Έχεις μια άσχημη γεύση στο στόμα σου; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία σου

18.06.2019
Έχεις μια άσχημη γεύση στο στόμα σου; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία σου
Σε όλους έχει συμβεί κάποια στιγμή. Ας το αποκρυπτογραφήσουμε, όμως...

Μια κακή γεύση στο στόμα σoυ μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα από κάτι ακίνδυνο ή κάτι σοβαρό. Είτε πρόκειται για μια πικρή, ξινή, μεταλλική ή γλυκιά γεύση, οι λόγοι πίσω από αυτό θα μπορούσαν να είναι πολυάριθμοι. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να θυμάσαι τι έχεις φάει τις τελευταίες μέρες, πώς νιώθεις και μερικές φορές να γνωρίζεις ακόμη και το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σου.

Διάβασε πέντε λόγους για τους οποίους μπορεί να έχεις κακή γεύση στο στόμα σου.

Διάβασε επίσης: Πίνεις πολλούς καφέδες την ημέρα; Ποιο είναι το όριο για να μην απειλήσεις την υγεία σου

1. Είναι πιθανόν να έχεις μια μόλυνση

Λέγεται επίσης μυκητώδης στοματίτιδα και επηρεάζει το στόμα, δημιουργώντας λευκές κηλίδες στο λαιμό και τη γλώσσα. Η λοίμωξη προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Candida Albicans, το οποίο φυσιολογικά κατοικεί στο στόμα σου και ελέγχεται από το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Ωστόσο, εάν το ανοσοποιητικό σου σύστημα αποδυναμωθεί, αυτό το βακτήριο μπορεί να αναπαραχθεί γρήγορα προκαλώντας λοίμωξη. Εκτός από μερικά λευκά σπυράκια στη βάση του λαιμού σου, ένα άλλο σύμπτωμα είναι μια παράξενη γεύση στο στόμα σου.

2. Mπορεί να χρειάζεσαι περισσότερο ψευδάργυρο

Εάν ακολουθείς μια δίαιτα χαμηλού ψευδαργύρου, το σώμα σου δεν απορροφά σωστή ποσότητα ψευδαργύρου ή έχει ανεπάρκεια ψευδαργύρου και έτσι μπορεί να παρατηρήσεις μια περίεργη γεύση στο στόμα σου, κάτι για το οποίο οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν τον λόγο. Μετά από μια πρόσφατη μελέτη, πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο ψευδάργυρος ανεβάζει τα επίπεδα του gustin, ενός τύπου πρωτεΐνης που ελέγχει τους γευστικούς πόρους.

Διάβασε και αυτό: Καλοκαιρινές συνταγές που δεν χρειάζονται μαγείρεμα

3. Θα μπορούσε να χτυπά κουδούνι για... διαβήτη

Εάν το σώμα σoυ δυσκολεύεται στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σoυ τότε μπορεί να εμφανιστεί μια παράξενη γλυκιά γεύση στο στόμα σου. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, εάν πάσχεις από διαβήτη, μπορεί να το αισθάνεσαι . Ένας άλλος λόγος είναι ότι μερικές φορές ο διαβήτης μπορεί να μειώσει την ποσότητα του ψευδαργύρου που απορροφάς, κάνοντας το στόμα σου να νιώθει σαν να έφαγε κάτι γλυκόπικρο.

4. Θα μπορούσε να είναι τα... κουκουνάρια που έφαγες πριν από λίγες ημέρες

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν τι προκαλεί το σύνδρομο «pine nut», το οποίο αναφέρεται στην πικρή γεύση που μερικοί άνθρωποι έχουν λίγες μέρες μετά την κατανάλωση κουκουναριών. Μπορεί να διαρκέσει για μερικές μέρες έως και μερικές εβδομάδες και γίνεται ισχυρότερη με κάθε γεύμα ή ποτό που καταναλώνεις. Μπορεί να μην αισθανθείς μια παράξενη γεύση όταν τα φας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βιώσεις το σύνδρομο. Και δεν υπάρχει τίποτα που να σε κάνει να ανησυχήσεις γιατί, εκτός από αυτό, δεν υπάρχουν άλλες παρενέργειες.

5. Θα μπορούσες να είσαι έγκυος

Εκτός από τη ναυτία και την κόπωση, ένα μεγάλο ποσοστό των εγκύων γυναικών παραπονιούνται για μια μεταλλική γεύση στο στόμα τους. Αυτό συμβαίνει λόγω των ορμονικών αλλαγών που το σώμα σου βιώνει όταν δημιουργεί νέα ζωή. Οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης σου και να σε κάνουν να μισείς το προηγούμενο αγαπημένο σου άρωμα. Αλλά μην ανησυχείς, αυτό συνήθως φεύγει στο τρίτο τρίμηνο.