Ψάχνεις συνεχώς για συμπτώματα ασθενειών στο internet; Ίσως πάσχεις από κυβερνοχονδρίαση

03.07.2019
Ψάχνεις συνεχώς για συμπτώματα ασθενειών στο internet; Ίσως πάσχεις από κυβερνοχονδρίαση
Μια αγχώδης διαταραχή που είναι πιο συνηθισμένη από όσο νομίζεις.

Εάν κάποιος αισθάνεται πόνο ή δυσφορία σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός του, συνήθως ελέγχει τα συμπτώματά του online για να πάρει μια ιδέα για το ποια μπορεί να είναι η αιτία. Μερικές φορές αυτό βοηθά στο γρήγορο ξεκαθάρισμα των αμφιβολιών και η πλειοψηφία των ανθρώπων γνωρίζει ότι ακόμη και αν αυτά που διαβάζουν στο διαδίκτυο δημοσιεύονται από ειδικούς, δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως μια εξατομικευμένη ιατρική διάγνωση.

Στην περίπτωση της «κυβερνοχονδρίασης», ωστόσο, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτή η αναζήτηση είναι αρκετή και γι 'αυτό έχουν τη συνήθεια να «γκουγκλάρουν» κάθε πιθανό «σύμπτωμα» στο διαδίκτυο για να διαγνώσουν ουσιαστικά τον εαυτό τους.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαταραχή που προήλθε από την κακή χρήση του διαδικτύου για ιατρικούς σκοπούς και το Bright Side προχώρησε σε μια έρευνα σχετικά με αυτό το πρόβλημα και τις πιθανές θεραπείες της «κυβερνοχονδρίασης».

Η αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται ως κυβερνοχονδρίαση

Σήμερα, οι γιατροί ασχολούνται με ασθενείς που ισχυρίζονται ότι έχουν όγκο στον εγκέφαλο μόνο και μόνο επειδή έχουν έναν πονοκέφαλο. Η αιτία αυτού του φαινομένου είναι η αυτοδιάγνωση που κάνουν μετά από online έρευνα σημαδιών, συμπτωμάτων και διαταραχών. Η κυβερνοχονδρίαση είναι μια κατάσταση στην οποία οι άνθρωποι κάνουν μια αυτοδιάγνωση των ασθενειών - σε πολλές περιπτώσεις αφορούν σοβαρές καταστάσεις - διεξάγοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο που ακολουθεί μόνο τα κριτήρια τους. Αυτό αυξάνει το άγχος τους και καθιστά τη δουλειά των επαγγελματιών της υγείας πιο περίπλοκη.

Οι αρνητικές συνέπειες των ψυχαναγκαστικών αναζητήσεων στο διαδίκτυο

Η κυβερνοχονδρίαση, όπως και κάθε άλλη ψυχολογική διαταραχή, έχει συνέπειες που επηρεάζουν εκείνους που υποφέρουν από αυτήν. Ορισμένες από τις επιπτώσεις της διενέργειας ψυχαναγκαστικών αναζητήσεων σχετικά με ασθένειες, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Αύξηση των επιπέδων άγχους: Μετά την ανάλυση των ασθενειών, οι κυβερνοχονδριακοί γίνονται υπερφορτωμένοι με πληροφορίες και αρχίζουν να ανησυχούν περισσότερο από ότι θα έπρεπε για τις ασθένειες που πιθανότατα δεν θα αναπτύξουν ποτέ.

Αυτοθεραπεία και η διακοπή των πραγματικών ιατρικών θεραπειών: Μερικοί κυβερνοχονδριακοί αρχίζουν θεραπείες που βρίσκουν στο διαδίκτυο χωρίς να συμβουλεύονται ούτε έναν ιατρικό επαγγελματία. Άλλοι είναι τόσο πεπεισμένοι για την αυτοδιάγνωση τους, που εγκαταλείπουν και τα φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί τους. Οι κίνδυνοι για τη σωματική τους υγεία μπορεί να είναι μεγάλοι.

Ανάπτυξη υποχονδρίασης: Λόγω της υψηλής έκθεσης σε διαδικτυακό περιεχόμενο σχετικά με τις ασθένειες και του έντονου φόβου για το ενδεχόμενο να υποφέρει από ένα ή περισσότερα από αυτά, ένα άτομο με κυβερνοχονδρίαση μπορεί πολύ εύκολα να αναπτύξει υποχονδρίαση.

Nοσοφοβία: Είναι μια διαδεδομένη φοβία μεταξύ των φοιτητών ιατρικής που εκτίθενται συνεχώς σε πληροφορίες σχετικά με τις ιατρικές καταστάσεις και οι κυβερνοχονδριακοί μπορούν επίσης να τη βιώσουν. Η νοσοφοβία μπορεί να εντείνει τον πανικό και το άγχος τους μήπως ξαφνικά αρρωστήσουν.

Διάβασε επίσης: Τι είναι η προεμμηνόπαυση; 4 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Πώς αντιμετωπίζεται η κυβερνοχονδρίαση

Όπως και με την υποχονδρίαση ή οποιαδήποτε άλλη ψυχική διαταραχή, η θεραπεία του ασθενούς είναι ψυχολογική. Οι συγγενείς και οι φίλοι πρέπει να βοηθήσουν έναν ασθενή να καταλάβει ότι το σώμα του είναι πραγματικά υγιές. Η παροχή οικογενειακής υποστήριξης και παρακολούθησης σεμιναρίων ψυχοθεραπείας είναι πολύ αποτελεσματικές μέθοδοι για να βοηθήσεις κάποιον να αντιμετωπίσει την κυβερνοχονδρίαση. Η ψυχοφαρμακολογία μπορεί επίσης να λειτουργήσει καθώς διευκολύνει την πορεία του ασθενούς προς αποκατάσταση, στις πιο σύνθετες περιπτώσεις.

Θυμήσου ότι δεν πρέπει ποτέ να κάνεις οποιαδήποτε διάγνωση βασισμένη μόνο σε αυτά που διαβάζεις στο διαδίκτυο. Καμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα ραντεβού σε γιατρό. Εάν σε ανησυχεί κάτι, μην περιμένεις και κάλεσε το γιατρό σου. Αυτό είναι ένα πολύ καλύτερο σενάριο από το να ζεις σε συνεχή πίεση και τον φόβο μιας ασθένειας που δεν έχεις καν.