Αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένη; Ίσως να πάσχεις από το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

24.05.2019
Αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένη; Ίσως να πάσχεις από το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης
Τι ακριβώς είναι; Ποια τα συμπτώματά του; Τι το προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;

Όλες κάποιες φορές νιώθουμε τη στέρηση του ύπνου ή την εξάντληση, αλλά υπάρχει μια διαφορά μεταξύ αισθήματος κούρασης... απλής και συνεχόμενου αισθήματος κούρασης χωρίς καμία διακοπή. Ένας αριθμός μεταξύ 836.000 και 2.5 εκατομμυρίων Αμερικανών υποφέρει από μια ελάχιστα γνωστή αλλά εξουθενωτική ιατρική κατάσταση που ονομάζεται μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ΣΧΚ).

«Οι ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, δεν είναι ότι δεν θέλουν να κάνουν κάτι, είναι ότι απλά δεν μπορούν», εξηγεί στο Health Care, ο Raghav Govindarajan, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Missouri.

Τι είναι, όμως, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;

«Είναι μια ασθένεια όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν τις συνηθισμένες δραστηριότητές τους και πολλές φορές αναγκάζονται να μείνουν στα κρεβάτια τους», λέει ο Δρ Govindarajan.

Με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η ανάπαυση δεν σταματάει την κόπωση ενώ η σωματική άσκηση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Οι άνθρωποι μπορούν να υποφέρουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης για μήνες ή χρόνια μερικές φορές και περίπου το 90% να μην το έχει διαγνώσει. Επί του παρόντος δεν υπάρχει τεστ που να μπορεί να εντοπίσει το ΣΧΚ, οπότε οι γιατροί πρέπει να αποκλείσουν πρώτα τα προβλήματα του θυρεοειδούς, την αναιμία, τις ανεπάρκειες των βιταμινών, την υπνική άπνοια και άλλες ιατρικές καταστάσεις. Ακόμα και τότε, μερικές φορές οι ασθενείς με ΣΧΚ, αντιμετωπίζονται ως κατά φαντασίαν ασθενείς.

Διάβασε επίσης: 5 tips για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις

«Πολύ συχνά, η ασθένεια αυτή κατηγοριοποιείται ως κατά φαντασίαν», δήλωσε σε ένα δελτίο ειδήσεων ο Ron Davis, καθηγητής βιοχημείας και γενετικής του Stanford. «Διαφορετικά τεστ θα οδηγούσαν κανονικά τον γιατρό προς μία ή άλλη ασθένεια, αλλά για ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, τα αποτελέσματα θεωρούνται ως κανονικά».

Προσπαθεί να το αλλάξει αυτό αναπτύσσοντας μια διαγνωστική εξέταση με βάση το αίμα, η οποία θα μπορούσε να εντοπίσει το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, εξετάζοντας πώς τα ανοσοποιητικά κύτταρα ενός ατόμου ανταποκρίνονται στο άγχος. Ο Davis, του οποίου ο ενήλικος γιος έχει υποφέρει από τo ΣΧΚ για περίπου μια δεκαετία, πρόσφατα δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με τα ευρήματά του στα Πρακτικά της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Από τα 40 άτομα που συμμετείχαν στη δοκιμή, το τεστ προσδιόρισε με επιτυχία τους 20 συμμετέχοντες με ΣΧΚ και τους υπόλοιπους 20 χωρίς. Η εύρεση αυτού του βιοδείκτη θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη θεραπειών, αλλά η τεχνολογία είναι ακόμα στα πρώτα της στάδια.

Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα;

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης χαρακτηρίζεται από σοβαρή κόπωση, η οποία δεν απαλύνεται με ύπνο ή ανάπαυση. Τα άτομα που πάσχουν από ΣΧΚ βιώνουν επίσης αυτό που ονομάζεται κόπωση μετά από άσκηση, όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται μετά από σωματική, διανοητική ή συναισθηματική άσκηση. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το ΣΧΚ περιλαμβάνουν:

  • Ζάλη και τάση λιποθυμίας
  • Θολή όραση
  • Κακό ύπνο
  • Ανησυχία
  • Πόνο
  • Πονοκεφάλους
  • Αδυναμία συγκέντρωσης

Τα συμπτώματα είναι συνήθως χειρότερα κατά τα πρώτα δύο χρόνια, λέει ο Δρ Govindarajan. Λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενών ανακάμπτουν πλήρως και λιγότερο από το ένα τρίτο θα έχουν συμπτώματα που επιδεινώνονται.

Διάβασε επίσης: Τα τρία λάθη του ύπνου που καταστρέφουν το πρόσωπό σου

Τι το προκαλεί;

Οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει μια ακριβή αιτία για το ΣΧΚ, αλλά υπάρχει συχνά ένα υποκινητικό γεγονός όπως μια μόλυνση ή ασθένεια που μοιάζει με γρίπη ή ένα σημαντικό γεγονός όπως ένα ατύχημα ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, λέει ο Δρ Govindarajan. Είναι ακόμα ασαφές αν πρόκειται για συσχετισμό ή αιτιώδη συνάφεια, αλλά η θεωρία είναι ότι αυτό το αγχωτικό συμβάν μπορεί να προκαλέσει μια αλλαγή στον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου, παρόμοια με αυτή μιας αυτοάνοσης ασθένειας.

Πώς θεραπεύεται;

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αλλά οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν τα συμπτώματα με φάρμακα, συμβουλές, ισορροπημένες διατροφές και συμπληρωματικές θεραπείες όπως βαθιές αναπνοές. Η συζήτηση με έναν θεραπευτή μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν, για παράδειγμα, τον αντίκτυπο της νόσου στην καθημερινή ζωή.

Η ιδέα είναι να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα των φαρμάκων», λέει ο Δρ Govindarajan. «Έχουμε χάπια για τα πάντα ... Αλλά τα χάπια δεν είναι πανάκεια».

Αν νομίζεις ότι εσύ ή κάποιος που γνωρίζεις μπορεί να πάσχει από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, το καλύτερο είναι να βρεις έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εξοικειωμένο με την ασθένεια, όπως ένας νευρολόγος ή ένας ρευματολόγος.

Ενώ υπάρχουν πολλά ακόμα για να μάθουμε για το ΣΧΚ, σημειώνεται πρόοδος. «Υπάρχει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση», λέει ο Δρ Govindarajan. «Όλο και περισσότεροι ασθενείς πάνε καλύτερα και όλο και περισσότερες διαγνώσεις συμβαίνουν».

Δες κι αυτό: 4 απλές, καθημερινές συνήθειες που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου - προς το καλύτερο