Πίνεις πολλούς καφέδες την ημέρα; Ποιο είναι το όριο για να μην απειλήσεις την υγεία σου

14.06.2019
Πίνεις πολλούς καφέδες την ημέρα; Ποιο είναι το όριο για να μην απειλήσεις την υγεία σου
Από τον ελληνικό μέχρι τον φρέντο, ο καφές είναι ένα πρωινό must για πολλούς. Είναι όμως μια υγιεινή συνήθεια και πόσοι καφέδες την ημέρα μπορεί να θεωρηθούν επιβλαβείς για την υγεία σου;

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας υποδηλώνει ότι δύο φλιτζάνια για να ξεκινήσεις την ημέρα σου, πιθανότατα δεν θα βλάψουν - και ίσως και να σου κάνουν καλό. Ωστόσο, η κατανάλωση έξι ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ημερησίως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 22%, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Περίπου ένας στους τέσσερις θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλεται σε καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Elina Hypponen και η Ang Zhou του Αυστραλιανού Κέντρου Υγείας στην Αδελαΐδα, ξεκίνησαν μια έρευνα για να ανακαλύψουν το σημείο όπου η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, έναν βασικό παράγοντα κινδύνου καρδιακής νόσου. Ποιο είναι αυτό το σημείο: Έξι φλυτζάνια των 225 γραμμαρίων - με το καθένα να περιέχει 75 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης.

Διάβασε επίσης: Η Jennifer Aniston αποκαλύπτει τι τρώει καθημερινά και διατηρείται σε φανταστική φόρμα

«Η γνώση των ορίων του τι είναι καλό για σένα και τι όχι, είναι επιτακτική», δήλωσε η Hypponen σε δελτίο τύπου για την έρευνα. «Η υπερκατανάλωση θα προκαλέσει πρόβλημα και θα την πληρώσει η υγεία σου», πρόσθεσε.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βάση δεδομένων από τη Βρετανία με περισσότερους από 300.000 ενήλικες, ηλικίας 37 έως 73 ετών, για να διερευνήσουν πώς το γονίδιο μεταβολισμού της καφεΐνης (CYP1A2) επηρέασε την ικανότητα των ανθρώπων να επεξεργάζονται την καφεΐνη και τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φορείς μιας γονιδιακής παραλλαγής ήταν σε θέση να μεταβολίζουν την καφεΐνη τέσσερις φορές ταχύτερα από άλλους. Αλλά η Hypponen σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να πιουν με ασφάλεια τον καφέ.

Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως, με περίπου 3 δισεκατομμύρια φλιτζάνια να καταναλώνονται καθημερινά.

Όμως η Hypponen σχολίασε ότι ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Διάβασε επίσης: Καρύδια ή αμύγδαλα; Τι να διαλέξω και γιατί

«Αν υποθέσουμε ότι ένα φλυτζάνι είναι ένα πρότυπο μέτρο, θα περιέχει περίπου 75 mg καφεΐνης», ανέφερε. «Αν κοιτάξουμε μόνο την περιεκτικότητα σε καφεΐνη, ένας διπλός εσπρέσο είναι σχεδόν ισοδύναμος με έναν κανονικό καφέ». Ένα παγωμένο latte στο Starbucks, εν τω μεταξύ, περιέχει έως και 150 mg καφεΐνης».

H Hypponen δήλωσε ότι οι άνθρωποι που επιθυμούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, θα κάνουν καλά να λάβουν υπόψη αυτούς τους αριθμούς.

Ο Δρ Gregg Fonarow, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του, επανεξέτασε τα ευρήματα και κατέληξε ότι η πολύ υψηλή κατανάλωση καφέ συνδέεται με μια «μέτρια αύξηση» στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

«Τα αποτελέσματα της καφεΐνης στην καρδιά τείνουν να είναι μικρής διάρκειας και ήπια, εκτός αν καταναλώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα», είπε. «Ο καφές περιέχει επίσης μια ποικιλία ενώσεων που έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα».

Ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ μπορεί να έχουν τα θετικά τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη ή δεν έπιναν καθόλου, είχαν υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων από όσους έπιναν έναν ή δύο καφέδες την ημέρα.

Για τους ήπιους πότες καφέ, τα ευρήματα δείχνουν ως άμεσα αποτελέσματα της καφεΐνης στην καρδιά, μόνο μια ώθηση της ενέργειας.

«Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει πάνω από 1.000 χημικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο υγείας και καρδιαγγειακής νόσου» καταλήγει η Hypponen.