Ετοιμάσου σήμερα για το ροζ φεγγάρι

19.04.2019
Ετοιμάσου σήμερα για το ροζ φεγγάρι
Μια ξεχωριστή πανσέληνος θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό της σημερινής βραδιάς, που συμπίπτει με τη Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών.

Η πανσέληνος αυτή ονομάζεται έτσι λόγω των ροζ λουλουδιών που ανθίζουν αυτήν την εποχή του χρόνου και σηματοδοτούν την αρχή της άνοιξης. Το φλοξ, γνωστό και ως ροζ βρύο φλοξ, είναι ένα από τα πρώτα λουλούδια που ανθίζουν την άνοιξη.

To όνομα του φεγγαριού βέβαια είναι παραπλανητικό καθώς δεν θα δούμε ροζ φεγγάρι, αλλά ένα μάλλον κίτρινο ή και πορτοκαλί, ανάλογα με τις συνθήκες.

Σύμφωνα με το The Old Farmer’s Almanac, χιλιάδες χρόνια πριν, η ανθρωπότητα ακολουθούσε τις εποχές χρησιμοποιώντας σεληνιακά ημερολόγια, οπότε το «ροζ φεγγάρι» του Απριλίου ήταν αυτό το οποίο σηματοδοτούσε την αρχή της άνοιξης.

Στην Ελλάδα η ροζ πανσέληνος θα είναι ορατή στις 02:12 τα ξημερώματα.

Διάβασε επίσης: Πες μου το ζώδιό σου να σου πω τι είδους σύζυγος είσαι -ή ΘΑ είσαι

Με την αφορμή, ιδού και μερικά πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για την πανσέληνο:

  • Οι ιθαγενείς παρατηρούσαν κάποτε τις εποχές δίνοντας διακριτικά ονόματα σε κάθε επαναλαμβανόμενη πανσέληνο. Ο χρόνος δεν καταγραφόταν με τους μήνες του Ιουλιανού ή του Γρηγοριανού ημερολογίου.
  • Η πανσέληνος του Απρίλη ονομαζόταν ροζ φεγγάρι, αναγγέλλοντας την εμφάνιση του ροζ βρύου, ενός από τα πρώτα λουλούδια που ανθίζουν την άνοιξη.
  • Άλλα ονόματα περιλαμβάνουν το Φεγγάρι της Βλάστησης , το Φεγγάρι του Αυγού και το Φεγγάρι των Ψαριών.
  • Ένα αρχαίο ρητό έλεγε ότι «η πανσέληνος του Απριλίου φέρνει παγετό, αν η πανσέληνος ανατείλει χλωμή, αναμένεται βροχή».