Πόσο χρόνο μετά την ερωτική πράξη μπορείς να ελέγξεις αν είσαι έγκυος;

26.05.2019
Πόσο χρόνο μετά την ερωτική πράξη μπορείς να ελέγξεις αν είσαι έγκυος;
Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγχωτικό από τα λίγα λεπτά που περιμένεις μέχρι να εμφανιστεί η απάντηση στο τεστ εγκυμοσύνης. Είτε ελπίζεις για μια θετική είτε για μια αρνητική απάντηση, ο χρόνος αυτός μάλλον θα σου φανεί σαν μια αιωνιότητα. Ωστόσο η απάντηση στην ερώτηση για το πόσο σύντομα μετά το σεξ θα πρέπει να κάνεις το τεστ για να μάθεις αν είσαι έγκυος, σίγουρα δεν είναι «το συντομότερο δυνατόν».

«Το νωρίτερο που θα πρότεινα να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι, είναι 7 έως 10 ημέρες μετά την ωορρηξία και ιδανικά θα πρέπει να κάνεις σεξ 24 έως 72 ώρες πριν την ωορρηξία για την καλύτερη πιθανότητα να μείνεις έγκυος», λέει η Lori Hardy, μαιευτήρας και γυναικολόγος στο Northwestern Medicine. «Το τεστ νωρίτερα από αυτό το διάστημα, θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, όσον αφορά το πόσο σύντομα μετά το σεξ θα μπορούσε το τεστ να δείξει ότι είσαι έγκυος, η απάντηση είναι, πιθανώς 10 έως 14 ημέρες».

Ωστόσο, εξακολουθεί να μην υπάρχει μια ακριβής απάντηση ακόμα και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα. Ακόμη και σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, θα μπορούσε να υπάρξει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς τα επίπεδα ορμονών στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να διαφέρουν και η αξιοπιστία ενός τεστ στο σπίτι εξαρτάται από την ανίχνευση ενός ορισμένου ορμονικού επιπέδου, εξηγεί ο Δρ Hardy. «Πολλά τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι ισχυρίζονται ότι είναι ακριβή ήδη από την πρώτη ημέρα μιας χαμένης περιόδου - ή ακόμα και πριν» λέει.

Εάν θέλεις πραγματικά το πιο ακριβές αποτέλεσμα σε τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι, θα πρέπει να είσai υπερβολικά υπομονετική. Η Δρ Hardy λέει ότι είναι πιθανό να πάρεις ακριβέστερα αποτελέσματα εάν περιμένεις μέχρι την πρώτη ημέρα της περιόδου που έχασες. Επίσης, αν νομίζεις ότι η επίσκεψη στο γραφείο του γιατρού σου θα έχει ως αποτέλεσμα ακριβέστερα αποτελέσματα (ή και πιο γρήγορα), μπορεί να απογοητευτείς.

«Οι εξετάσεις εγκυμοσύνης μέσω ούρων στο γραφείο του γιατρού δεν είναι απαραιτήτως πιο αξιόπιστες από τα ευαίσθητα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι», λέει η Δρ Hardy. «Μια εξέταση αίματος στο γραφείο του γιατρού θα ήταν η πιο ακριβής για την έγκαιρη ανίχνευση εγκυμοσύνης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, με την ευαισθησία των σύγχρονων τεστ εγκυμοσύνης μέσω ούρων, οι εξετάσεις αίματος γενικά δεν είναι απαραίτητες για την ανίχνευση εγκυμοσύνης».

Εάν κάνεις ένα τεστ στο σπίτι και αισθανθείς ότι μπορεί να μην είναι ακριβές, μην διστάσεις να δοκιμάσεις ξανά. «Εάν η αρχική εξέταση είναι αρνητική, μπορείς να επανεξεταστείς σε 24 έως 48 ώρες», λέει η Δρ Hardy. «Ιδανικά, περίμενε μέχρι την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα μιας περιόδου που έχασες για τα πιο ακριβή αποτελέσματα. Αν το τεστ παραμείνει αρνητικό και χάσεις την περίοδο σου εντελώς, αυτή είναι η στιγμή που θα συνιστούσα να δεις έναν γιατρό».

Και να ξέρεις ότι μπορείς να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης σε ένα δείγμα ούρων που συλλέγεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, όχι κατ 'ανάγκη το πρωί , προσθέτει η Δρ Hardy. (Αν και τα ούρα εκείνης την ώρας της ημέρας είναι γενικά λίγο πιο συγκεντρωμένα, έτσι η ορμόνη μπορεί να ανιχνευθεί ευκολότερα στις αρχές της εγκυμοσύνης).

Το συμπέρασμα είναι: Πραγματοποίησε το τεστ τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την τελευταία φορά που έκανες σεξ χωρίς προφύλαξη. «Ορισμένες πολύ ευαίσθητες εξετάσεις εγκυμοσύνης μπορούν να γίνουν ακόμα και προτού χάσεις μια περίοδο, ήδη από οκτώ ημέρες μετά τη σύλληψη, αλλά όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα επίπεδα ορμονών μπορεί να ποικίλουν και η εξέταση εξαρτάται από την ανίχνευση της ορμόνης στα ούρα σου» λέει η Hardy.