Τι να κάνεις για να μη μεθύσεις

26.12.2016
Τώρα τις γιορτές ίσως πιεις λίγο παραπάνω. Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζεις μερικά απλά πράγματα που θα σε βοηθήσουν να προλάβεις τη... μέθη.

Κι τελικά δεν την αποφύγεις, δες πώς θα αντιμετωπίσεις τα συμπτώματά της την επόμενη μέρα.

  • Μην καταναλώνετε διαφορετικά ποτά. Αν για παράδειγμα πίνετε τζιν, μην το αλλάξετε σε ουίσκι. Η ανάμειξή τους μπορεί να προκαλέσει στο στομάχι αντιδράσεις που συνήθως οδηγούν όχι μόνο σε πιο γρήγορη μέθη αλλά και σε ναυτία ή εμετό.
  • Προτιμήστε τα σκέτα ποτά από τα κοκτέιλ. Τα κοκτέιλ που περιέχουν ανθρακούχα αναψυκτικά (π.χ. βότκα πορτοκάλι ή ουίσκι με αναψυκτικό τύπου κόλα), επιταχύνουν την απορρόφηση του οινοπνεύματος.
  • Μη βιάζεστε! Αν πίνετε το ποτό σας σε λιγότερο από μία ώρα, τότε αλλάξτε ρυθμούς. Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς αποβολής και το αλκοόλ απορροφάται γρηγορότερα.
  • Αραιώνετε με νερό ή προσθέστε στο ποτήρι σας παγάκια. Στην πρώτη περίπτωση προκαλείται διούρηση, με αποτέλεσμα να αποβάλλεται μέρος του οινοπνεύματος. Στη δεύτερη αυξάνεται ο όγκος του ποτού, χωρίς να αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε αλκοόλη.
  • Περιορίστε τους ξηρούς καρπούς (εκτός κι αν είναι ανάλατοι). Το αλάτι απορροφά τα υγρά στο στομάχι και κρατάει μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ. Επιπλέον, το αλάτι αυξάνει το αίσθημα της δίψας, με αποτέλεσμα να καταναλώνετε περισσότερο ποτό.
  • Περιορίστε και το τσιγάρο. Γιατί το αλκοόλ διαστέλλει τις αρτηρίες, ενώ η νικοτίνη τις συστέλλει και έτσι κυριολεκτικά το ένα φέρνει το άλλο. Δηλαδή η νικοτίνη ζητά αλκοόλ και το αλκοόλ ζητά τσιγάρο.

Το παράκανα... Και τώρα;

Μπορείτε να γλιτώσετε από τις συνέπειες του hangover με κάποιες απλές τακτικές:

  • Πίνοντας δύο μεγάλα ποτήρια νερό όταν επιστρέψετε από το ξενύχτι και πριν πέσετε για ύπνο, και άλλα δύο όταν ξυπνήσετε, μπορούν να βοηθήσουν αν όχι να το αποφύγετε τελείως, τουλάχιστον να περιορίσετε τα συμπτώματά του. Γιατί; Κυρίως γιατί προλαμβάνουν την αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ στον οργανισμό και η οποία ευθύνεται κατά βάση για τα συμπτώματα του hangover.
  • Αν νιώθετε ανακατεμένο το στομάχι σας, αλλά δεν κάνετε εμετό, προκαλέστε τον μόνοι σας, πίνοντας λίγο σκέτο λεμόνι ή λίγο νερό με μισό κουταλάκι αλάτι. Και αυτό γιατί αν δεν κάνετε εμετό πριν ξαπλώσετε, μπορεί να κάνετε κατά τη διάρκεια του ύπνου και τότε υπάρχει κίνδυνος να πάθετε αναρρόφηση.
  • Ένα-δύο φρέσκα φρούτα πριν από τον ύπνο ή την επόμενη μέρα στο πρωινό θα αναπληρώσουν τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που έχει χάσει ο οργανισμός και θα επιταχύνουν την ανάρρωση πολύ αποτελεσματικότερα.

Να θυμάστε

  • Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «British Medical Journal», το ποτό που οδηγεί στο χειρότερο μεθύσι είναι το μπράντι και ακολουθούν το κόκκινο κρασί, το ρούμι, το ουίσκι, το άσπρο κρασί, το τζιν και η βότκα.
  • Τα γλυκά ποτά (λικέρ, γλυκό κρασί) δεν είναι προτιμότερα από τα «βαριά». Μπορεί να έχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ωστόσο η γλυκόζη που περιέχουν επιταχύνει την απορρόφηση της αλκοόλης. Καθώς μάλιστα δεν αισθάνεστε τη γεύση του αλκοόλ, ίσως να πίνετε κάτι παραπάνω. Προκαλούν λοιπόν ευκολότερα μέθη και έχουν περισσότερες θερμίδες.
  • Ο καλύτερος τρόπος για να γλιτώσετε στις βραδινές σας εξόδους τα νοθευμένα ποτά και τις «μπόμπες» είναι να ζητάτε και να επιμένετε στη μάρκα ουίσκι ή κρασιού που ξέρετε. Εννοείται, βέβαια, ότι πρέπει να προτιμάτε τα εμφιαλωμένα.


ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 146
Update: Νοέμβριος 2016