Ο 11ος Οίκος & οι φιλίες σου: τι πρέπει να ξέρεις

29.05.2014
Η φιλία διαμορφώνει την προσωπικότητα πολλών από εμάς. Το είδος των φίλων μας, η σημασία τους στη ζωή μας αλλά και η έννοια της φιλίας γενικά φαίνονται από τον 11ο οίκο στο γενέθλιο αστρολογικό χάρτη του κάθε ζωδίου.

Ο κάθε αστρολογικός χάρτης εμπεριέχει πληροφορίες για πολλά ζητήματα της ανθρώπινης προσωπικότητας. Εκτός όμως από την εικόνα που μας δίνει σχετικά με κάθε άτομο ως γονιό ή σύντροφο, τον τρόπο που βιώσαμε ο καθένας τους δικούς του γονείς ή λειτουργούμε στις ερωτικές και επαγγελματικές σχέσεις, ο αστρολογικός χάρτης εμπεριέχει και στοιχεία σχετικά με την έννοια της φιλίας, τα οποία αποκαλύπτουν πολλά για μας.

Ο οίκος που εμπεριέχει τους φίλους μας είναι ο 11ος, δηλαδή αυτός που περιλαμβάνει το ζώδιο που βρίσκεται δύο θέσεις πριν από τον ωροσκόπο μας. Για παράδειγμα, ο ωροσκόπος Καρκίνος έχει στον 11ο οίκο το ζώδιο του Ταύρου, ενώ ο ωροσκόπος Υδροχόος έχει τον Τοξότη.

Ο 11ος οίκος συμβολίζει τη συμμετοχή μας στην κοινωνία, τον τρόπο που συναναστρεφόμαστε, άρα τον τρόπο που λειτουργούμε μέσα σε ομάδες και ομίλους, τις σχέσεις μας με άτομα του φιλικού μας περιβάλλοντος. Επειδή είναι ένας αέρινος οίκος (στην ηλιακή αστρολογία εκπροσωπείται από τον Υδροχόο), η σχέση μας με άτομα που φαίνεται ότι υπάρχουν στη ζωή μας μέσω του 11ου οίκου είναι περισσότερο εγκεφαλική παρά άλλου είδους, βασίζεται περισσότερο στον τρόπο που μοιραζόμαστε τις ιδέες και τις απόψεις μας, το κατά πόσο επιδιώκουμε να έχουμε γύρω μας ανθρώπους με τους οποίους συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Με βάση τον 11ο οίκο του κάθε ζωδίου, λοιπόν, μπορούν να ειπωθούν κάποια γενικά στοιχεία για το είδος των φίλων, την ποιότητα των φιλικών σχέσεων και τη σημασία που έχουν στη ζωή του κάθε ζωδίου.

Για να βρεις τον ωροσκόπο σου κάνε κλικ ΕΔΩ

Ανάλογα λοιπόν με το ζώδιο που βρίσκεται στον παραπάνω οίκο, μπορούν να αναφερθούν τα παρακάτω για την έννοια της φιλίας για καθένα από τα δώδεκα ζώδια, που τα χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό:

Κριός: Το αλάτι και το πιπέρι. Με το ζώδιο του Υδροχόου στον 11ο οίκο σου, οι φίλοι σου μπορεί να είναι άτομα από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και με αταίριαστη επαγγελματική πορεία και στάση ζωής. Δοκιμάζεις εκρηκτικούς συνδυασμούς μέσω της ανάμειξης προσωπικοτήτων που μπορεί να ανάψουν τα αίματα στο δευτερόλεπτο! Από την άλλη, μπορεί να απομακρύνεσαι από τους φίλους σου ή να ανανεώνεις το φιλικό σου περιβάλλον, ώστε να περιτριγυρίζεσαι από άτομα με ανοιχτούς ορίζοντες και ελεύθερο πνεύμα. Γι’ αυτό, όταν καταπιέζεσαι ή νιώθεις να πλήττεις, δεν διστάζεις να αλλάξεις παρέες. Συχνά φέρνεις στο προσκήνιο αντιθέσεις που πυροδοτούν αντίθετες πορείες. Επίσης, απομακρύνεσαι για μεγάλο διάστημα από άτομα του φιλικού σας κύκλου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μαθαίνεις νέα τους ή τα διαγράφεις από τη ζωή σου. Απλώς, γνωρίζεις πως η απόσταση και ο χρόνος μπορούν να δυναμώσουν φιλίες. Οι φίλοι σου πρέπει να βλέπουν το αύριο αισιόδοξα και ανοιχτόμυαλα.

Ταύρος: Στο άλλο άκρο! Με το ζώδιο των Ιχθύων στον 11ο οίκο σου, η φιλία για σένα σημαίνει παράδοση, θυσία, σωτηρία, λύτρωση και διάλυση του εγωκεντρισμού μέσα από σχέσεις όπου δεν υπάρχουν όρια. Η ανάγκη σου να αποδράσεις από κανόνες και όρια, υποχρεώσεις και ευθύνες σε ερωτικές και επαγγελματικές σχέσεις βρίσκει απάντηση στην επιλογή του φιλικού σου κύκλου. Σ’ αυτόν μπορεί να υπάρχουν άτομα που έχουν ξεπεράσει τα όρια, που οδηγούν τις σχέσεις τους σε αδιέξοδο, που λειτουργούν στη ζωή τους χωρίς περιορισμούς. Στους φίλους σου περιλαμβάνονται καλλιτέχνες, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, άνεργοι, χαρακτήρες που έπαιξαν όλη τη ζωή τους σε μια ζαριά. Από την άλλη, υπάρχουν και άτομα που σκέφτονται με την καρδιά και μιλάνε με την ψυχή, που λειτουργούν με το ένστικτο, που σου υπενθυμίζουν την αξία της αγάπης προς τον άνθρωπο και όχι την ύλη. Η ισορροπία που αναζητάς στη ζωή έρχεται μέσα από φίλους που σαουδείχνουν την πλευρά της ζωής όπου δεν υπάρχει η λογική αλλά το ένστικτο και οι επιλογές της στιγμής.

Διδύμοι: Για την ίντριγκα. Με το ζώδιο του Κριού στον 11ο οίκο σου, η φιλία αποκτά περίεργη χροιά. Έχεις πραγματικά φίλους, ή μήπως απλώς γνωστούς που σε ιντριγκάρει ο τρόπος που σκέφτονται και δρουν; Πιστεύεις στην ανιδιοτελή φιλία, ή μήπως έχεις κοντά σου άτομα που μέσα από τις δραστηριότητές τους σου δείχνουν το δρόμο για να αποκτήσεις ποικίλες δικές σου; Μήπως βάζεις στη ζωή σου ανθρώπους που στηρίζονται στις σωματικές και όχι στις πνευματικές ικανότητές τους, με στόχο να αποδεικνύεις τη δική σου ευφυΐα κάθε φορά; Εντάξει, δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, αφού στην πραγματικότητα έχεις ανάγκη από διαρκή ανανέωση και δραστηριότητα. Πάντως, καλό είναι να προσπαθήσεις είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στο «παίρνω» και το «δίνω» στις φιλίες σου, καθώς όταν απαιτηθεί υπομονή για να χτιστεί μια φιλική σχέση ή χρόνος για να προσφέρεις συμβουλές και καθοδήγηση, συχνά χάνεις τον έλεγχο. Αγαπάς τους φίλους σου με τα ελαττώματά τους και σύντομα θα καταλάβεις πολλά και για τον εαυτό σου και τις σχέσεις σου.

Καρκίνος: Αναζητώντας την ασφάλεια. Με τον Ταύρο στον 11ο οίκο σου, φιλία για σένα σημαίνει αφοσίωση, πίστη, εμπιστοσύνη, σταθερότητα και ασφάλεια. Οι φιλίες σου είναι μακροχρόνιες και με άτομα στα οποία αισθάνεσαι άνετα να εκμυστηρευτείς αυστηρά προσωπικά θέματα. Εμπιστεύεσαι τους φίλους σου και ανταποκρίνεσαι άμεσα στις δύσκολες στιγμές τους. Θα μπορούσαν να είναι πολύτιμα κεφάλαια στο βιβλίο που περιγράφει τη ζωή σας. Ωστόσο, θα έχεις προσέξει πως παραμένουν γύρω σου άνθρωποι πολύ πεισματάρηδες, επίμονοι και κτητικοί. Αυτό σου παρέχει ασφάλεια γιατί θα κάνουν τα πάντα για να σένα υποστηρίξουν, από την άλλη όμως υπάρχει κίνδυνος μια φιλία σας να διαλυθεί στο βωμό αποφάσεων που δεν αλλάζουν, ή επειδή υπάρχουν συγκρουόμενα οικονομικά συμφέροντα. Οι φίλοι γίνονται οικογένειά σου πολύ συχνά, αλλά, αν έρθουν σε σύγκρουση με τις επιθυμίες και τις πεποιθήσεις σου, μάλλον θα γίνουν εχθροί σου.

Λέων: Φίλοι ή γνωστοί; Με το ζώδιο των Διδύμων στον 11ο οίκο σας, έχετε μάλλον περισσότερους γνωστούς παρά φίλους. Ανήκετε στα κοινωνικά ζώδια, που έχουν έντονη παρουσία στο περιβάλλον τους, έτσι διατηρούν συνήθως μεγάλο κύκλο γνωριμιών. Το θέμα όμως είναι αν κατανοείτε τη διαφορά μεταξύ φίλων και γνωστών. Μπορεί να βρίσκονται γύρω σας και άτομα με τα οποία δεν έχετε να μοιραστείτε κάτι ουσιαστικό, που μπορεί ακόμα και κακό να σου κάνουν με τον καιρό. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει διαρκής ανανέωση στους γνωστούς σου, να μην πλήττεις μαζί τους, οπότε συχνά να εξαφανίζεσαι. Επίσης, έχε πάντα στο μυαλό σου πως μπορεί να υπάρχουν στο περιβάλλον σας απλώς και μόνο για να έχεις συντροφιά, να βγεις έξω το βράδυ ή να μη νιώθεις μόνη όταν η μελαγχολία σου χτυπά την πόρτα. Έχεις σκεφτεί ποτέ πως μπορεί κάποιοι να κάνουν το ίδιο; Αν όχι, δοκίμασε να μοιραστείς κάτι σημαντικό με άτομα του φιλικού κύκλου σου. Θα ανακαλύψεις ποιοι «φίλοι» θα παραμείνουν δίπλα σου.

Παρθένος: Το... άλλο σπίτι σας. Με το ζώδιο του Καρκίνου στον 11ο οίκο σου, οι φιλίες σου χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και την ανάγκη να νιώθεις συναισθηματική ασφάλεια. Μπορείς να γίνεις το άτομο που ταΐζει τους φίλους του, κυριολεκτικά και συναισθηματικά! Θα ακούσεις με προσοχή τα προβλήματά τους, θα προσπαθήσεις να δώσεις πρακτικές συμβουλές και θα στηρίξεις τις επιλογές τους. Γίνεσαι υποστηρικτική, ειδικά σε θέματα σχέσεων, και είσαι πολύ καλή στο να ταιριάζεις ερωτικά μεταξύ τους φίλους με γνωστούς σου. Από την άλλη, στους φίλους σου βρίσκεις τη συναισθηματική νοημοσύνη που έχεις ανάγκη. Πολλές φορές τους έχεις θεωρήσει οικογένεια εις βάρος της πραγματικής σου οικογένειας, αφού πιστεύεις πως το «σπίτι» σου είναι οι άνθρωποι που μέσα από δοκιμασίες καταφέρνουν να σε πείσουν πως αξίζουν πολλά.

Ζυγός: Πες μου τους φίλους σου... Με το ζώδιο του Λέοντα στον 11ο οίκο σου, οι φίλοι σου μάλλον είναι άτομα λαμπερά, έχουν καλό γούστο, είναι αυτόφωτα στο χώρο που θεωρείτε το περιβάλλον όπου κινείσαι. Οι φίλοι σου είναι η ζωογόνος δύναμή σου, η ενέργεια που τροφοδοτεί το ρεζερβουάρ της καρδιάς και της ζωής σου, αφού από αυτούς αντλείς δύναμη, αισιοδοξία και κουράγιο. Μπορεί να έχεις έναν ευρύ κοινωνικό κύκλο, αλλά με λίγους μοιράζεσαι θέματα καρδιάς. Μπορεί να εμπιστευτείς αυτά τα άτομα μόνο όταν σου αποδείξουν πως δεν ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους ή όταν καταφέρεις να κατευνάσεις την ενόχλησή σου σχετικά με την τάση τους να περηφανεύονται και να αναζητούν διαρκώς το θαυμασμό. Αν κάποιος είναι πραγματικός φίλος σου, θα είσαι η πρώτη που θα το θαυμάσεις. Διαφορετικά, μπορεί να γίνεις έντονα επικριτικλη απέναντί στον άνθρωπο αυτόν, κι αυτό να οδηγήσει σε ρήξη.

Σκορπιός: Ένα τεστ είναι απαραίτητο. Με το ζώδιο της Παρθένου στον 11ο οίκο σου, μάλλον περνάς από κόσκινο τις φιλίες σου. Δοκιμάζεις τους ανθρώπους μέχρι να τους εμπιστευτείς, οπότε κάτι ανάλογο μάλλον κάνεις και με τα άτομα που επιλέγεις για φίλους. Θέλεις να υπάρχει πρακτική αξία στις φιλίες σου, να χτίζεις φιλικές σχέσεις μέσα από πράξεις, ασχολίες, τη συνήθεια. Κάνεις φιλίες μέσα από ομαδικές δραστηριότητες και θέλεις να έχεις κοντά σου άτομα που θα σου διδάξουν κάτι. Γι’ αυτό συχνά οι φίλοι είναι συνάδελφοί σου, καθώς μπορείς να μοιραστείς κάτι κοινό από την αρχή της σχέσης σας. Ο τρόπος που σκέφτονται οι άλλοι έχει μεγάλη σημασία για το αν θα τους εντάξεις στον κύκλο των φίλων σου. Θαυμάζεις το μυαλό τους και επιδιώκεις να έχεις γύρω σου άτομα από τα οποία διδάσκεσαι και στα οποία διδάσκεις. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι η έντονη τάση σου για κριτική. Επίτρεψε τη διαφορετικότητα, αλλιώς θα μείνες με ελάχιστους πραγματικούς φίλους.

Τοξότης: Mοναδικές σχέσεις: Με τον Ζυγό στον 11ο οίκο σας, η κοινωνική σας ζωή είναι μάλλον πλούσια. Σας ελκύουν άτομα με καλούς τρόπους, όμορφη εμφάνιση και μια ειλικρίνεια που για κάποιους είναι αφορμή για έντονους καβγάδες. Επίσης, σας ενδιαφέρουν άνθρωποι που είναι στραμμένοι στον καλλιτεχνικό τομέα ως αντίβαρο στις δικές σας περισσότερο επιστημονικές ή φιλοσοφικές αναζητήσεις. Σας εξιτάρει ο τρόπος που διαχειρίζονται τη διαφορετικότητα. Μπορείτε να αγαπήσετε ακόμα και ερωτικά ένα άτομο που έχεις αρχικά κατατάξει στους φίλους σου ή και το αντίστροφο, κάτι που δείχνει πως για εσένα οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πάνω απ’ όλα. Ο εγωισμός σου και η πεποίθηση πως γνωρίζεις πολύ περισσότερα από τους άλλους πρέπει να ξεπεραστούν. Σ’ αυτό θα σε βοηθήσουν οι φίλοι σας, αν σε προσεγγίσουν με σεβασμό και κατανόηση.

Αιγόκερως: Λίγο επιπλέον συναίσθημα. Με το ζώδιο του Σκορπιού στον 11ο οίκο σου, η φιλία δεν είναι κάτι απλό, εύκολο, εύπεπτο και ανέφελο για σένα. Οι φίλοι σου πρέπει να είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, αφού θέλεις πολύ χρόνο για να εμπιστευτείς προσωπικές πληροφορίες. Πιθανότατα έχεις περάσει δύσκολες στιγμές με άτομα που θεώρησες φίλους και βρέθηκες να πρέπει να λύσεις τις διαφωνίες σου με τρόπο δύσκολο και εξουθενωτικό, ακόμα και με οικονομικές απώλειες. Δεν είναι απίθανο να διατηρείς φιλίες στα πλαίσια της καριέρας σας, έχετε κοντά σας άτομα ισχυρά στον τομέα εργασίας τους, γιατί έτσι μπορείς να μοιράζεσαι σκέψεις και σχέδια επαγγελματικού ύφους χωρίς να χρειάζεται να μπαίνεις σε πιο προσωπικά μονοπάτια. Καλείσαι όμως να μάθεις από τους φίλους σου τι σημαίνει μεγαλείο της ψυχής και πλούτος συναισθημάτων. Μπορεί να τους ζηλεύεις, και τους έχεις δίπλα σου για να παίρνεις μαθήματα, αλλά θα ήταν προτιμότερο να τους ανοίξεις την καρδιά σου.

Υδροχόος: Μάθηση και διδασκαλία. Είσαι το κατεξοχήν ζώδιο που αναφέρεται στον όρο «φιλία», αφού η κοινωνική σου ζωή είναι το δυνατό σου σημείο. Ανήκεις στην κατηγορία των ατόμων που έχουν πολλούς γνωστούς, με γνωριμίες που βγαίνουν από τα στενά πλαίσια της χώρας όπου ζεις, με ενδιαφέρον για συναναστροφές με άτομα διαφορετικής κουλτούρας. Κάτι τέτοιο άλλωστε προστάζει και το ζώδιο του Τοξότη στον 11ο οίκο σου. Η ύπαρξη φίλων σε κάθε γωνιά της Γης είναι ένας τρόπος για να έχειος κάθε αισθητήριό σου ενεργοποιημένο απέναντι στις εξελίξεις που συντελούνται στην ανθρωπότητα, και συναναστρέφεστε άτομα που λειτουργούν ως πηγή καινοτομίας. Οι φίλοι έχουν για εσένα και μία εκπαιδευτική πτυχή. Μαθαίνεις από αυτούς. Από την άλλη, ταυτόχρονα αποτελούν και τους εν δυνάμει μαθητές σου, πάνω στους οποίους εξασκείς τη διάθεσή σου να αλλάξεις τον κόσμο. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι οι ηγετικές σου τάσεις απέναντι σε άτομα του φιλικού σου περιβάλλοντος, που μπορεί να γίνουν αφορμή για καβγάδες.

Ιχθύες: Πριν επιλέξετε, σκέψου! Με το ζώδιο του Αιγόκερω στον 11ο οίκο σου, έχεις πολλά μαθήματα να πάρεις από τις φιλίες σου σε αυτή τη ζωή. Πιθανότατα να τραβάς κοντά σου άτομα που θέλουν να εκμεταλλευτούν την καλοσύνη σου, που βλέπουν σ’ εσένα ένα χρήσιμο μέλος μιας επαγγελματικής ομάδας, όταν εσύ θεωρείς απλώς ότι είναι φίλοι σου. Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο να διατηρείς φιλίες μέσα από τη δουλειά σου, αυτό όμως κρύβει ένα μεγάλο κίνδυνο, αφού συχνά με την πρώτη αλλαγή ή δυσκολία αλλάζεις δρόμο, οπότε αυτά τα άτομα απομακρύνονται από κοντά σου. Επιπλέον, έχεις την τάση να έχεις φίλους άτομα που έχουν ψύχωση με τη δουλειά τους, που παρουσιάζουν τάσεις απομόνωσης από τον κοινωνικό περίγυρο ή κουβαλούν νευρώσεις που βγαίνουν στις προσωπικές σχέσεις τους. Προσπαθείς να μην μπερδεύεις τα φιλικά με τα ερωτικά συναισθήματα στη ζωή σου, γιατί είναι συχνό φαινόμενο να μπλέκεις αυτές τις δύο παραμέτρους και να χάνεις το μέτρο και τα όρια στις σχέσεις με ανθρώπους που αλλιώς σε προσέγγισαν και μετατράπηκαν σε κάτι άλλο στην πορεία.

Από τον Γιώργο Σοφιάνη
@www.signingstars.gr