«Κόλλησε» το ταμπόν! Τι πρέπει να κάνω;

10.01.2019
«Κόλλησε» το ταμπόν! Τι πρέπει να κάνω;
Πρώτα, ανάπνευσε. Ένα κολλημένο ταμπόν είναι πιο συνηθισμένο και πολύ λιγότερο τραγικό από ό, τι νομίζεις. «Τις περισσότερες φορές, μια γυναίκα απλά ξεχνά ότι έχει βάλει ταμπόν ή τοποθετεί ένα δεύτερο, ξεχνώντας το πρώτο», λέει στο Womens Health η Jessica Kiley, MD, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Διάβασε επίσης: 5 εναλλακτικές χρήσεις ενός ταμπόν!

Τα καλά νέα είναι ότι ένα ταμπόν δεν μπορεί να πάει πουθενά - ο κόλπος είναι μόνο τρία ή τέσσερα εκατοστά βάθος και το άνοιγμα του τραχήλου σας είναι πολύ μικρό για να περάσει ένα ταμπόν, λέει η Kiley. Έτσι, ένα ταμπόν δεν μπορεί ποτέ να χαθεί.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω ένα ταμπόν κολλημένο εκεί κάτω;

Η εκκρίσεις σας, θα σας δώσουν σημάδι: Εάν αλλάζει το χρώμα και γίνει κίτρινο ή ακόμα και καφετί κόκκινο - ναι, ακόμα και όταν έχεις την περίοδο σου - αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχεις ξεχάσει το ταμπόν.

Αυτό μπορεί να συνδυάζεται με άλλα ενδεικτικά συμπτώματα, όπως μια μυρωδιά... ψαριού που γίνεται ισχυρότερη όσο περνάει ο χρόνος, μαζί με κοιλιακές κράμπες, λέει η ειδικός Jessica Shepherd, M.D., M.B.A., χειρουργός γυναικολόγος στο Baylor University Medical Center.

Μπορεί να νιώσεις μια πίεση που θα προέρχεται από ένα ταμπόν που είναι πιο βαθιά τοποθετημένο ή γιατί έχεις βάλει άλλο ένα (ο φόβος κάθε κοριτσιού όταν βάζει ένα ταμπόν).

Διάβασε επίσης: Το κρύο ανοίγει την όρεξη, άρα παχαίνει: Έξυπνα κόλπα για να μην πάρεις κιλά τον χειμώνα

Από μόνα τους, αυτά τα συμπτώματα είναι σίγουρα ένα σημάδι και πρέπει να το βγάλεις πιο γρήγορα. Όμως, έχοντας κι άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, ναυτία, εμετό ή εξάνθημα στο σώμα, μπορεί να υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό, όπως το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (TSS), το οποίο συμβαίνει όταν τα βακτήρια εισέλθουν μέσα στο αίμα από τον κόλπο σου. Ενώ αυτό είναι σπάνιο, όσο περισσότερο κρατάς ένα ταμπόν κάτω εκεί (δηλαδή, περισσότερο από τις συνιστώμενες οκτώ ώρες), τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για το TSS, επομένως είναι ακόμα ένας σημαντικός λόγος να το απομακρύνεις.

Τι πρέπει να κάνω εάν υπάρχει ένα ταμπόν κολλημένο;

Μην πανικοβληθείς. Οι μύες σου σφίγγονται όταν είσαι ανήσυχη, ακόμα και εκείνοι που βρίσκονται εκεί. Το σφίξιμο των πυελικών μυών σου μπορεί να δυσκολέψει τον εντοπισμό και την αφαίρεση του ταμπόν.

Οι ειδικοί προτείνουν να κάτσεις πάνω από μια τουαλέτα ή να σταθείς με το ένα πόδι στο κάλυμμα της τουαλέτας ή στην άκρη της μπανιέρας έτσι ώστε η λεκάνη σου να είναι υπό γωνία, η οποία μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις πρόσβαση στο ταμπόν.

Όμως πρέπει τα χέρια σου να είναι καθαρά και τα νύχια σου κοντά. Τοποθέτησε ένα δάχτυλο και προσπάθησε απαλά να το εντοπίσεις. Πιάσε το και ελαφρώς τράβηξέ το. Μην ανησυχείς, δεν θα κάνεις ζημιά αν το φτάσεις, λέει η Kiley, η οποία συνιστά να έχεις κάποιο λιπαντικό κοντά για ευκολότερη είσοδο.

Μόλις βρεθεί το ταμπόν, κάνε μια κολπική πλύση για να καθαρίσεις οποιοδήποτε αίμα ή έκκριση. Σε μια μέρα, θα πρέπει να έχουν εξαφανιστεί τα συμπτώματα και να έχεις επανέλθει στην κανονική σου κατάσταση.

Διάβασε επίσης: Πώς ο χειμώνας κάνει πιο έντονο τον πόνο της περιόδου

Και τι γίνεται αν δεν καταφέρω να το βρω;

Κάλεσε το γιατρό σου. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, άλλωστε βλέπουν αυτά τα πράγματα όλη την ώρα. Ο γυναικολόγος σου θα σε βοηθήσει σίγουρα.

Και θα το ξαναπούμε ότι αν δεις τα συμπτώματα να επιδεινώνονται, ειδικά αν ανεβάσεις πυρετό, αισθάνεσαι πόνο ή υπάρχει έντονη δυσωδία, πρέπει να απευθυνθείς άμεσα σε γιατρό. Σίγουρα είναι σπάνιο, αλλά και πάλι, το TSS δεν είναι αστείο.

Νικολέτα Μακρή