ALARME: Γλώσσες σε συναγερμό (*****)

16.02.2011
ALARME, μία παράσταση «συναγερμό» για τα θεατρικά δεδομένα της Ελλάδας ανέβασε φέτος ο πάντα πρωτοπόρος Θεόδωρος Τερζόπουλος στο δικό του Θέατρο Άττις, με πρωταγωνίστριες την Αγλαΐα Παππά (Μαρία Στιούαρτ) και τη Σοφία Χιλλ (Ελισάβετ).

Το ALARME, μία παράσταση «συναγερμό» για τα θεατρικά δεδομένα της Ελλάδας ανέβασε φέτος ο πάντα πρωτοπόρος Θεόδωρος Τερζόπουλος στο δικό του Θέατρο Άττις, με πρωταγωνίστριες την Αγλαΐα Παππά (Μαρία Στιούαρτ) και τη Σοφία Χιλλ (Ελισάβετ).

Το ALARME είναι μια μάχη εξουσίας, μια αδυσώπητη σύγκρουση δύο γυναικών ως το θάνατο! Η Μαρία Στιούαρτ και η Ελισάβετ μονομαχούν πρόσωπο με πρόσωπο (με σταθερό προφίλ στο κοινό), εγκλωβισμένες σε μία επικλινή ρωγμή, που σκίζει το σκοτεινά αφαιρετικό σκηνικό του Τερζόπουλου.

Οι δύο γυναίκες, σαν λυγερόκορμες βασιλικές κόμπρες μέσα στα εξαιρετικά κοστούμια της Λουκίας, συγκρούονται με ακραία επιθετικότητα, σ' ένα πρωτόγονο παιχνίδι εξουσίας, αποπνέοντας έναν υποδόριο σχεδόν ψυχωτικό ερωτισμό. Μέσα από αυτήν τη διελκυστίνδα αρχέγονων συναισθημάτων έλξης-απώθησης αναδύεται ένας απόλυτος, συγχωνευτικός πόθος που τις τρομάζει, τις παγιδεύει και τις οδηγεί στην κατάρρευση.

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δημιούργησε μια υποδειγματική, σχεδόν εικαστική, παράσταση σε όλα τα επίπεδα, στη δραματουργική επεξεργασία, στη σκηνική εγκατάσταση, στους φωτισμούς και στη σκηνοθεσία. Χωρίς ουσιαστικό κείμενο, βάζοντας τις ηθοποιούς να εκφέρουν ελάχιστες λέξεις, έπαιξε με όλη τη γκάμα συναισθημάτων και δημιούργησε εικόνες σα ζωντανά έργα τέχνης.

Η Αγλαϊα Παππά και η Σοφία Χιλλ αποδείχθηκαν ακάματες «περφόρμερς- γρανάζια»! Η απίστευτη υποκριτική πειθαρχία των δύο ηθοποιών, η σωματικοποιημένη ένταση που απέπνεαν και το στήσιμο των κορμιών τους, οι φιδίσιες κινήσεις μέσα στη σκηνική ρωγμή/τούνελ του θανάτου, η διαρκώς αυξομειούμενη τονικότητα στην εκφορά του λόγου με αποκορύφωμα την απόκοσμη μάχη με τις γλώσσες τους, μάς υπέβαλαν με τις ερμηνείες τους και μας συγκλόνισαν.

Πραγματική έκπληξη για εμάς ήταν η Σοφία Χιλλ, η οποία κυριολεκτικά μαγνήτισε το βλέμμα μας στο ρόλο της Ελισάβετ. Ο Τάσος Δήμας έρποντας σ΄ένα επίπεδο πιο κάτω, ενσαρκώνει τη λαϊκή κατακραυγή και εκφράζει μέσα από το ενδιαφέρον κείμενο του Θανάση Αλευρά όλη την οργή, την απαξίωση, την αγανάκτηση, αλλά και τον αέναο φόβο απέναντι στη δύναμη της εξουσίας.


Info:

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ. στις 21.00, Κυριακή στις 19.00
Τιμή εισιτηρίου: 20€ (κανονικό), 15€ (φοιτητικό)
ΘΕΑΤΡΟ ΑΤΤΙΣ: Λεωνίδου 7, Μεταξουργείο, 10437 Αθήνα, Τηλ.: 210 5226260.

Χριστίνα Τσατσαράγκου, Γεωργία Οικονόμου