Οδηγός επιβίωσης με Υδροχόους: Πάρ'το αλλιώς με τον «αντάρτη» του ζωδιακού

01.02.2016
Κοσμάρα! Μια ευγενής πραγματικά λέξη η οποία μάλλον εφευρέθηκε για να εκφράσει την υδροχοϊκή υπόσταση. Σκέψου το. Δεν είναι ακριβώς αρνητική, ενέχει μέσα της μια απορία αλλά κι ένα κρυφό θαυμασμό για αυτό το alien που μοιάζει να χαίρεται και να δρα σε μια ακατανόητη για σένα διάσταση. Ταυτόχρονα, ο όρος κρύβει κι ένα παράπονο: «εγώ σκοτώνομαι κι αυτός... αλλού τυρβάζει».

Κοσμάρα, η λέξη κλειδί του Υδροχόου. Όχι κοσμάκης, ζωούλα, κοσμικούλι, κλπ επιχειριστικά παρόμοια. Κάτι μεγάλο. Μακρινό. Αδιαπέραστο στον κοινό νου. Ολίγον από τρέλα, ολίγον από απόσταση, και πολύ από...πολύ. Η κοσμάρα έχει να κάνει με τις μεγάλες κλίμακες. Μη μου τον στρουμώξετε στο μικρό, ασφυκτιά!

Κοσμάρα είπαμε; Ιδού τα παράγωγα: Κοσμιότης, κοσμικός, κοσμογυρισμένος, κοσμοπολίτης, κοσμοξακουστός, κόσμιος, κόσμος, κοσμήτορας (ο επιμελητής, αυτός που φέρνει κοσμιότητα και τάξη σε κάποια οργάνωση ή τελετή), διακοσμητής και διακοσμητικός, κοσμοσυρροή, κοσμοχαλασιά, απόκοσμος, κοσμοναύτης, κοσμοείδωλο, εγκόσμια, υπόκοσμος.

Σταματώ τη φλυαρία, οι ιδιότητες μιλάνε μόνες τους.

Λίγο Γκούφυ, λίγο Κύρος

Καλά, θα πεις, όλα αυτά ο Θοδωρής, που αφήνει τον καφέ του πάνω στην οροφή του αυτοκινήτου και βάζει πρώτη, ρωτώντας «που είναι ο καφές μου;». Ναι μάλιστα. Παρατήρησέ τον. Είναι μικρόψυχος; Δεν έχει μια πλατιά αντίληψη για τα πράγματα; Δεν βλέπει τους ανθρώπους και τα αντικείμενα σαν μέρη ενός ευρύτερου συνόλου; Δεν σου μιλάει για τις ευεργετικές ιδιότητες της στέβιας μπροστά στο ράφι που είναι τίγκα στα προϊόντα με σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, ενώ εσύ κουβαλάς 7 πακέτα μακαρόνια προσπαθώντας να τα στριμώξεις στο καρότσι; Δεν έχει ένα πλατύ χαμόγελο κάθε φορά που χρειάζεται κάποιος να επαναφέρει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Δεν είναι ευγενικός και στα λόγια εύστοχος, πέρα από κλισέ;

Ε, και τι που είναι απόμακρος; Ένας γνήσιος Υδροχόος είναι των μεγάλων διανυσμάτων. Think big, live large, dress wild είναι ο άνθρωπος. Προτιμάει να λέει «μου λείπεις» παρά «κάνε παραδίπλα, θα πιάσουμε κορέους». Συχνά μάλιστα τη βρίσκει με τις σχέσεις από απόσταση. Είναι γιατί βάζει τη φαντασία του να δουλεύει. Και του δίνει κάτι απόλυτα ζωτικό για εκείνον: ελεύθερο χώρο. Άνεση κινήσεων. Ο Υδροχόος αισθάνεται εγκλωβισμένος στο πολύ κοντά. Κι αυτό γιατί με το συναίσθημά του δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος. Κάθεται στην άκρη της λίμνης του μυαλού του και σαν τον Αριστοτέλη, πετάει βότσαλα. Κι αναρωτιέται: Αλήθεια, τι αισθάνομαι; Είναι το τρίτο και ωριμότερο ζώδιο του Αέρα. Η Νόησις είναι το υπερόπλο και το εργαλείο του Υδροχόου. Το σκέτο συναίσθημα τον μπερδεύει, τον αποσυντονίζει, τον ιντριγκάρει και συχνά -mind you!- κινητοποιεί την ντροπή του. Δεν θα το καταλάβεις εύκολα, όμως ο Υδροχόος αισχύνεται. Συνεσταλμένο ζώδιο. Κι αυτό γιατί...

O... clubber

Είναι τρομερά κοινωνικός. Θέλει να ανήκει. Σε κλαμπ, σε σωματείο απόρων, στη λέσχη των χαμένων ποιητών; Δεν έχει σημασία. Ο Υδροχόος, ο απόλυτος ανένταχτος, θέλει να ανήκει κάπου. Πως αλλιώς θα διαφοροποιηθεί και θα ξεχωρίσει; Μονάχος του;

Μην παρεξηγήσεις την ανάγκη του για ομαδικότητα. Μπορεί να βρίσκεται παντού. Για παράδειγμα, το «τι θα πει το χωριό» δεν είναι ένδειξη καθωσπρεπισμού όπως στον Αιγόκερω για τον οποίο οι κοινωνικές αξίες και άρα το credit είναι μετρήσιμο και προκαθορισμένο, με τη μορφή των status symbols. Ο Υδροχόος έχει το νου του στην ομάδα, γιατί έχει συναίσθηση της αξίας της. Και μια και μιλάμε για αξίες, βάζει πρώτα την Ιδέα, το ονόρε ρε αδελφέ, και μετά την έμπρακτη απόδειξή της.

Σε καταλαβαίνω κι εσένα. Μια ζωή κοιτάς να τον μαντέψεις, να τον προλάβεις, να συνεννοηθείς τέλος πάντων, κι εκείνος κουκουρούκου. Ακόμη και στις πιο ιδιωτικές σας στιγμές έχει μια απόσταση, σαν να βρίσκεται κάπου μακριά. Θα σε απογοητεύσω, αλλά είναι κάπου μακριά. Η ζωή είναι πολυεπίπεδη για τον Υδροχόο κι ο ίδιος δυσκολεύεται να διαλέξει όροφο...

Πεισματάρης. Αγύριστο κεφάλι. Ναι, θα στο δώσω το δίκιο σου. Κι εκείνος θα στο δώσει. Μάστορας στη διαλεκτική, θα παραδεχτεί τα πάντα. Θα δει τη μία άποψη, την άλλη, την οπτική του γείτονα, του Χάιντεγκερ, του Διονυσίου Αρεοπαγίτη, της θειάς του της Σμυρνιάς. Και στο τέλος θα διατηρήσει την άποψή του αλώβητη. Σκέψου ένα ελατήριο. Το πιέζεις, είναι ελαστικό, πάει εκεί που θες. Και στο τέλος πάντα, γυρίζει στη φυσική του θέση.

Σφιχτός; Όχι ακριβώς; Τσιγκουνάκος; Τον αδικείς. Απλά δεν ασχολείται και πολύ. Σκέψου πως είναο το επόμενο ζώδιο μετά τον βάζω-τα-πράγματα-στη-θέση-τους Αιγόκερω και απέναντι από τον XL γενναιόδωρο και εραστή του λούσου Λέοντα. Είναι συμμαζεμένος, τόσο απλά.

Στιλάτος. Bizzare. Εκκεντρικός. Ενδιαφέρων!

Αν δεις τον Υδροχόο σου απεριποίητο, τότε ή έχει χάσει το ενδιαφέρον του μαζί σου (κοινώς βαριέται) ή δεν αισθάνεται καλά ή και τα δύο. Το στιλ είναι ο τρόπος του να διαντιδρά με το περιβάλλον. Το στιλ είναι το μήνυμα χαζούλι! (μετά τον Σόιμπλε την εμπεδώσαμε την αγγλική φράση). Και έχει πάντα concept. Όχι το σαφές μήνυμα ενός περιποιημένου Ταύρου, ενός φίνου Ζυγού, ενός τρελιάρη Τοξότη ή του κλασικά κομψού Αιγόκερου. Το αισθητικό «ανάγνωσμα» είναι στην περίπτωσή του κρυμμένο. Διότι ο Υδροχόος αγαπά τη δεύτερη ανάγνωση. Αν και είναι το ζώδιο των πολλών, δεν τον ενδιαφέρουν hoi polloi (όπως λέγανε στην Οξφόρδη οι σνομπ το ανίδεο πλήθος, αγγλικοποιώντας την ελληνική λέξη). Είναι εκκεντρικός, με την αυθεντική έννοια. Δεν θέλει το κεντραρισμένο, το ζυγισμένο με την κοινή καλύμπρα. Το θεωρεί ανα-με-νό-με-νο και άρα βαρετό.

Έχω ωροσκόπο Υδροχόο και το καταθέτω: Μου είναι πιο εύκολο να βγω με φερετζέ παρά με σετ παπούτσι-τσάντα. Παρεκτός κι αν το μήνυμα είναι «εκτιμάς το vintage look μου, 1968 παρακαλώ, από την ξακουσμένη ράφτρα της Ριανκούρ;»... Ευχαρίστως θα κότσαρα κι από πάνω το μαυρισμένο μετάλλιο του θείου, για να ολοκληρώσω μια εικόνα που διαλαλά «τιμή και δόξα στις εποχές της καντάδας». Δηλαδή η Vivienne Westwood, που μέσα από τέτοιες ανίερες ανατροπές έγινε σύμβολο, καλύτερη ήτανε;

Κάλλιο τρελός παρά βαρετός. Κι αν ο Υδροχόος σου είναι ασουλούπωτος από γεννησιμιού του, μην απορήσεις. Είναι η πιο ουσιαστική μορφή διαμαρτυρίας που δεν κατάφερε να βρει και να εκφράσει το στιλ του.

Οι χωριστές κρεβατοκάμαρες σώζουν γάμους

Μην το πάρεις αυτολεξεί. Σημασία έχει η σχέση να έχει αέρα, ώστε να φουντώνει η φωτιά. Είναι best friend, αυθεντικός soulmate κατά το θρυλούμενο πρότυπο στα διεθνή μαγκαζίνο, και σε εκτιμά πραγματικά. Αλλά η ανία τον σκοτώνει ερωτικά. Φυσικό δεν είναι να κοιτάξει παραδίπλα; Όχι γιατί είναι άπιστος. Καθόλου. Είναι σταθερός και σχετικά με άλλα ζώδια πιστός. Αλλά γιατί λατρεύει την έκπληξη. Με κυβερνήτη τον Ουρανό, τον πλανήτη του Υπέρλογου, του θαύματος, του Κεραυνού, της ανήκουστης επινόησης, τι περίμενες; Ο Υδροχόος θέλει παιχνίδι. Σοφιστικέ ερωτική σχέση. Λατρεύει τις ωραίες συζητήσεις και τα διανοητικά ερεθίσματα. Που να ιντριγκάρουν το αεικίνητο πνεύμα του και να καταργούν τη συνήθεια, την οποία βιώνει σαν φυλακή.

Επίσης προσοχή. Επειδή είναι κοινωνικά προσανατολισμένο πλάσμα, χάνει ενέργεια από την επαφή με τον Άλλο. Για να γεμίσει το ρεζερβουάρ του χρειάζεται χρόνο και μοναξιά. Μην του το γκρινιάζεις. Εκμεταλλεύσου το για να υφάνεις ερωτικά πλοκάμια. Θα στο ανταποδώσει πολλαπλά.

Από τη Βίκυ Νταλακώστα