώματα πάνω στα βλέφαρα ή γύρω από αυτά, τότε ίσως πρόκειται για τα λεγόμενα ξανθελάσματα, τα οποία αποτελούν ένδειξη υψηλής χοληστερίνης.

Ποιους προσβάλλουν: Όλα τα ερευνητικά δεδομένα καταλήγουν ότι τα εν λόγω σημάδια (ξανθελάσματα) στα βλέφαρα εμφανίζονται κυρίως σε άτομα με πρόβλημα υπερχοληστεριναιμίας.

Με ποιες παθήσεις συνδέονται: Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, τα ξανθελάσματα στα βλέφαρα, εκτός από υψηλή χοληστερίνη, δείχνουν και αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή ανακοπή ή άλλα καρδιολογικά προβλήματα. Όπως μάλιστα έδειξαν τα αποτελέσματα μακροχρόνιας έρευνας, η οποία έγινε στο νοσοκομείο Χέρλεβ της Δανίας, τα άτομα που εμφανίζουν ξανθελάσματα διατρέχουν 48% υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα.

Πώς αντιμετωπίζονται: Εκτός από το δερματολόγο οι ειδικοί σάς συμβουλεύουν να απευθυνθείτε και στον καρδιολόγο. Αν διαγνωστεί ότι πρόκειται για ξανθελάσματα και βρεθεί και αυξημένη η χοληστερίνη σας, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα της θεραπείας (εξετάσεις και ό,τι ενδεχομένως χρειαστεί).

Κόκκινα ΜΑΤΙΑ

Κούραση ή επιπεφυκίτιδα;

Πρώτα απ’ όλα τα κόκκινα μάτια μπορεί να είναι δείγμα πως υποφέρετε από κούραση, κάτι που σας κάνει να τα τρίβετε διαρκώς. Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει απλώς να ξεκουραστείτε. Ωστόσο, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μικροβιακής ή αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ερεθισμό του επιπεφυκότα, δηλαδή του χιτώνα που καλύπτει το μάτι και το εσωτερικό των βλεφάρων.

Ποιους προσβάλλουν: Συνήθως τα άτομα που εμφανίζουν αλλεργία στη γύρη ή έχουν μολυνθεί από κάποιο βακτήριο. Στη μικροβιακή επιπεφυκίτιδα τα μάτια εκτός από κόκκινα τσούζουν και κάνουν τσίμπλες, ενώ στην αλλεργική συνήθως μόνο δακρύζουν.

Με ποιες παθήσεις συνδέονται: Όποιο και αν είναι το αίτιο, το κοκκίνισμα των ματιών που διαρκεί δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, σαν κάτι που με τον καιρό θα περάσει. Η διάγνωση από τον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητη, κυρίως για να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα να πρόκειται για κάποια άλλη σοβαρή πάθηση που εκδηλώνεται με παρόμοια συμπτώματα (συγγενές γλαύκωμα, ξένα σώματα στον κερατοειδή).

Πώς αντιμετωπίζονται: Ο οφθαλμίατρος ανάλογα με την περίπτωση θα συστήσει και την κατάλληλη θεραπεία. Για την αλλεργική επιπεφυκίτιδα οι κρύες κομπρέσες και τα τεχνητά δάκρυα απαλύνουν τα συμπτώματα, ενώ όταν η επιπεφυκίτιδα επιμένει, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αλλά και τα αντιισταμινικά κολλύρια είναι απαραίτητα. Η μικροβιακή επιπεφυκίτιδα αντιμετωπίζεται συνήθως με αντιβιοτικές σταγόνες και αλοιφές που καλύπτουν το ευρύτερο φάσμα των μικροβίων.

Σκούρες κηλίδες στο πίσω μέρος του λαιμού; Μην τις αγνοείτε

Μία σκούρα κηλίδα, ειδικά στο πίσω μέρος του λαιμού, μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη, αλλά μπορεί επίσης να πρόκειται για μελανίζουσα ακάνθωση, μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα εμφανίζεται πιο σκούρο και πιο χοντρό.

Mε ποιες παθήσεις συνδέεται: Τα «μπαλώματα» αυτά μπορούν να τα εμφανίσουν άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, που πάσχουν από διαβήτη, παχυσαρκία ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, από κάποια μορφή καρκίνου. Αν και δεν είναι καθοριστικό σημάδι ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία,τεύχος 152

Update: Οκτώβριος 2016