Ο «αφορισμός» και η κόντρα για «Τα κορίτσια με τα μαύρα»

25.08.2011
Κανονικά θα δοθεί σήμερα η παράσταση της κωμωδίας "Τα κορίτσια με τα μαύρα" στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Ξάνθης, παρά την προτροπή του μητροπολίτη Ξάνθης, κ. Παντελεήμονα, προς τους πιστούς να μην την παρακολουθήσουν.

Κανονικά θα δοθεί σήμερα η παράσταση της κωμωδίας "Τα κορίτσια με τα μαύρα" στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Ξάνθης, παρά την προτροπή του μητροπολίτη Ξάνθης, κ. Παντελεήμονα, προς τους πιστούς να μην την παρακολουθήσουν.

Ο Δήμος Ξάνθης, που είναι φορέας της διοργάνωσης των Γιορτών Παλιάς Πόλης, στις οποίες εντάσσεται η παράσταση, αποφάσισε όχι μόνο να μην πάρει θέση στο θέμα που δημιουργήθηκε, αλλά και να παρουσιαστεί κανονικά σήμερα το βράδυ.

Εντονα αντέδρασαν στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Ξάνθης οι συγγραφείς του θεατρικού έργου και σκηνοθέτες της παράστασης Αλ. Ρήγα και Δ. Αποστόλου, οι οποίοι έκαναν λόγο για "σταγονίδια ενός μεσαιωνικού παρελθόντος που αμφισβητούν τις έννοιες της ελεύθερης έκφρασης του λόγου, της απρόσκοπτης λειτουργίας της τέχνης, που αμφισβητούν ακόμα και το Σύνταγμα που προστατεύει τη διαφορετική άποψη και την ψυχαγωγική και παιδαγωγική χρησιμότητα της σάτιρας".

Παράλληλα, στη γραπτή δήλωσή τους τόνισαν πως "η Εκκλησία και ο μοναχικός βίος αποτελείται από ανθρώπους, που σημαίνει ατελείς και αδύναμους οργανισμούς που ακόμα και αυτοί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υποκύψουν στο σφάλμα. Αυτό το σφάλμα διαπραγματεύεται το θεατρικό έργο και τίποτα παραπάνω".

Τις δηλώσεις των συγγραφέων σχολίασε χθες ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθωρίου, αρχιμανδρίτης Παντελεήμονας Μουτάφης, ο οποίος ανέφερε πως "τα όποια σφάλματα και λάθη των ανθρώπων που ακολούθησαν το μοναχικό σχήμα δεν μπορούν να ισοπεδώνουν έναν ιερό θεσμό, όπως είναι ο μοναχισμός, τον οποίο επιδιώκουν να διακωμωδήσουν οι δυο θεατρικοί συγγραφείς".

Ανέφερε ακόμη ότι όπως οι συγγραφείς έχουν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης λόγου, έτσι και η Εκκλησία έχει το ίδιο δικαίωμα, και συμπλήρωσε πως τα μοναστήρια δεν είναι "κοινωνίες αγγέλων", αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι "άντρα ακολασίας και παρακμής, όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν στην παράσταση".

Αφού επισήμανε τη σημαντική συνεισφορά των μοναστηριών στην κοινωνία με την παραχώρηση μεγάλων εκτάσεων για την ανέγερση σχολείων και άλλων κοινωφελών κτιρίων, σημείωσε πως "στο Ισλάμ δεν θα μπορούσε κανείς να ανεβάσει ένα τέτοιο έργο και να διακωμωδήσει τα όσια και τα ιερά ενός λαού, γιατί οι μουσουλμάνοι προστατεύουν τη θρησκεία τους και τη σέβονται".

Μ.Ρ.