Ανοίγει και πάλι η «Αυλαία»

10.01.2012
Εξι χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά που το κατέστρεψε σε μεγάλο μέρος, το θέατρο «Αυλαία», στο κτίριο της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, ανοίγει και πάλι, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο με θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, σεμινάρια και εργαστήρια.

Εξι χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά που το κατέστρεψε σε μεγάλο μέρος, το θέατρο «Αυλαία», στο κτίριο της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, ανοίγει και πάλι, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο με θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, σεμινάρια και εργαστήρια.

Η φωτιά που ξέσπασε στις 22 Σεπτεμβρίου του 2005 αποτέφρωσε τμήμα της σκηνής και των άλλων χώρων του και σήμερα είναι έτοιμο να δεχτεί τους θεατές στις 220 ολοκαίνουργιες θέσεις του.Η ανακαίνιση κόστισε περίπου 1.500.000 ευρώ, ποσό που εξασφαλίστηκε από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και από δωρεές.

Μέχρι τις 18 του μήνα φιλοξενείται το έργο της Βρετανίδας Χάτι Νέιλορ «Ο Ιβάν και τα σκυλιά» σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου με τον Αρη Σερβετάλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι παραστάσεις
Ακολουθούν «Οι έμποροι των εθνών» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπατζή, που αποτελεί συμπαραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και της ομάδας θεάτρου ΟΠΕΡΑ, η παράσταση «Γράμμα σ' ένα παιδί» της Μάρως Μπουρδάκου (βασισμένο στο μυθιστόρημα της Οριάνα Φαλάτσι «Γράμμα σ' ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ») σε σκηνοθεσία Μάνου Πετούση με τη Ζέτα Δούκα, «Η Φιλονικία» του Μαριβό, σε σκηνοθεσία Κορίνας Βασιλειάδου και το «Κόκκινο» του Τζον Λόγκαν, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με τον ίδιο και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο. Επίσης μετά το Πάσχα θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη η παράσταση του έργου «Ιδιωτικές ζωές» του Νοέλ Κάουαρντ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, ενώ, από τις 5 Φεβρουαρίου έως το τέλος της σεζόν θα παίζεται κάθε Κυριακή, στις 11 το πρωί, η παράσταση για παιδιά «Ενας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου» του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καρακάντζα.

Το θέατρο «Αυλαία», το οποίο στην αρχή περιλάμβανε κλειστή και ανοιχτή σκηνή (τη θερινή «Αυλαία») υπέστη σοβαρές ζημιές την περίοδο των σεισμών (το 1978), ανακαινίστηκε και εξακολούθησε τη λειτουργία του έως το 1990, έγιναν νέες εργασίες το 1997 επί Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, για να καταστραφεί από τη φωτιά το 2005.

Υστερα από χρονοβόρες διαδικασίες, γραφειοκρατικής φύσης, οι εργασίες ανακατασκευής ολοκληρώθηκαν τελικά πρόσφατα και επιλέχθηκαν ως διαχειριστές οι Δημήτρης Μητσόπουλος, πρόεδρος του Ωδείου Βορείου Ελλάδος και της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς» και Θωμάς Χαρέλας, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου «Σοφούλη».