Τ' άστρα αποκαλύπτουν το προφίλ του παιδιού σου

11.07.2013
Αναρωτιέσαι πώς θα μεγαλώσεις το παιδί σου; Μάθε τι να περιμένεις ανάλογα με το ζώδιο του!

Κριός: Το ουά, το μαμ και το μαμά ή μπαμπά θα τα πει ιδιαίτερα γρήγορα και με επιτακτικό τρόπο, όπως και γρήγορα θα περπατήσει, γιατί ο μικρός Κριός βιάζεται παντού και δεν θέλει να χάνει χρόνο. Επίσης, δεν σηκώνει φωνές και αγένειες γιατί δεν ανέχεται εύκολα να του κάνουν κουμάντο. Συμφέρει λοιπόν να κάνεις καλύτερα έκκληση στη μεγαλοψυχία, τη γενναιοδωρία και τον ιπποτισμό του. Το κουράγιο θα το χρειαστείς από την ώρα που θα περπατήσει γιατί δεν γνωρίζει περιορισμούς. Γάζες, επίδεσμοι και τα σχετικά... απαραιτήτως στο ντουλάπι. Αργότερα, στο σχολείο, ο Θεός να βοηθήσει γιατί κάθε χρόνο θα αλλάζει επιλογή ως προς το τι θα γίνει. Με το σπαρτιάτικο πνεύμα του, όμως, δεν θα σας ζαλίσει με τις απαιτήσεις στο φαγητό και με περιττές πολυτέλειες.

Ταύρος: Τι ροδαλά φουσκωμένα μαγουλάκια, ήρεμα, γλυκά ματάκια. Ξυπνά μόνο για να φάει και σπάνια για να κλάψει. Ποτέ να μην ξεχάσεις ότι γι’ αυτό το συγκεκριμένο παιδί τα σταθερά γεύματα είναι... θρησκεία! Βέβαια, το πρόβλημα είναι από τη στιγμή που θα επιχειρήσεις κάποια αλλαγή που έστω και λίγο το ξεβολεύει. Από την κουδουνίστρα μέχρι το στρώμα και την κούνια. Αργότερα, βέβαια, αυτός ο φόβος της αλλαγής μπορεί να επεκταθεί στο σπίτι, στο σχολείο, στη δουλειά, τον γάμο ή στη σχέση. Ο Ταύρος δεν θέλει συνήθως να ανήκει κάπου, αλλά να «ριζώνει». Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να τον πείσεις όταν δεν θέλει να αποδεχτεί ή να κάνει κάτι. Από τη στιγμή που θα τα... στηλώσει, την έχεις βάψει. Το πείσμα και η ξεροκεφαλιά του μόνο με αυτήν του Σκορπιού μπορεί να συγκριθεί. Γι’ αυτό οπλίσου με υπομονή.

Δίδυμοι: Το πρώτο σήμα ενόχλησης, ανησυχίας, δυσαρέσκειας, χαράς ή ικανοποίησης θα έρθει από τα χεράκια του. Αυτό και οι ζωηρές κινήσεις τους θα είναι το πρώτο μέσο επικοινωνίας του. Με το να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί Δίδυμο έχεις πιάσει εργολαβία για πολλά-πολλά χρόνια, γιατί απλούστατα ο Δίδυμος παραμένει σχεδόν για πάντα παιδί. Επίσης, πρέπει όχι απλώς να διδαχθείς, αλλά να πάρεις... μάστερ για το πώς θα πρέπει να εναλλάσσεις στο μεγάλωμά του την ενθάρρυνση με το χαλινάρι. Οι μεταπτώσεις αισιοδοξίας, απαισιοδοξίας, χαράς και θλίψης είναι παροιμιώδεις. Το παιδί αυτό από νωρίς θα πρέπει να μάθει να ολοκληρώνει κάτι πριν ξεκινήσει κάτι άλλο, αφού βαριέται εύκολα και μπορεί να αφήνει πολλά πράγματα στη μέση. Βεβαίως, να ασχολείται και με πολλά ταυτοχρόνως. Αν βλέπετε ότι τα καταφέρνει, μην το αποθαρρύνετε.

Καρκίνος: Είναι αιχμάλωτος της μνήμης του και δέσμιος των εντυπώσεών του -αυτός είναι ο μικρός Καρκίνος. Εχει, άλλωστε, το πιο εκφραστικό πρόσωπο γιατί η χαρά, η θλίψη, ο φόβος και η ικανοποίηση αποτυπώνονται σε απαράμιλλες γκριμάτσες. Κοιτώντας τον μπορεί να μάθεις τα νέα από το... χρηματιστήριο έως και τι καιρό θα κάνει. Το παιδί Καρκίνος ηρεμεί κυριολεκτικά στη φούστα της μαμάς του, ενώ η «οικογένειά» του αποτελεί... τα άγια των αγίων. Αυτό μπορεί να το πληρώσει αργότερα, που θα πάει να παντρευτεί και θα προσπαθήσει να συνενώσει παλιά και καινούργια οικογένεια σε μία. Πάντως, είναι από τα παιδιά που εφόσον δοθεί προσοχή στην ευαισθησία τους, δεν θα σε επιβαρύνει ιδιαίτερα και «στα γεράματά σας θα έχεις και ένα ποτήρι νερό».

Λέων: Από μικρό το παιδί αυτό θα επιχειρήσει, πότε με την άσκηση γοητείας του -γιατί το χαίρεσαι, πώς να το κάνουμε;- πότε με την πειθώ του, πότε με τα κόλπα του και πότε με τον αυταρχισμό του, να πάρει το πάνω χέρι. Στο σπίτι, στο σχολείο, στην παρέα και αργότερα στη δουλειά και στις σχέσεις με τους άλλους. Ανάγκη λοιπόν νωρίς νωρίς να το επιβραβεύεις για τα καλά του -το έχει απόλυτη ανάγκη για να μη... μαραθεί- αλλά να μην του χαρίζεις κάστανα για τα αρνητικά του. Επίσης, να του μάθετε ότι πρέπει να σέβεται τον «χώρο» του άλλου και ότι ο καθένας έχει την αξία του. Συνήθως τα παιδιά Λέοντες περνούν μια έντονη εφηβεία με μεγάλα υπαρξιακά και συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Καλό θα είναι να υπάρχει μια διακριτική παρακολούθηση.

Παρθένος: Εξυπνα, αλλά προπαντός ερευνητικά και παρατηρητικά ματάκια. Το παιδί Παρθένος γεννιέται συνήθως με ένα μιμητικό ταλέντο, αφού λέγεται ότι ξεσηκώνει κινήσεις και συμπεριφορές και μαθαίνει εύκολα. Το να μεγαλώσεις αυτό το παιδί δεν προϋποθέτει ότι πρέπει να έχεις τεράστια εμπειρία σε παιδιά, αρκεί να προσέξεις κάποια στοιχειώδη πράγματα. Τη σωστή τροφή -διότι τα έντερα είναι το ευπαθές σημείο του- το ότι έχει μια κάποια ντροπαλότητα και βεβαίως να μην το εμποδίζεις να βλέπει και να κριτικάρει. Το παιδί είναι άσσος στο να επισημαίνει τα στραβά και τα ανάποδα παντού γιατί θέλει να ξέρει σε τι κόσμο θα ζήσει. Η ακρίβεια, εξάλλου, στις συνήθειες που θα διέπουν αυτήν τη ζωή το βοηθά να εγκλιματιστεί. Ενίσχυσε τη στοιχειώδη εξυπνάδα του με πνευματικά παιχνίδια και υπόμεινε στωικά παραξενιές του και την τελειομανία του.

Ζυγός: Ευχαρίστησες πολλές φορές τον Θεό που σου έστειλε αυτό το όμορφο μωράκι; Μην το παρακάνεις γιατί... πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Από την ώρα που θα κάτσει σε καρεκλάκι θα παρατηρήσετε τη... μεταμόρφωση του. Δεν του αρέσει η μυρουδιά του φαγητού ή της κρέμας. Και το αβγό θα το... εγχειρίσει με το δικό του τρόπο. Ο μικρός Ζυγός θα σε λιώσει στα καπρίτσια μέχρι να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σου. Αργότερα, μπορεί να σου έρθει ταμπλάς με την αναποφασιστικότητα του. Το υπαρξιακό ερώτημα «κιθαρίστας ή ντραμερ» θα το ακούς μέχρι να... παντρευτεί. Βεβαίως, διαθέτει μια αφοπλιστική γοητεία κι επιβάλλει συνήθως αυτό που θέλει με το καλό. Βάρδα μην ξυπνήσετε τον επαναστάτη μέσα του. Ο Πάντσο Βίλα, ο Γκάντι, ο Κάρλος το τσακάλι αποτελούν μικρά παραδείγματα.

Σκορπιός: Να’ σαι λοιπόν μπροστά στον μάλλον... μπρατσωμένο με το κάπως καχύποπτο και διαπεραστικό βλέμμα μικρό Σκορπιό. Χαμογέλα γλυκά, αλλά σοβαρά γιατί έτσι και καταλάβει ότι παραείσαι τρυφερή, πάει, σου τον πήρε τον αέρα. Μικρός ή μεγάλος, ο Σκορπιός αρέσκεται στο να προσπαθεί να αποκαλύψει τι του κρύβουν οι άλλοι και να παίζει τη γάτα με το ποντίκι μέχρι να καταφέρει να τους επιβληθεί. Προφανώς, με ήρεμο και σταθερό τρόπο θα πρέπει να του σκίσετε τη γάτα από την αρχή. Προσοχή, όμως, όχι βαριές τιμωρίες. Ακόμα, συμβιβάσου με την ιδέα ότι το παιδί αυτό θα σπουδάσει ό,τι επιλέξει αυτό. Οι συμπάθειές του και οι αντιπάθειές του είναι πολύ δυνατές. Βοήθησε το, λοιπόν, σ’ αυτό που θέλει.

Τοξότης: Ο μικρός Τοξότης διαθέτει μια ανοιχτή καρδιά που τους χωρά όλους και δεν καταλαβαίνει γιατί οι άνθρωποι κρατάνε πόζα και πνίγονται σε ανούσιες τυπικότητες. Εύκολα μάλιστα μπορεί να μπει στον πειρασμό να τις καταρρακώσει με μια χοντροκομμένη ειλικρίνεια και κυνική συμπεριφορά. Βλέψεις ή περιέργεια για το τι κρύβεται πίσω από κάθε μάσκα δεν περιγράφεται. Αν προσθέσεις σ’ αυτό την ανάγκη του όλο να μιλά και να ρωτά, καταλαβαίνεις ότι έχεις μπλέξει. Τα πώς και τα γιατί του δεν έχουν τέλος. Αν κάτι πρέπει να προσέξεις, είναι να του διδάξεις κάποια στοιχειώδη τάξη και υπευθυνότητα. Και να μην υπολογίζει τόσο στην «τύχη» του.

Αιγόκερως: Να σου ζήσει το σοβαρό και ήσυχο συνήθως... μικρομέγαλο με τα λίγο θλιμμένα μάτια. Αν θέλεις, μάλιστα, να σε συμπαθήσει, σταμάτα να λες όλες εκείνες τις βλακείες που λένε συνήθως οι μεγάλοι στα μωρά. Οσο παρατηρείς αυτό το παιδί να μεγαλώνει, τόσο εδραιώνεται η πεποίθησή σου ότι καλό είναι να το παίρνεις σοβαρά υπόψη σου σε ό,τι θέλει ή δεν θέλει γιατί κάθε κίνηση που κάνει μοιάζει να είναι στο σχέδιο που έχει καταστρώσει. Καλό είναι να μην του πας κόντρα γιατί τα νεύρα που θα σπάσουν στο τέλος δεν θα είναι τα δικά του. Εχει απίστευτη υπομονή. Βεβαίως θα φροντίσει όσο μπορεί να είναι... κύριος ή... κυρία, γιατί πώς στην ευχή να προχωρήσει στη ζωή αν δεν έχει τον σεβασμό των άλλων; Το σίγουρο είναι ότι η επένδυση που θα κάνεις γι’ αυτό το παιδί σε σπουδές και εξέλιξη να’ σαι σίγουρος ότι θα πιάσουν τόπο.

Υδροχόος: Με αυτό το παιδί θα βρίσκεσαι πιο συχνά σε σύγχυση. Το ότι είναι απρόβλεπτο πιστεύω ότι τα λέει όλα. Δεν θα χορταίνεις τις εκπλήξεις γιατί απλούστατα θα κάνει... ό,τι του τη δώσει. Πριν κάνεις εσύ λοιπόν τα σχέδια για το πώς θα μεγαλώσει και τι θα σπουδάσει άσε τον χρόνο να σου το δείξει. Το πιθανότερο είναι να μη γνωρίζει και αυτό ακριβώς τι θέλει, αλλά στη διαδρομή θα ξεθάψει το όνειρο και θα το ακολουθήσει. Απλώς θέλει περισσότερο χρόνο για να το συγκεκριμενοποιήσει. Ωθησέ το από νωρίς σε φυσική δραστηριότητα και μην του επαναλαμβάνεις με εμμονικό τρόπο τα αρνητικά. Μπορεί να επωάσει διαφόρων ειδών εμμονές και φοβίες.

Ιχθύες: Οι γονείς εύχονται να μη μεγαλώσουν γρήγορα τα παιδιά τους για να τα έχουν όσο πιο πολύ γίνεται κοντά τους. Οι γονείς αυτού του παιδιού δεν χρειάζεται να παρακαλέσουν τον Θεό για κάτι τέτοιο γιατί απλούστατα δεν θα βιαστεί καθόλου. Θα παραμείνει στον παιδικό και ενίοτε φανταστικό κόσμο του μέχρι να απηυδήσουν όλοι οι άλλοι. Αυτό είναι το παιδί που σπάνια θα υποκύπτει σε ωράρια, ενώ στο σχολείο μπορεί η πλούσια φαντασία του να το τραβά μίλια μακριά από το μάθημα. Μικρός ή μεγαλύτερος, ο Ιχθύς έχει τους δικούς του κανόνες. Προσπάθησε να του διδάξεις στοιχειώδη πειθαρχία και τάξη αλλά και να μη γίνεται με την καλοσύνη του θύμα των άλλων.

Από την Βικη Παγιατάκη - Επιμέλεια: Ελένη Αναστασάκη