Η αποπλάνηση με το κουτάλι: Πες μου ζώδιο, να σου πω τι να «σερβίρεις» (ΜΕΡΟΣ Α')

01.03.2016
Το φαγητό είναι απόλαυση, τελεία και παύλα. Είτε το αντιλαμβάνεσαι ως... ποτό είτε ονειρεύεσαι λουκούλεια γεύματα που πραγματώνουν την αλήθεια του «Ο έρωτας περνάει από το στομάχι», το φαγητό είναι μέσο τροφής της σχέσης, απόλαυση πραγματική. Και βεβαίως, εργαλείο ξελογιάσματος. Τι νοούμε όμως ως «φαγητό»; Κάθε ζώδιο έχει δική του απάντηση. Λάβε τη σοβαρά υπόψη όχι μόνο για να στήσεις μια νέα σχέση αλλά και για να παρέχεις ικανή τροφή και ευζωία σε μια μακρόχρονη.

Αν ξέρεις και που βρίσκεται η Αφροδίτη του, ακόμη καλύτερα. Συνδύασε τα δύο στοιχεία (π.χ Ήλιος στο Σκορπιό, Αφροδίτη στον Τοξότη) για πληρέστερη... πραγματογνωμοσύνη.

Κριός

Το πρώτο ζώδιο της Φωτιάς, άρα κάψα. Τόσο με τη χρήση μπαχαρικών, καυτερής πιπεριάς, γευστικής έντασης τελοσπάντων, όσο και στη ίδια τη θερμοκρασία. Ο Κριός γουστάρει hot stuff, άσε τα κρύα πιάτα για πιο cool ζώδια. Επίσης, ετοίμασε κάτι για σβέλτα – δεν τους αρέσει το κυριελέησον σε τίποτα. Για παράδειγμα είτε θα παρατήσουν τον αστακό γιατί νευρίασαν με τη λαβίδα, είτε θα σου κάνουν το τραπέζι γης μαδιάμ – ήγουν το τσιμπολόγημα ουδείς εμίσησε. Έχουν πάντως τεράστια όρεξη, δεν θα σου το παίξουν δύσκολοι, και ψοφάνε για καλή παρέα. Τα κρασιά των 50 ευρώ θα του φανούν ίσα κι όμοια με ένα καλό σφηνάκι – όοοχι δεν τον αδικώ, απλώς του αρέσει το... κατάνα. Απλό και ανάλαφρο το στρώσιμο του τραπεζιού. Έτσι κι αλλιώς θα το καταβροχθίσουν σαν το γλάρο και θα περάσουν σύντομα στην επόμενη φάση.

Ταύρος

Εδώ θα δώσεις τα ρέστα σου. Οι Ταύροι είναι οι γκουρμέ του ζωδιακού. Ακόμη κι αν το παίζουν ανήξεροι και αδιάφοροι, θα μυρίσουν επί 40 δευτερόλεπτα ένα κομμάτι γραβιέρα πριν καταδεχτούν να το βάλουν στο στόμα. Έχουν συνήθως τεράστια λαχτάρα για φαγητό και ξέρουν πως να το απολαύσουν. Δεν τους αρέσουν οι διακοπές και οι ενοχλήσεις όταν τρώνε - κατά κανόνα προετοιμάσου για αρμένικο τσιμπούσι. Όπως και στη γενικότερη αισθητική τους είναι μάλλον πουρίστες (purist αδερφές αγγλοσαξόνισες!) οπότε keep it simple. Δεν τους αρέσουν τα αγνώστου προελεύσως σύμμικτα απειλητικά γευστικά αντικείμενα. Θέλουν να βλέπουν το κολοκυθάκι, το κρέας, το πράσο. Καλό κρασί εννοείται. Και αποστάγματα. Και προς Θεού, μην υποτιμήσεις το γλυκό! Μπορεί να το αρνηθούν, αλλά σε γενικές γραμμές λατρεύουν τα γλυκά και θα πάρεις τρελούς πόντους. Κωδικός: Ριλάξ, άνετα, καλόγουστα.

Δίδυμοι

Είναι και στο τραπέζι (αν και άλλοι παράγοντες συναινούν, όπως ισχύει άλλωστε σε όλα τα ζώδια) όπως και στη ζωή: αεικίνητος. He will try everything once (μη μου πεις πως θες μετάφραση, βλέπεις Sex %& the City, ξέρω) ακόμη κι αν είναι αίμα από καρδιά κόμπρας στο Βιετνάμ. Για την ακρίβεια, θα τον ξετρελάνεις αν τον καλέσεις στο Βιετνάμ για δείπνο, με αυτή τη σειρά. Φυσικά θα απολαύσει περισσότερο την κουβέντα παρά το φαγητό – γι' αυτό θεώρησε μια ενδιαφέρουσα θεματολογία μέρος του μενού. «Με το αφρώδες θα πούμε για τα Όσκαρ, με το ψάρι για το Αιγαίο που έχει γεμίσει εχθρικά ψάρια από την Ερυθρά θάλασσα λόγω της διαπλάτυνσης της διώρυγας του Σουέζ και με το μους θα μιλήσουμε για τα ερωτικά συμπλέγματα στο ναό Κατζουράχο στην Ινδία». Εννοείται πως δεν θα ακουμπήσετε καν αυτά τα θέματα. Και ποτέ ένα. Μπινελικάκια και διάφορα ποτά, να 'χει να εξερευνήσει. Πόνταρε στην ποικιλία. Με άλλο ποτήρι θα ξεκινήσει την πρόποση, με άλλο θα την τελειώσει. Επίσης άστον να κινηθεί αλά ιταλικά στην κουζίνα: ξέρεις, τυράκι και κρασάκι ενώ εσύ προσπαθείς να σερβίρεις, απαγγελία της συνταγής μετά από βροχή ερωτήσεων την ώρα που ανακατεύεις τη σαλάτα κλπ. Έτσι κι αλλιώς, είναι μάστορας στο να βγάζει τη δημιουργικότητά του χωρίς όρους και όρια στην κουζίνα – και θα εκτιμήσει τη δική σου.

Καρκίνος

Το ζώδιο της τροφής, με τη βασική έννοια. Ο Ταύρος απολαμβάνει, ο Καρκίνος θρέφει. Είναι το ζώδιο που συσχετίζεται με τη μάνα, οπότε πρόσεχε τις κινήσεις σου. Ψυγείου επιτρέποντος, κάνε κάτι μαμαδίστικο. Υπαινικτικά βεβαίως, γιατί στη μάνα του δεν θα τη βγεις, τελεία. Και καθόλου να μην προσπαθήσεις. Αν δε πιάσεις τη γιαγιά, εκεί την έβαψες. Θεότης! Σε κάθε περίπτωση κάνε σκηνικό που να αποπνέει οικειότητα και ένα αίσθημα φωλίτσας. Έτσι κι αλλιώς οι Καρκίνοι τρώνε μάλλον γρήγορα και λυπάμαι που το λέω είναι πιθανό να έχουν και τα απωθημένα τους με το φαγητό. Σπεσιαλιτέ, συνταγές και η... καταγωγή των ειδών, τους ενδιαφέρουν και ως αντικείμενο συζήτησης αλλά και πρακτικά. Συχνά εκτιμούν τις ακριβές τροφές, αλλά καλό είναι να έχεις «ψαρέψει» προηγουμένως. Μην πέσεις σε ύφαλο του «σιχαίνομαι τις τσιπούρες, η μαμά μου έφτιαχνε κάθε Σάββατο». Επίσης έχουν ευαίσθητο στομάχι. Κράτα και κανένα μαλόξ στην εφεδρεία. Και επίσης κανένα ντιζεστίφ ποτό, γιατί συχνά έχουν άριστη σχέση με τον αγλέουρα.

Λέων

Για να τραπεζώσεις έναν Λέοντα πρέπει πρώτα να ταΐσεις το μάτι του. Κεριά, ασημικά, κρύσταλλα, μπολάκια από το MOMA, σφηνάκια από τη Μύκονο, ό,τι έχεις τέλος πάντων κατέβασέ το για να κάνεις εντύπωση. Όχι φύρδην, μύγδην, αισθητική, αλλά με έντονο το στοιχείο του σόου. Το τραπέζι είναι μια σκηνή και εμείς οι θεατές. Τσίμπα και καμιά σαμπάνια, κάποιο premium ποτό, κάτι με «μούρη» τελοσπάντων – ψοφάει για τέτοια. Επίσης μια βραδιά σε grande εστιατόριο είναι το στοιχείο του. Τρώνε γρήγορα και με πάθος, εκτιμούν τις ωραίες γεύσεις αλλά δεν στέκονται εκεί. Το κυρίως πιάτο είσαι εσύ. Ντύσου έξυπνα, με μήνυμα «είμαι ένα μαγικό φρούτο που θες να χώσεις τα δόντια σου στη σάρκα του», αλλά μην το παρακάνεις. Στους ίδιους δεν πολυαρέσει να μαγειρεύουν: αγαπούν απλώς τα λαμπερά και ευτυχισμένα πρόσωπα γύρω από ένα τραπέζι. Και φυσικά, το χιούμορ σώζει (και γευστικώς).

Παρθένος

Προετοιμάσου για εξετάσεις. Ας ελπίσουμε όχι ιατρικές, αν και με τη μίρλα που τους διακατέχει στα εντερικο-στομαχικά, τους κολικούς εντέρου, τις αλλεργίες και δεν συμμαζεύεται, δεν είναι απίθανο η βραδιά να καταλήξει στα επείγοντα, με σένα κατηγορούμενη για απόπειρα δηλητηρίασης.
Άσε το mystique, πες τι θα χει το μενού και πάρε την έγκρισή του. Έχουν κατά κανόνα αργό μεταβολισμό και δεν πολυπειραματίζονται με άγνωστες γεύσεις και σκευάσματα, φτιάξε κάτι ελαφρύ και εύπεπτο. Υπάρχει και ο Παρθένος που κατεβάζει πέτρες ανενόχλητος, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

Κρασί; Ο θεός μαζί σου. Μπορεί να τη βγάλεις με ένα Σαββατιανό από τα Μεσόγεια, μπορεί και να πέσεις στον τύπο που εκτιμά την μίξη της παραδοσιακής ποικιλίας Μαντηλαριά με το Κοτσιφάλι – το 'πιασες. Πάντως για να μην τους αδικούμε, η κυρίαρχη και παροιμιώδης μανία τους με τη λεπτομέρεια δουλεύει και εδώ. Θα εκτιμήσουν ένα καλοστημένο πιάτο. Επίσης, κάνε καλό κουμάντο. Αφθονία μεν, αλλά θα κακοχαρακτηρίσουν τη σπατάλη του φαγητού. Βάλε κάτι άνετο και καλόγουστο, να λείπουν τα ταραταζούμ. Και μουσική ψαγμένη.