6 λόγοι που κάνουν τους άντρες να ντρέπονται!

02.12.2016
Τι είναι αυτό που κάνει τους άντρες να ντρέπονται και να διστάζουν να εκμυστηρευτούν τι τους συμβαίνει;

Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει τουλάχιστον έξι λόγους για τους οποίους οι άνδρες δυσκολεύονται να πάνε στο γιατρό, με αποτέλεσμα να διαιωνίζουν μια κατάσταση και να στερούν από τον εαυτό τους τη δυνατότητα να θεραπευθούν ή ενδεχομένως να προλάβουν κάτι πιο σοβαρό.

1. Μέγεθος μορίου

Όπως υποστηρίζει ο δρ Θάνος Ασκητής, νευρολόγος-ψυχίατρος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας: «Πολλές φορές ένας άντρας επιθυμεί την αύξηση του μεγέθους του πέους κάτω από το υποκειμενικό αίσθημα ότι είναι ανεπαρκής και "λίγος". Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και είναι προτιμότερο να εστιάσει στα θέματα που αφορούν την αυτοεκτίμησή του. Η αλήθεια είναι ότι το μέγεθος του πέους δεν σχετίζεται με την απόλαυση στη σεξουαλική ζωή. Η πραγματική σωματική και ψυχική επαφή και η τεχνική της σεξουαλικής πράξης είναι τα στοιχεία εκείνα που προσφέρουν στο ζευγάρι τη σεξουαλική μαγεία».

Η λύση: Εάν το πρόβλημα είναι υπαρκτό, σήμερα υπάρχουν επεμβάσεις που μπορεί να αυξήσουν το μέγεθος του πέους κατά 2-3 εκατοστά. Η διάμετρος του πέους μπορεί επίσης να αυξηθεί κατά ένα μικρό ποσοστό. Καλό είναι όμως οι επεμβάσεις αυτές να γίνονται μόνον εφόσον κριθεί αναγκαίο από το γιατρό και σε άντρες που έχουν παθολογικά μικρό πέος (κάτω από 11 εκατοστά) ή για αισθητικούς λόγους.

2. Αιμορροΐδες

Οι περισσότεροι άνδρες αποφεύγουν να αποκαλύψουν στο γιατρό ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις αιμορροΐδες ή ότι αιμορραγούν από τον πρωκτό, μόνο και μόνο για να αποφύγουν την εξέταση εκεί πίσω. Ωστόσο οι αθεράπευτες αιμορροΐδες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά σας εφιάλτη και να οδηγήσουν ακόμη και σε μόλυνση της περιοχής. Η δε αιμορραγία από τον πρωκτό μπορεί να αποτελεί σημάδι πολύποδα, καρκίνου του παχέος εντέρου ή κολίτιδας, αλλά μπορεί και να μη σημαίνει τίποτα.

Η λύση: Σε κάθε περίπτωση η πρώιμη διάγνωση από το γιατρό είναι πολύ σημαντική. Γίνεται με μια σχετικά απλή εξέταση (ορθοσκόπηση). Κι όσο για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, είναι συνήθως συντηρητική. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πασχόντων παρουσιάζει αυτόματη ύφεση των συμπτωμάτων με την αλλαγή των συνηθειών διατροφής και την τοπική υγιεινή.

3. Στυτική δυσλειτουργία

Αν και το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας υπολογίζεται ότι αφορά ένα στους τρεις άντρες άνω των 40 ετών, εντούτοις παραμένει θέμα ταμπού για τον ανδρικό πληθυσμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο πρόβλημα σπάνια είναι μόνιμο σε νεαρούς άνδρες, αλλά αυξάνει σε συχνότητα μετά την ηλικία των 40 χρόνων.

Η λύση: Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η επίσκεψη σε έναν ουρολόγο-ανδρολόγο. «Ο ειδικός, με τη λήψη ενός ιατρικού-σεξουαλικού ιστορικού και τις κατάλληλες εξετάσεις, θα έχει μια καλή εικόνα για το αν τα αίτια του προβλήματος είναι οργανικά ή ψυχογενή και θα υποδείξει την ανάλογη θεραπεία», διευκρινίζει ο κ. Δημήτρης Χατζηχρήστου, καθηγητής Ουρολογίας - Ανδρολογίας του ΑΠΘ. «Η θεραπεία αυτή μπορεί να είναι κάποιο από τα γνωστά χάπια ή συνδυασμένη θεραπεία, η οποία θα συστηθεί ανάλογα με το είδος και την πολυπλοκότητα της σεξουαλικής διαταραχής. Υπάρχουν επίσης τα φάρμακα για τοπική χορήγηση με ενδοπεϊκές ενέσεις και αν όλα αυτά αποτύχουν, η χειρουργική τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης αποδίδει επίσης αποτελέσματα».

4. Πρόωρη εκσπερμάτιση

Είναι κάτι που δημιουργεί άγχος, ενοχή ή αμφιβολία όσον αφορά την αξία του άντρα ως εραστή! Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας: «Το 1/3 των ανδρών έχουν αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία φορά παρόμοιο πρόβλημα, ενώ οι πιο νέοι συνήθως εμφανίζουν αυτή τη δυσλειτουργία κατά τις πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες, μέχρι να μάθουν να ελέγχουν την εκσπερμάτισή τους».

Η λύση: Σήμερα υπάρχουν διάφοροι τρόποι προσέγγισης του προβλήματος (που συνήθως είναι ψυχολογικό). Σε γενικές γραμμές τα ψυχογενή αίτια μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψυχοθεραπεία ή και με πρόγραμμα ασκήσεων ελέγχου της εκσπερμάτισης, υπό την καθοδήγηση ενός ειδικευμένου σεξολόγου. Αν το πρόβλημα οφείλεται σε οργανικά αίτια (π.χ. προστατίτιδα), θα αντιμετωπιστεί πρώτα η πάθηση και έπειτα, αν το πρόβλημα δεν λυθεί, αναλαμβάνει ο σεξολόγος.

5. «Σωσίβιο» στην κοιλίτσα

Πέρα από το –προφανές– κίνητρο της εμφάνισης, το περιττό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς θα πρέπει να απασχολεί τους άντρες και για άλλους, σοβαρότερους λόγους. Έρευνα σε περίπου 360.000 άτομα από 9 ευρωπαϊκές χώρες έδειξε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες με περιφέρεια μέσης >120 εκ. και >100 εκ. αντίστοιχα διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο, διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις σε σχέση με τους άνδρες που έχουν περιφέρεια μέσης < 80 εκ. και τις γυναίκες με μέση <65 εκ.

Η λύση: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα, ομάδα τροφών ή πρόγραμμα γυμναστικής που να στοχεύει ειδικά τα κιλά της κοιλιακής περιοχής», εξηγεί η ερευνήτρια Penny Kris-Etherton, καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania. «Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι το 99% των ανθρώπων που χάνουν βάρος το χάνουν από την περιοχή της κοιλιάς, πριν από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματός τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσο περισσότερο βάρος έχει κανείς να χάσει τόσο γρηγορότερα θα δει αποτελέσματα στο συγκεκριμένο σημείο. Μια δίαιτα, επίσης, με την καθοδήγηση των ειδικών, που θα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε υδατάνθρακες μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης και να βοηθήσει στην καύση του κοιλιακού συσσωρευμένου λίπους».

6. Γυναικομαστία

Τo στήθος του παρουσιάζει διόγκωση τέτοια ώστε να θυμίζει γυναικείο; Σε αυτή την περίπτωση οι ειδικοί μιλούν για γυναικομαστία, που σημαίνει αύξηση του ανδρικού στήθους περισσότερο του φυσιολογικού. Συνήθως οφείλεται στην μεγάλη συσσώρευση λίπους (λιπομαστία) ή στην αύξηση του μαζικού αδένα εξαιτίας κληρονομικών ή ορμονικών παραγόντων και διορθώνεται ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

Η λύση: «Εάν το πρόβλημα οφείλεται σε συσσώρευση λίπους, μπορεί να δoθεί λύση με λιποαναρρόφηση, με απόλυτη επιτυχία. Εάν πάλι το πρόβλημα είναι μεγάλο, τότε χρειάζεται κάποια χειρουργική επέμβαση, η οποία, όπως επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός κ. Θάνος Κοντογιάννης, γίνεται με μέθη ή με γενική νάρκωση κατά την κρίση του πλαστικού χειρουργού και δεν χρειάζεται παραμονή στην κλινική». Πριν την επέμβαση όμως, είναι σημαντικό να διερευνηθούν όλα τα πιθανά αίτια που προκάλεσαν το διογκωμένο στήθος. Είναι απαραίτητος ο ορμονικός έλεγχος (επίπεδο οιστρογόνων, δηλαδή των γυναικείων ορμονών στον οργανισμό) και, αν είναι αρνητικός (φυσιολογικά επίπεδα), τότε προχωράτε στη χειρουργική αντιμετώπισή του.


AΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 147
Update: Δεκέμβριος 2016