Βογιατζής και Μοσχόπουλος οι μεγάλοι νικητές!

13.12.2011
Στον Λευτέρη Βογιατζή απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου για τη συνολική του προσφορά και την ερμηνεία του στο έργο του Χάρολντ Πίντερ το «Θερμοκήπιο» και στον Θωμά Μοσχόπουλο το Βραβείο Κουν για καλύτερη σκηνοθεσία ελληνικού έργου για την «Μέδουσα» στην τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2011, καθώς και των Βραβείων και Τιμητικών Διακρίσεων και Επαίνων των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2011.

Στον Λευτέρη Βογιατζή απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου για τη συνολική του προσφορά και την ερμηνεία του στο έργο του Χάρολντ Πίντερ το «Θερμοκήπιο» και στον Θωμά Μοσχόπουλο το Βραβείο Κουν για καλύτερη σκηνοθεσία ελληνικού έργου για την «Μέδουσα» στην τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2011, καθώς και των Βραβείων και Τιμητικών Διακρίσεων και Επαίνων των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2011.

Την τελετή οργάνωσαν ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για 15η συνεχή χρονιά και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του διαπρεπούς ποιητή και θεατρικού κριτικού Γιάννη Βαρβέρη, που έφυγε πρόωρα και αδόκητα από τη ζωή πριν λίγους μόνο μήνες.

Οι Επιτροπές Θεάτρου και Μουσικής απαρτίστηκαν και αυτή τη φορά από κριτικούς προερχόμενους από ένα ευρύ φάσμα του έντυπης δημοσιογραφίας. Συγκεκριμένα την Επιτροπή Θεάτρου αποτελούν αλφαβητικά οι Αριστούλα Ελληνούδη, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Σάββας Πατσαλίδης, Εύη Προύσαλη και Μαρώ Τριανταφύλλου, ενώ η Επιτροπή Μουσικής αποτελείται από τους Γιώργο Λεωτσάκο, Κυριάκο Λουκάκο, Λιάνα Ρουσσιάνου – Πιπεράκη, Κωνσταντίνο Καράμπελα – Σγούρδα και Αλέξη Σπανίδη.


ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΥΝ
1) ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΝ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Προτεινόμενοι:
Α. Κωστής Καπελώνης και Δημήτρης Δεγαΐτης για την από κοινού σκηνοθεσία του έργου «Ο έλεγχος του Διεθνούς Ταμείου» του Γ. Η. Ησαΐα, σε διασκευή Λέανδρου Πολενάκη, μια μουσική κωμωδία των αρχών του 20ου αι. που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα και
Β. Φώτης Μακρής για την σκηνοθεσία των «Δύο Θεών» του Λένου Χρηστίδη
Γ. Θωμάς Μοσχόπουλος για την σκηνοθεσία της παράστασης «Μέδουσα»

Η Επιτροπή, μετά από διεξοδική συζήτηση, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απονομή του Βραβείου Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου στον Θωμά Μοσχόπουλο για την ευφάνταστη σκηνοθετική σύλληψη της παράστασης «Μέδουσα»

Έπαινος απονεμήθηκε στους Δ. Δεγαΐτη και Κ. Καπελώνη για την ευφρόσυνη σκηνοθεσία του έργου «Ο έλεγχος του Διεθνούς Ταμείου» του Γ. Η. Ησαΐα.» σε διασκευή Λέανδρου Πολενάκη

2) ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
«Από τις περυσινές ερμηνείες σε ελληνικά έργα η Επιτροπή ξεχώρισε τους:
Α. Θωμά Βελισσάρη για την ερμηνεία του στην παράσταση «Αχταρμίξ 4», δική του πρωτότυπη διασκευή στους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, την οποία επίσης και σκηνοθέτησε για την ομάδα «Ακτίς Αελίου»
Β. Φωτεινή Μπαξεβάνη για την ερμηνεία της στην «Λωξάντρα», δραματική διασκευή του μυθιστορήματος της Μαρίας Ιορδανίδου, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη
Γ. Δημοσθένη Παπαδόπουλο για την ερμηνεία του στη «Λήθη» του Δ. Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Δ. Τάρλοου

Ομόφωνα απονεμήθηκε το Βραβείο Ερμηνείας Ελληνικού Έργου στον Δημοσθένη Παπαδόπουλο για την λιτή, βαθιά και στοχευμένη ερμηνεία του στη «Λήθη» του Δ. Δημητριάδη.

Έπαινος απονεμήθηκε στη Φωτεινή Μπαξεβάνη για την χυμώδη ερμηνεία του ομώνυμου ρόλου στη «Λωξάνδρα» της Μ. Ιορδανίδου.

3) ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΝ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Προτεινόμενοι:
Α. «Λήθη» του Δημήτρη Δημητριάδη, που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου
Β. «Δαίμονας» της Μαρίας Ευσταθιάδη, που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη
Γ. «Έσπασε» του Στέλιου Χατζηαδαμίδη, που σκηνοθετήθηκε από τον Χρήστο Θεοδωρίδη

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις απονομής Βραβείου, αλλά απονέμει κατά πλειοψηφίαν 2 επαίνους:

Α. Στον ποιητικό μονόλογο «Λήθη» του Δημήτρη Δημητριάδη, που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και προσπαθεί να θίξει σημαντικά φιλοσοφικά και ψυχολογικά ζητήματα

Β. Έπαινος απονεμήθηκε και στον αισθαντικό μονόλογο «Δαίμονας» της Μαρίας Ευσταθιάδη, που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη και ομοίως και προσπαθεί να θίξει σημαντικά φιλοσοφικά και ψυχολογικά ζητήματα.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΙΝΟΙ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Μεγάλο Βραβείο Μουσικής Τσέλια Κοστέα, υψίφωνος
Διάκριση σε Μουσικολογικό Σύγγραμμα «Τέχνη των αισθημάτων και των συγκινήσεων - Μουσικοί εκτελεστές στη Γερμανία του Διαφωτισμού 1750- 1800» του Νίκου Β. Τσούχλου
Τιμητική Διάκριση σε Πολιτισμικό Οργανισμό που Δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια Φεστιβάλ Αιγαίου, «Τραβιάτα» του Τζουζέπε Βέρντι, σκην. Ρενάτο Τζανέλα
Τιμητική Διάκριση σε Δισκογραφική Εργασία Ελληνικού Ενδιαφέροντος «Salve Regina» της εταιρείας Deutsche Harmonia Mundi
Επαινος: Στην έκδοση πιανιστικών έργων των Λώρη Μαργαρίτη και Φέλιξ Πέτυρεκ της εταιρείας NAXOS με τον πιανίστα Απόστολο Παληό
Τιμητική Διάκριση σε Νέο ή Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη Αρετή Ζούλα (βιολονίστα)
Επαινος: Αλέξιος Καραϊσκάκης - Νάστος (βιολοντσελίστας)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΙΝΟΙ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ

1) ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ: Απονεμήθηκε στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Λευτέρη Βογιατζή επ’ ευκαιρία της εξαιρετικής σκηνοθετικής και υποκριτικής διδασκαλίας της παράστασης «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ, για την επί δεκαετίες εξέχουσα προσφορά του στο θέατρο, την συγκινητική αφοσίωση και το αξιοθαύμαστο πάθος του, καθώς και την ουσιαστική συμβολή του στην άνοδο της ποιότητας της θεατρικής τέχνης.

2) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Για το Βραβείο Θεατρολογικού Συγγράμματος δεν υπήρξαν προτάσεις της Επιτροπής

3) ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ:
Απονεμήθηκε στον Νίκο Μαστοράκ για την πολύσημη και σύγχρονης αισθητικής αντίληψης σκηνοθεσία της «Τριλογίας του παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι.»
Έπαινος αποδόθηκε στον Άκι Βλουτή για την άρτια ερμηνεία του στους «Εξόριστους» του Τζέημς Τζόυς.

4) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΝΕΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ
Απονεμήθηκε στην ομάδα Vasistas για την παράσταση «Spectacle» σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη, και ιδία για την πρωτοτυπία της σύλληψης και την αρτιότητα της εκτέλεσης.

Έπαινος Νέου Δημιουργού απονεμήθηκε στην ομάδα Σημείο Μηδέν για την δυναμική πρότασή της στην παράσταση «Οι Δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμύ σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου.»

5) ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
Απονεμήθηκε στη Σοφία Χιλλ για την ερμηνεία της Ιούς στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, καθώς και την εν γένει υποδειγματική προσήλωση και σεμνότητα, με την οποία διακονεί την υποκριτική τέχνη.

Η Επιτροπή αποφάσισε την απονομή Επαίνου Αρχαίου Δράματος στον ποιητή Γιώργο Μπλάνα για την ποιητική και δημιουργική μετάφραση του «Ηρακλή Μαινόμενου» του Ευριπίδη.


Το σύμβολο για τα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής είναι επίχρυσο ακριβές αντίγραφο στεφανιού, το οποίο βρέθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής Ελληνιστικής Εποχής και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη. Το βασικό σύμβολο των Βραβείων Καρόλου Κουν, είναι αντίγραφο του «Ήλιου», το οποίο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Διαμαντής Διαμαντόπουλος για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας της «Άλκηστης» του Ευριπίδη, που ήταν και το πρώτο αρχαιοελληνικό έργο που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν.

Την τελετή παρουσίασαν ευγενώς οι ηθοποιοί Στεφανία Γουλιώτη & Γιάννης Τσορτέκης.