Έτσι καταρρίπτεται ο μύθος ότι η υπερβολική καθαριότητα κάνει κακό στην υγεία

08.07.2019
Έτσι καταρρίπτεται ο μύθος ότι η υπερβολική καθαριότητα κάνει κακό στην υγεία
Μάλιστα, μάλλον πρόκειται για έναν επικίνδυνο μύθο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Η Βρετανική Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (RSPH) δήλωσε ότι οι αλλεργίες προκαλούνται από την υπερβολική καθαριότητα καθώς μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος επικίνδυνων λοιμώξεων και αλλεργιών επειδή δεν επιτρέπεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας να αποκτήσει ανθεκτικότητα απέναντι στα μικρόβια.

Το να παίζουν τα παιδιά έξω στην ύπαιθρο δεν τους κάνει κακό καθώς εκτίθενται σε καλά βακτήρια και έτσι ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα, τόνισε ο RSPH, αλλά αυτό που έχει ζωτική σημασία είναι να πλένουν τα χέρια τους πριν το φαγητό και μετά από την επίσκεψή τους στην τουαλέτα.

Διάβασε επίσης: Τα 5 τρόφιμα που συνήθως δεν πλένουμε σωστά

«Είναι καιρός πια να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Το κοινό βρίσκεται σε μεγάλη σύγχυση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Sally Bloomfield , ομότιμη καθηγήτρια της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Δύο στους πέντε ανθρώπους σε μια έρευνα απάντησαν λανθασμένα ότι τα χέρια των παιδιών μετά από το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, θα μεταφέρουν μικρόβια. Το να παίζεις έξω και με ζώα είναι σημαντικό για να χτίσεις ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα λέει η μελέτη αλλά π.χ. όταν ετοιμάζεις το φαγητό, πηγαίνεις στην τουαλέτα, παίζεις με τα κατοικίδια ζώα, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική.

Σε μια εποχή όπου τα αντιβιοτικά γίνονται όλο και λιγότερο αποτελεσματικά λόγω της αυξανόμενης αντίστασης των μικροοργανισμών, είναι κρίσιμο ο μέσος άνθρωπος να παίρνει τα μέτρα του για να περιορίσει την πιθανότητα των λοιμώξεων λέει η έκθεση. Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους περνάει μια μολυσματική εντερική ασθένεια κάθε χρόνο και ένας στους 20 κάνει εμετό εξαιτίας κάποιου μικροβίου. Οι ενήλικες περνούν τέσσερα έως έξι κρυολογήματα κάθε χρόνο και τα παιδιά από έξι έως οκτώ. Η έκθεση ανέφερε ότι το πλύσιμο των χεριών και η τακτική υγιεινή θα μπορούσαν να σταματήσουν τη διάδοση των μικροβίων.

Η έρευνα που έγινε σε 2.000 άτομα στη Βρετανία, δείχνει ότι το 23% δεν θεωρεί σημαντική την τήρηση της καθαριότητας στο σπίτι, θεωρώντας ότι ιδίως τα παιδιά πρέπει να εκτίθενται στα μικρόβια για να χτίσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Οι άνδρες πιο συχνά από ότι οι γυναίκες δεν θεωρούν σημαντικούς τους κανόνες υγιεινής. Για παράδειγμα, διπλάσιο ποσοστό ανδρών από ότι γυναικών πιστεύουν ότι υπάρχει μικρός ως μηδαμινός κίνδυνος, αν κάποιος δεν πλένει τα χέρια του με σαπούνι μετά τη χρήση της τουαλέτας (16% έναντι 7%) ή μετά την προετοιμασία μαγειρέματος με ωμό κρέας (8% έναντι 4%).

Το RSPH κάνει λόγο για μια πιο «στοχευμένη υγιεινή».

Όπως αναφέρει, το συχνό σφουγγάρισμα δεν είναι τόσο σημαντικό (το σκονισμένο πάτωμα σπάνια κρύβει επικίνδυνα μικρόβια), ούτε ο συνεχής καθαρισμός του εσωτερικού της λεκάνης της τουαλέτας (το νερό από το καζανάκι παρασύρει τα περισσότερα μικρόβια). Είναι όμως σημαντικό να γίνεται καλή και τακτική καθαριότητα στις επιφάνειες της κουζίνας, όπου γίνεται η προετοιμασία του φαγητού.

Το πιο σημαντικό για το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης επικίνδυνων παθογόνων είναι το πλύσιμο των χεριών - μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, μετά από το παιχνίδι ή τη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων, πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού και μετά το βήξιμο ή το φτέρνισμα ή φύσημα της μύτης.

«Η δηλητηρίαση από τα τρόφιμα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 και του 1990 και η Υπηρεσία Τυποποιημένων Τροφίμων έκανε πολλή δουλειά, αλλά τα επίπεδα γαστρεντερικών ασθενειών παραμένουν σε απαράδεκτα επίπεδα», ανέφερε η Bloomfield. «Είναι το ίδιο με τις αναπνευστικές νόσους. Είμαστε πάντα σε κίνδυνο μιας πανδημίας γρίπης. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το κοινό θα είναι πάντα η πρώτη γραμμή άμυνας μέχρι να μπορέσει να εφαρμοστεί ένα εμβόλιο».

Διάβασε και αυτό: 5 μύθοι για την υγιεινή διατροφή - Αλήθειες και υπερβολές

Τέλος το RSPH δήλωσε ότι τα παιδιά πρέπει από μικρά να διδάσκονται στο σχολείο τους κανόνες υγιεινής και ταυτόχρονα να υπάρχει σωστή πληροφόρηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.