Το κόκκινο και το μαύρο: Μια χωρίς φρου φρου ανάγνωση του Σκορπιού

15.11.2016
Όσοι έχουν Ήλιο στο Σκορπιό το έχουν συνηθίσει ως αντίδραση γνωριμίας. Σκορπιόοος; ΄Εκφραση τρόμου στο συνομιλητή, ο οποίος ίσα που δεν σταυροκοπιέται. Ξέρει τι να περιμένει. Εκδικητικόοος. Ζηλιάρης. Επικίνδυνος. Και παθιασμένος εραστής. Πόσο ισχύουν όμως τα κλισέ;

Κατ' αρχάς απολύτως.

Ό,τι ξέρετε για τον Σκορπιό ευσταθεί. Είναι as bad as it sounds. Με τη διαφορά ότι ο Ήλιος στο Σκορπιό (χοντρικά όσοι έχουν γεννηθεί από 21 Οκτωβρίου έως και 21-2 Νοεμβρίου) πληρώνει τη δόλια νύφη, ενώ η ενέργεια Σκορπιός επιδρά στη ζωή όλων μας, ιδίως δε όσων έχουν κάποιο πλανήτη ή σημείο (πχ ωροσκόπο ή μεσουράνημα) στο ζώδιο αυτό. Για παράδειγμα, κάποιος με μια σύνοδο του Ερμή με την Αφροδίτη στο Σκορπιό πιθανά συμπεριφέρεται πολύ πιο «σκορπιουδίστικα» από κάποιον που γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου. Επίσης, όσοι από τους πλανήτες βρίσκονται στον 8 οίκο του προσωπικού αστρολογικού μας μας, τον οίκο του Σκορπιού, λειτουργούν μέσα από αυτό το φίλτρο. Άρα, ας μην βιαστούμε να κακίσουμε μόνο τους... φανερούς.

Το 8ο ζώδιο του κύκλου έρχεται μετά τον αβρό Ζυγό που έχει στρώσει τη δουλειά των σχέσεων, σε ένα κοινωνικό «ήρθαμε για βεγγέρα» επίπεδο και τα κάνει όλα μπάχαλο. Ο Σκορπιός αρέσκεται να παριστάνει τον Τζον Γουέιν του ζωδιακού, για να μην πούμε τον διαβόητο κατά συρροή δολοφόνο Τσαρλς Μάνσον, που είχε 4 πλανήτες στο Σκορπιό. Δεν έχει καμία διάθεση, καμία ανοχή επί της ουσίας, για τις αβρές συμβατικότητες του Σκορπιού. Λέει τα πράματα με το όνομά τους (ή το όνομα που εκείνος τους δίνει), τινάζει τα πάντα στον αέρα, ενίοτε για την πλάκα του, θέλει να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Της υπερβολής – επιεικώς.

Όλα ή τίποτα.

Η φράση-κλειδί για τον Σκορπιό. Αν σε αγαπήσει θα το κάνει μέχρι θανάτου – σου, γιατί εκείνος παρά το μύθο του βατράχου έχει ασύλληπτες αντοχές. Καθόλου τυχαία ένα από τα σύμβολά του ζωδίου είναι ο Φοίνικας, το πουλί που αναδύεται από τις στάχτες του.

Αν σε μισήσει, τρέχα. Ίσως αδιαφορήσει, ίσως συγχωρήσει, όμως Δεν ξεχνά. Ποτέ.

Ο Σκορπιός είναι κτητικός. Μη και μπεις στα χωράφια του. Μείνε μακριά από οτιδήποτε δικό του. Αν και ο οίκος του, ο 8ος είναι ο οίκος της μοιρασιάς, ο ίδιος την αντιλαμβάνεται ως αφομοίωση. Θέλει να σε έχει. Αδύνατον να σε μοιραστεί – ούτε καν να σε αφήσει να φύγεις. Η πιο Σκορπιονική σκηνή στην ιστορία του ελληνικού σινεμά είναι βεβαίως το φινάλε της Στέλλας. Την ποθεί μέχρι θανάτου, την προκαλεί, την προειδοποιεί, ακούει τις απαντήσεις της, τη φιλά και τη σκοτώνει. Το ακόμη πιο «σκορπιονικό» της υπόθεσης. Ο ίδιος δεν αυτοκτονεί. Μένει για να υποφέρει μια ζωή στη φυλακή της απώλειάς της....

Παθιασμένος και ερωτευμένος μέχρι θανάτου, αλλά... το πιθανότερο είναι ότι αν κάτι πάει «στραβά» θα κάψει το δικό σου σπίτι. Διότι ο Σκορπιός, ως το τρίτο και ωριμότερο ζώδιο του νερού, σκέφτεται με το συναίσθημα του. Αν η πολυ-διαφημισμένη από τον ίδιον αίσθηση δικαιοσύνης του επιβάλλει ότι δεν είσαι απλά κατηγορούμενος αλλά ένοχος, δεν θα πολυψάξει μάρτυρες και αποδείξεις – τη συνδρομή του Νου (Αέρας) που κάνει κράτει και τι ξανασκέφτεται. Έτσι είναι αν έτσι νομίζει. Απόλυτος.

Και δεν αρέσκεται απλώς να σε τιμωρήσει. Πρέπει να σε πονέσει. Να αφανίσει ότι τον πονά. Διότι ο Σκορπιός κυρίες και κύριοι, πονάει. Υποφέρει. Αιμάσσει. Και μετά γυρνά το αγαπημένο του κεντρί και αποκαθιστά το δίκαιο.

Ακούγομαι ειρωνική; Είμαι. Διότι στην καθημερινότητα, ο βαθμός έντασης που έχει ανάγκη αυτό το ζώδιο ρέπει εύκολα προς το γελοίο. Συχνά το κωμικοτραγικό.

Δεν πρέπει όμως να παίζει κανείς με το Σκορπιό.

Κυβερνήτης πλανήτης του, ο Πλούτωνας. Ο Άρχοντας του Κάτω Κόσμου. Καυτή λάβα συναισθημάτων διαπερνά το ζώδιο αυτό, που έχει μια διαβολεμένη διαίσθηση. Τεράστια δύναμη θέλησης (μην ξεχνάμε, ζώδιο του Νερού), την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για καλό ή για κακό, με θαυμαστή επιτυχία.

Όπου Πλούτωνας, διάβασε τεράστιας καταστροφές αλλά και γιγαντιαία πλούτη. Στο χέρι του ανδρός, ποιο από τα δύο θα εκφραστεί.

Ο Σκορπιός και το σεξ: Bad publicity;

Η αλήθεια είναι πως η περιβόητη παθιασμένη σεξουαλικότητα του Σκορπιού, στην πράξη κινδυνεύει να σε αφήσει μάλλον απογοητευμένο. Πολύ συχνά συναντώ φίλους που περίμεναν σεισμό στο κρεβάτι και έφαγαν... διάσειση στο κεφάλι. Τζίφος η δουλειά...

Υπάρχει λόγος βέβαια για τη φήμη του ως παθιασμένου εραστή ως ακάθεκτης femme fatale. Ο Σκορπιός κυβερνά τον 8 οίκο, που αφορά πρωτίστως το σεξ. Όχι όμως σαν μια πράξη ζωώδους, σκέτης νέτης απόλαυσης και δημιουργίας απογόνων (Ταύρος). Ο Σκορπιός μιλάει για Έρωτα αλλά εννοεί Ένωση. Θέλει να χαθεί μέσα στον Άλλο. Αφορά τη σεξουαλικότητα που επιζητά την πλήρη ταύτιση, το χάσιμο, την αφομοίωση την ίδια της αλλότητας του Άλλου – σκέψου μια αμοιβάδα που εγκολπώνει την τροφή της. Την Ταύτιση, ψυχική και σωματική δύο ανθρώπων με βάση ένα πυρωμένο συναίσθημα που τους ενώνει εις σάρκαν μίαν. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, δύσκολο το πρότζεκτ, πολυπαραγοντικό, καταρρέει εύκολα. Και μάλιστα λιώνει και γίνεται μια πυρωμένη μάζα που κατακαίει όχι μόνο τον ίδιο τον Σκορπιό αλλά τσουρουφλίζει άσχημα όποιον αποτελέσει έστω και από μακριά ... «υπόσχεση» για εκείνον.

Είναι σαν την ποίηση ή το σινεμά του μεγάλου μάστορα: Είναι συγκλονιστική στην καθαρή της μορφή αλλά τη βρίσκεις σπάνια. Αντίθετα μπορείς να φας στη μάπα απίστευτες μπούρδες ανθρώπων που καίγονται να... μεγαλουργήσουν. Ευάλωτο πλάσμα ο Σκορπιός. Με τις καλύτερες προθέσεις, μπορεί να σε ταλαιπωρήσει αφάνταστα. Γι' αυτό, όπου τον δεις σε όλη του τη δόξα, βάστα μικρό εσώρουχο κι ακόμα μικρότερο καλάθι. Μπλοκάρει πολύ εύκολα αυτό το συναισθηματικά ευάλωτο πλάσμα, με το σκληρό κέλυφος. Κι αυτή δεν είναι καθόλου ευχάριστη εμπειρία.

Τι θα κάναμε χωρίς Σκορπιούς;

Παρ' όλα αυτά χωρίς το Σκορπιό η ζωή δεν θα ήταν μια δυνατή εμπειρία. Κι αυτό γιατί ο Κάτω Κόσμος έχει το ζουμί....

Για να καταλάβει κανείς πραγματικά αυτή την ενέργεια, αρκεί να κοιτάξει τον άθλο του Ηρακλή που αφορά την Λερναία Ύδρα.

Το τέρας με τα εννέα κεφάλια, που ζούσε στους βρωμερούς, σκοτεινούς, σκαιούς βαλτότοπους νότια του Άργους. Ένα κεφάλι έκοβε ο Ηρακλής, δύο έβγαιναν. Τεράστια η μάχη του. Αδύνατον να την καταβάλλει.

Εν ολίγοις ο μύθος συνδέεται με το ασυνείδητο, περιοχή που κυβερνά ο Σκορπιός ως Μέγας Άρχων του Κάτω Κόσμου. Φόβος και τρόμος συνδέονται με οτιδήποτε πηγάζει ή εκπορεύεται από το προσωπικό υποσυνείδητο. Φίδια τρομερά μας κυκλώνουν όταν πλησιάζουμε την ερεβώδη περιοχή των απωθημένων μας: φόβοι και τρόμοι, αραχνιασμένα συναισθήματα, τέρατα της ψυχής που σε απελπίζουν. Μάχεσαι μαζί τους μια αέναη μάχη – κι εκεί που λες τα βόλεψα κι έκοψα το κεφάλι του κακού, να σου πετιέται από ξαρχής, κι αντρειεύει και θεριεύει. Η περίφημη απελπισία της αέναης επανάληψης: ό,τι σε κυνηγάει, δεν σ΄αφήνει, μέχρι να ζητάς έλεος.

Πως τιθάσευσε το Τέρας ο Ηρακλής; Φώναξε τον Ιόλαο και του έφερε δαυλό: Μόλις έκοβε ένα κεφάλι, έκαιγε το σημείο και δεν ξαναφύτρωνε. Η Φωτιά, σύμβολο της ανθρώπινης θέλησης και κυρίως της Γνώσης που φωτίζει τα τρίσβαθα, μπορεί να κάνει το κακό να μην ξαναβγεί. Ότι φωτίζεται, ό,τι γίνεται συνειδητό δεν μπορεί πλέον να σε κοντρολάρει: βασική αρχή της Ψυχανάλυσης. Το τελευταίο κεφάλι, που ήταν και το κεντρικό κι αθάνατο, ο Ηρακλής το έκοψε και το έθαψε στη γη για να μην ξαναζωντανέψει. Μέχρι ένα σημείο μπορεί ο άνθρωπος να ελέγξει το Υποσυνείδητο: όπως έλεγε ο Καρλ Γιουνγκ, είναι μια άγρια ζούγκλα – δεν πρέπει να ξεμακρύνεις πολύ γιατί θα χαθείς...

Ο Σκορπιός, ως Άρχων του Κάτω Κόσμου, είναι ο βιγλάτορας του υποσυνείδητου. Βαριά και δύσκολη δουλειά. Πολύ εύκολο να αποτύχει – το χειρότερο, να πάρει διαστροφική κατεύθυνση.

Καθόλου τυχαία η φήμη πως οι Σκορπιοί έχουν σεξουαλικά βίτσια: είναι η πιο χονδροειδής εκδοχή της επικίνδυνης συνάντησής τους με ενέργειες που δεν είναι εύκολο να κοντρολάρουν ή να εκφράσουν δημιουργικά.

Τα καλά νέα;

Ο παππούς Φρόιντ επέμεινε και το έκανε πολύ σαφές. Εκεί όπου υπάρχει το σύμπλεγμα, υπάρχει η δύναμη. Εκεί που πονάς, εκεί μπορείς να μεγαλουργήσεις. Στο υποσυνείδητο κρύβονται οι πιο σημαντικές, οι μόνες ουσιαστικές δημιουργικές δυνάμεις του ανθρώπου. Αρκεί να μπορέσεις να κάνεις το ταξίδι του Ήρωα για να τις ανακαλύψεις, να τις δεχτείς, να τις βάλεις να δουλέψουν θετικά για σένα. Ο Σκορπιός έχει αναλάβει αυτή τη δύσκολη δουλειά: Να πάει στον Κάτω Κόσμο, του Φόβου και της Σκιάς, και να φέρει πίσω μεγαλείο.