4 μύθοι για τη δυσανεξία στη λακτόζη

07.01.2019
4 μύθοι για τη δυσανεξία στη λακτόζη
Είναι η αλλεργία στο γάλα ίδια με τη δυσανεξία στη λακτόζη; Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι τα ίδια για όλους; Διάβασε τέσσερις μύθους.

Η δυσανεξία στη λακτόζη παρουσιάζεται όταν το σώμα αδυνατεί να αφομοιώσει και να απορροφήσει τη λακτόζη, τη ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με αποτέλεσμα συμπτώματα όπως διάρροια, κράμπες στο στομάχι, πόνο, φούσκωμα και μετεωρισμό. Η συχνότητα της εμφάνισης της δυσανεξίας στη λακτόζη στη Νότια Αφρική εκτιμάται ότι είναι περίπου 11%. Ιδού οι τέσσερις μύθους που έχουν να κάνουν με τη δυσανεξία στη λακτόζη σύμφωνα με το health24.com.

Διάβασε επίσης: Χρυσές Σφαίρες 2019: Οι 10 καλύτερες εμφανίσεις της βραδιάς [photos]

Μύθος 1: Η αλλεργία στο γάλα είναι το ίδιο με τη δυσανεξία στη λακτόζη

H πραγματικότητα: Η αλλεργία στο γάλα και η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι τα ίδια. Η διαιτολόγος Mariëtte Abrahams δήλωσε στο Huffington Post, «Η αλλεργία στο γάλα είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην πρωτεΐνη του γάλακτος ή των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτή η αντίδραση μπορεί να είναι σοβαρή και συνήθως θα διαγνωσθεί σε νεαρή ηλικία. Η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλείται από ένα ορθογραφικό λάθος του γονιδίου που μπορεί να οδηγήσει στην απουσία ή τη μείωση της παραγωγής του ενζύμου λακτάση, η οποία βοηθά στην πέψη γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων προϊόντων με βάση το γάλα».

Η αλλεργία στο γάλα είναι αρκετά σπάνια και συνήθως προκαλεί γρήγορη αντίδραση με συμπτώματα όπως κνίδωση, οίδημα, έμετο, συριγμό και αναφυλακτικό σοκ. Αν υποψιάζεσαι αλλεργία στο γάλα, μην καθυστερήσεις να πας σε γιατρό ή νοσοκομείο.

Διάβασε και αυτό: 3 -μάλλον- υπερεκτιμημένα superfoods

Μύθος 2: Τα συμπτώματα για δυσανεξία στη λακτόζη είναι τα ίδια για όλους

Η πραγματικότητα: Ο καθένας είναι διαφορετικός, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμπτώματα που ένα άτομο θα αντιμετωπίσει εξαιτίας της δυσανεξίας στη λακτόζη, θα διαφέρουν από αυτά ενός άλλου. Μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα στο στομάχι και ναυτία λίγες ώρες μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να έχει διάρροια 30 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός καπουτσίνο.

Μύθος 3: Έχω δυσανεξία στη λακτόζη, οπότε θα πρέπει να αποφεύγω το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Η πραγματικότητα: Τα καλά νέα είναι αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, είναι ότι δεν χρειάζεται να σταματήσεις εξ ολοκλήρου το αγελαδινό γάλα ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σύμφωνα με την Ενωμένη Γαλακτοκομική Βιομηχανία του Μίτσιγκαν, υπάρχουν πολλές στρατηγικές που βασίζονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα για να σε βοηθήσουν να καταναλώνεις άνετα γαλακτοκομικά προϊόντα. Λένε, «καταναλώστε μικρότερες ποσότητες γάλακτος κάθε φορά, ιδιαίτερα με άλλα τρόφιμα ή γεύματα. Γιαούρτι με προβιοτικά, σκληρά τυριά όπως Cheddar ή Swiss; και γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη. Επίσης, η κατανάλωση μικρής ποσότητας αγελαδινού γάλακτος κάθε μέρα και η σταδιακή αύξηση της ποσότητας σε αρκετές ημέρες ή εβδομάδες μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση ανοχής στη λακτόζη».

Ωστόσο, είναι σημαντικό εάν έχεις διαγνωστεί με δυσανεξία στη λακτόζη, να μιλήσεις με έναν ειδικό διαιτολόγο για ένα διαιτητικό πρόγραμμα που μπορείς να ακολουθήσεις, το οποίο θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς τα συμπτώματά σου, αλλά να διασφαλίσεις ότι θα παίρνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Διάβασε επίσης: Σπίτι 2019 - Οι 5 τάσεις που μπορείς να υιοθετήσεις από σήμερα

Μύθος 4: Τα συμπτώματά μου δείχνουν ότι έχω δυσανεξία στη λακτόζη. Δεν χρειάζονται περαιτέρω δοκιμές.

Η πραγματικότητα: Εάν υποπτεύεσαι ότι έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, επισκέψου το γιατρό σου, ο οποίος θα ελέγξει εάν τα πεπτικά σου συμπτώματα προκαλούνται από τη λακτόζη ή ένα μη συγγενές γαστρεντερικό πρόβλημα. Το τεστ αναπνοής υδρογόνου χρησιμοποιείται συχνά για τη διάγνωση της δυσλειτουργίας της λακτόζης. Άλλες εξετάσεις που μπορεί να σου πει ο γιατρός σου να κάνεις, είναι δοκιμή ανοχής λακτόζης (δοκιμή γλυκόζης στο αίμα), δίαιτα για την εξάλειψη της λακτόζης, γενετική εξέταση ή βιοψία του λεπτού εντέρου.

Με την εσφαλμένη διάγνωση της κατάστασής σου, θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο περιττών διαιτητικών περιορισμών, διατροφικών ελλείψεων και την πιθανότητα μη διάγνωσης γαστρεντερικής διαταραχής.