Ο Φώτος Χατζηλοϊζου δεν αφήνει τα όνειρά του να πετάξουν

19.04.2011
Ο Φώτος Χατζηλοϊζου είναι ένας νέος δημιουργός από τη Λευκωσία της Κύπρου. Από πολύ μικρή ηλικία η μουσική έγινε το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής του. Ολοκληρώνοντας τις μουσικές σπουδές στου στις ΗΠΑ, ο Φώτος ηχογράφησε και προχώρησε στην έκδοση μιας προσεγμένης δουλειάς με τον τίτλο Don’t let your dreams fly away, η οποία συγκεντρώνει τις επιρροές του από την κλασσική αλλά και την pop μουσική

Ο Φώτος Χατζηλοϊζου είναι ένας νέος δημιουργός από τη Λευκωσία της Κύπρου. Από πολύ μικρή ηλικία η μουσική έγινε το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής του. Ολοκληρώνοντας τις μουσικές σπουδές στου στις ΗΠΑ, ο Φώτος ηχογράφησε και προχώρησε στην έκδοση μιας προσεγμένης δουλειάς με τον τίτλο Don’t let your dreams fly away, η οποία συγκεντρώνει τις επιρροές του από την κλασσική αλλά και την pop μουσική

e-go: Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο συνθέτη από την Κύπρο να γίνει μέρος της μουσικής βιομηχανίας στην Ελλάδα;

Κατά την γνώμη μου πιστεύω πως το ερώτημα εδώ δεν είναι το πόσο εύκολο η δύσκολο είναι, αλλά το πόσο πολύ το θέλεις. Εγώ το θέλω πάρα πολύ και για αυτό θα συνεχίσω να προσπαθώ και δεν κοιτάζω σύνορα.
Σίγουρα όμως το να ζεις σε ένα τόπο, όπως είναι η Κύπρος που δεν έχει μουσική βιομηχανία το κάνει αρκετά ποιο δύσκολο θα έλεγα για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς τους λόγους είναι ο εξής:
Θέλω για παράδειγμα να πάω προσωπικά σε μια δισκογραφική εταιρεία για να παραδώσω ένα demo ή να μιλήσω με κάποιον. Εγώ για να το κάνω αυτό, θα πρέπει να ακυρώσω τους μαθητές μου, να αφήσω πίσω την δουλειά , να πληρώσω αεροπορικό και ξενοδοχείο, να τα αφήσω πίσω όλα, κι όλα αυτά απλά για αυτή την μια ώρα που θα χρειαστώ για να πάρω το μετρό και να πάω στην ή στις εταιρείες. Κάποιος που μένει Αθήνα, όμως, έχει την δυνατότητα να το κάνει αυτό…. όχι μόνο στον ελεύθερο του χρόνο, αλλά και όσες φορές καθημερινά θέλει σε περίπτωση που δεν τον δεχτούνε την πρώτη φορά. Εγώ μπορώ να το κάνω αυτό μόνο την μια ή δυο μέρες που θα είμαι εκεί, όταν και όποτε καταφέρω να έρθω ξανά. Άρα όπως βλέπετε και μόνο από άποψη πιθανοτήτων το παιχνίδι δεν είναι ίσο.
Όπως είπα και πριν όμως αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το πόσο θέλεις κάτι. Κι όταν το θέλεις πολύ τότε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο φροντίζεις να βρίσκεις τις λύσεις.


e-go: Στο CD σας υπάρχουν τραγούδια στα ελληνικά αλλά και στην αγγλική γλώσσα. Αυτή η κίνηση αποσκοπεί και στην προώθηση των τραγουδιών σε αγγλόφωνο κοινό;

Αρχικά η ιδέα να γράψω και στα αγγλικά ήρθε κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων μου στα Voxstudios στην Αθήνα με τον παραγωγό Θόδωρο Δαρμα, που τον ευχαριστώ πάρα πολύ για την καταπληκτική δουλειά του στο cd. Σκεφτήκαμε πως ένα τραγούδι ταίριαζε για Eurovision και είπαμε να γράψω αγγλικούς στίχους για να το στέλναμε στα προκριματικά. Έτσι άρχισε.
Για την συνέχεια στην ερώτησης σας όμως «Ναι γιατί όχι ;« Η μουσική είναι και αυτή μια γλώσσα με πολλές διαλέκτους. Ένας από τους βασικούς στόχους της μουσικής είναι η μεταφορά κάποιου μηνύματος στον ακροατή. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται στις μουσικές σκηνές και στις συναυλίες και δεν βάζει απλά το cd στο σπίτι του και να το ακούει. Έχει αυτή την ανάγκη για προσωπική επαφή με τον καλλιτέχνη. Παίρνει κάτι από αυτόν. Οπότε με το να προωθήσω τραγούδια και στα αγγλικά σημαίνει μεγαλύτερη μεταφορά του μηνύματος που θέλω να μεταφέρω.

e-go: Ρίχνοντας μια ματιά στο εξώφυλλο, αλλά και σε όλο το art work του CD, διαπιστώνει κανείς ότι σας ενδιαφέρει πολύ το αισθητικό κομμάτι της παρουσίασης των τραγουδιών. Πιστεύετε ότι πέρα από την ίδια τη μουσική, σημαντικό ρόλο παίζει και ολόκληρο το «πακέτο» της παρουσίασης μιας δουλειάς;

Ναι το πιστεύω απόλυτα, αν και είναι κλισέ πλέον. Ένα από τα πράγματα που πάντα με ενθουσίαζαν στην μουσική από μικρό είναι το εξωπραγματικό. Το ότι μπορώ έστω και για αυτές τις 2 ώρες της συναυλίας (όταν είναι καλή) να μπορέσω να ταξιδέψω σε μακρινά μέρη που κανονικά δεν θα μπορούσα. Ειδικά στις μέρες μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε το έχουμε όλοι ανάγκη αυτό νομίζω.
Το όλο «πακέτο» συμβολίζει το εξής για μένα: Για παράδειγμα, είμαι στον δρόμο, σε ένα μπαράκι, σε ένα κατάστημα. Βλέπω δίπλα μου μια κοπέλα είτε ένα άνδρα. Χωρίς να το θέλω, το πρώτο που θα δω αφού μου είναι άγνωστα τα άτομα είναι η εξωτερική εμφάνιση σωστά? Και άμα μου αρέσει αυτό που βλέπω τότε και μόνο θα προσπαθήσω να κάνω διάλογο. Άσχετο αν μετά που μιλήσεις με κάποιον… τότε είναι που καταλαβαίνεις την πραγματική ομορφιά του. Στην αρχή όμως πρέπει να σου αρέσει το εξωτερικό για να θες να γνωρίσεις και το εσωτερικό. Το ίδιο και στην μουσική νομίζω. Άμα σου αρέσει αυτό που βλέπεις οι πιθανότητες να θες να το ακούσεις κι όλας είναι πολύ μεγαλύτερες.
Επίσης, είτε το θέλουμε είτε όχι, γνωστός και μη, εμείς οι καλλιτέχνες γινόμαστε και πρότυπα, προπαντός για τα παιδιά. Οπότε πρέπει να το έχουμε στην συνείδηση μας αυτό και να προσπαθούμε πολύ να τους δείχνουμε τι είναι το σωστό. Χωρίς να σημαίνει ότι το σωστό δεν μπορεί να είναι και cool και in ταυτόχρονα. Μπορεί !

e-go: Μετά από χρόνια κλασσικών σπουδών, πώς αφοσιωθήκατε στην pop μουσική;

Ξεκίνησα στην Κύπρο με τον πατέρα μου από ηλικία 4-5 χρονών αν θυμάμαι καλά τις μουσικές μου σπουδές και μετά συνέχισα στο Σικάγο, Ηνωμένες Πολιτείες, και ποιο μετά στο Νότιο Ιλλινόις. Κέρδισα αρκετά βραβεία εκεί μαζί με Bachelor και Master in Music. Μετά είχα κάποια προσωπικά προβλήματα τα οποία κράτησαν 4 χρόνια. Στα χρόνια αυτά σταμάτησα να ασχολούμαι επαγγελματικά με την μουσική και συνέχισα μόνο ακαδημαϊκά να ασχολούμαι. Κάποια πράγματα είναι έμφυτα όμως και δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό που σου έχει δώσει ο 8εος. Γι αυτό και συνεχίζω τώρα.
Σαν μουσικός πάνω από όλα μου αρέσει να μεταδίδω κάτι, κάποιο μήνυμα, μια θετική αύρα στον ακροατή. Γι αυτό άμα διαβάσετε και τους στίχους των τραγουδιών μου θα δείτε πως μέσα από αυτούς προσπαθώ να δώσω έμπνευση και να δημιουργήσω στον ακροατή την ξεχωριστή αυτή αίσθηση της αφύπνισης και ελπίδας.. Η Pop είναι το πιο διαδεδομένο είδος μουσικής σήμερα. Για αυτό πιστεύω ότι μέσω αυτής, θα μπορέσω να μεταφέρω το μήνυμα μου σε περισσότερο κόσμο.


e-go: Τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον; Είναι αλήθεια ότι έχετε στα σκαριά ένα musical;

Είναι αλήθεια ναι. Σεναριογράφος ευελπιστώ πως θα είναι ο Δημήτρης Σωτάκης για του οποίου τη δουλειά τρέφω τεράστιο σεβασμό. Είναι απίστευτα ταλαντούχος.
Είναι προς το τέλος του το musical, αλλά τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Όπως ξέρετε το budget για να γίνει κάτι τέτοιο καλά και σωστά είναι αρκετά μεγάλο. Και για κάποιον σαν εμένα που δεν είμαι γνωστός είναι ακόμη ποιο δύσκολο να βρει εταιρεία παραγωγής για οικονομική και όχι μόνο βοήθεια. Όπως είπα και πριν όμως, δεν έχει σημασία αν η πορεία είναι δύσκολη. Σημασία έχει να πιστεύεις στο όνειρο σου και να εκφράζεις τον εαυτό σου αληθινά. Όταν το κάνεις αυτό τότε σημαίνει πως είσαι εντάξει με τον εαυτό σου, με το εγώ σου, και ,κάποιος κάποτε θα το εκτιμήσει αυτό και το θέλημα θα γίνει πραγματικότητα.

Γ.Οικονόμου