Το εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι στο Μέγαρο

16.02.2011
Από τα αριστουργήματα του κινήματος του εξπρεσιονισμού, η ταινία “Το εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι”, θα προβληθεί στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, σε ατμόσφαιρα κινηματογραφικής αίθουσας στην περίοδο του Μεσοπολέμου, την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, στις 20:30 το βράδυ. Την προβολή της εκπληκτικής αυτής ταινίας του βωβού κινηματογράφου, θα συνοδεύσει μουσικά το Weimar Ensemble.

Από τα αριστουργήματα του κινήματος του εξπρεσιονισμού, η ταινία “Το εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι”, θα προβληθεί στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, σε ατμόσφαιρα κινηματογραφικής αίθουσας στην περίοδο του Μεσοπολέμου, την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, στις 20:30 το βράδυ. Την προβολή της εκπληκτικής αυτής ταινίας του βωβού κινηματογράφου, θα συνοδεύσει μουσικά το Weimar Ensemble.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να απολαύσει μια κλασική ταινία του «βωβού» κινηματογράφου, όπως συνηθιζόταν στην εποχή της, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Στην υποβλητική ατμόσφαιρα της ταινίας θα μας μεταφέρει το Weimar Ensemble, ένα μουσικό σύνολο που δημιουργήθηκε μέσα στους κόλπους του Δημοτικού Ωδείου Βόλου με σκοπό τη ζωντανή μουσική συνοδεία ταινιών κυρίως του Ευρωπαϊκού βωβού κινηματογράφου, με έμφαση στη δεκαετία 1920-1930 (εποχή της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης») και ειδικότερα στον γερμανικό εξπρεσιονισμό.

Τους μουσικούς Μιχάλη Ισκά (βιολί), Αφροδίτη Μιχαηλίδη (τσέλο), Ελευθερία Φραγκουδάκη (φλάουτο), Γιώργο Αγγελάκη (τρομπόνι) και Εύη Φιλίππου (κρουστά) διευθύνει και συνοδεύει στο πιάνο ο συνθέτης Ανδρέας Μιμαίος, ο οποίος έχει κάνει και την μουσική επιμέλεια, δίνοντας ταυτόχρονα και πολλές δυνατότητες αυτοσχεδιασμού στους μουσικούς. Την αφήγηση θα κάνει η Θάνια Παπαγεωργίου.

Όπως σημειώνει ο Ανδρέας Μιμαίος, κυρίαρχη πρόκληση της σύνθεσης μουσικής για την ταινία, υπήρξε ο συγχρονισμός εικόνας και ήχου αλλά και η ανάγλυφη απόδοση των συναισθημάτων και νοημάτων της ταινίας. Για το σκοπό αυτό προτίμησε κατά κύριο λόγο το ατονικό ύφος μουσικής σύνθεσης διανθισμένο ακόμη και με στοιχεία αυτοσχεδιασμού.

Η ταινία γυρίστηκε στην Γερμανία το 1920 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της καλλιτεχνικής έξαρσης που βίωσε η χώρα την περίοδο του Μεσοπολέμου, γνωστή και ως «Δημοκρατία της Βαΐμάρης». Ενώ η οικονομία ανέκαμπτε από έναν καταστρεπτικό πόλεμο και η κοινωνία ανακτούσε το ηθικό της μετά από μία ταπεινωτική ήττα, οι συνθήκες πρόσφεραν γόνιμο έδαφος για μια ριζική ανανέωση της τέχνης.


Η ιδέα για την ταινία βασίστηκε στο σενάριο των Χανς Γιάχοβιτζ και Καρλ Μάυερ. Με την πολύτιμη καλλιτεχνική συνδρομή των σκηνογράφων Χανς Ράιμαν, Χέρμαν Ρέριχ και Χέρμαν Βαρμ, ο Γερμανός σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος Ρόμπερτ Βίνε [1881-1938] πέρασε στην ιστορία του κινηματογράφου μ’ αυτήν την κλασική στο είδος της ταινία, με πρωταγωνιστές τους Βέρνερ Κράους, Κόνραντ Φάιτ και Λιλ Ντάγκοφερ, της οποίας η σκηνοθεσία είχε προταθεί αρχικά στον Φριτς Λανγκ. Ορόσημο του γερμανικού εξπρεσιονισμού- επηρέασε πολλούς σκηνοθέτες, κάμεραμεν, σκηνογράφους και σεναριογράφους, ενώ πολλοί σύγχρονοι συνθέτες έχουν γράψει μουσική για τη συνοδεία της.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας έγινε στο Marmorhaus του Βερολίνου στις 26 Φεβρουαρίου 1920 σε μουσική του Giuseppe Becce και έμελλε να περάσει στο πάνθεον του παγκόσμιου κινηματογράφου τόσο για την καλλιτεχνική της πρωτοπορία όσο και για την κοινωνικοπολιτική της σημειολογία.

Η υπόθεσή της διαδραματίζεται σε ένα ορεινό χωριό της Γερμανίας, όπου ο Φράνσις μαζί με τον καλό του φίλο Άλαν, γνωρίζουν σε ένα τοπικό πανηγύρι τον Δόκτορα Καλιγκάρι, που περιφέρει προς θέαση την ατραξιόν του, τον πιστό του υπνοβάτη Τσέζαρε, που κατέχει το χάρισμα να προβλέπει το μέλλον. Στην ερώτηση του Άλαν, για το πόση διάρκεια ζωής έχει μπροστά του, ο Τσέζαρε του αποκρίνεται ότι θα πεθάνει πριν το επόμενο ξημέρωμα –μία προφητεία που επαληθεύεται. Με τις υποψίες να βαραίνουν τον Τσέζαρε, ξεκινά ένα ανθρωποκυνηγητό εναντίον του, ενώ ο ίδιος έχει απαγάγει την όμορφη Τζέιν, χρησιμοποιώντας την ως όμηρο. Ο άτυχος Τσέζαρε πεθαίνει εν τέλει από εξάντληση κατά την καταδίωξη. Ο μέντορας του, Δρ Καλιγκάρι αποκαλύπτεται ως ο παράφρων διευθυντής ενός ασύλου ψυχοπαθών, ο οποίος προσπαθεί να κατευθύνει υπνοβάτες ώστε να διαπράττουν εγκλήματα κατά διαταγή του, αναβιώνοντας έναν αντίστοιχο θρύλο του παρελθόντος. Πλέον ο Καλιγκάρι θεωρείται επικίνδυνος και φυλακίζεται στο ίδιο του το ίδρυμα.


Αυτή όμως δεν είναι η κατάληξη της ταινίας. Με μία απροσδόκητη σεναριακή τροπή, διαπιστώνουμε ότι ο Φράνσις, ο αφηγητής της ιστορίας αυτής, στην πραγματικότητα είναι ο ίδιος τρόφιμος ψυχιατρικού ιδρύματος, όπως και ο Άλαν και η Τζέιν. Όσο για τον Δόκτορα Καλιγκάρι, εκείνος είναι ο προσωπικός τους ιατρός. Με την συνειδητοποίηση αυτή και την υπόσχεση από πλευράς του ψυχιάτρου, ότι τώρα είναι δυνατή πια η ίαση, δίνεται στον θεατή το έναυσμα για περαιτέρω σκέψη και επανεξέταση όχι μόνο όλης της προηγούμενης πλοκής, αλλά και των δικών του ακλόνητων βεβαιοτήτων.

Οι τιμές εισιτηρίων της συναυλίας είναι : € 5,00 (Φοιτητικά) – 12,00 - 20,00