Φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης από τον αραβικό κόσμο

15.02.2012
Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, συζητήσεις, προβολές και διαλέξεις καλλιτεχνών από το Κάιρο, τη Δαμασκό, το Αμάν, τη Βηρυτό, την Τύνιδα, το Λονδίνο και το Παρίσι θα μετατρέψουν για μία εβδομάδα τη Στέγη σε διεθνή πλατφόρμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτικού στοχασμού.

Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, συζητήσεις, προβολές και διαλέξεις καλλιτεχνών από το Κάιρο, τη Δαμασκό, το Αμάν, τη Βηρυτό, την Τύνιδα, το Λονδίνο και το Παρίσι θα μετατρέψουν για μία εβδομάδα τη Στέγη σε διεθνή πλατφόρμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτικού στοχασμού.

Το Meeting Points είναι ένα φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης από τον αραβικό κόσμο που πραγματοποιείται σε πρωτεύουσες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, με πρωτοβουλία του Tarek Abou El Fetouh και του Young Arab Theatre Fund (YATF).

Σύμφωνα με το σκεπτικό του επιμελητή, κορυφαίου θεωρητικού και κριτικού τέχνης Okwui Enwezor, το Meeting Points 6 επιχειρεί μια ανατομία της «πολιτικής φαντασίας» προσεγγίζοντας, μεταξύ άλλων, ζητήματα ταυτότητας και ετερότητας, συλλογικής μνήμης και ιστορίας, κοινωνικού αποκλεισμού και πολιτικής ευθύνης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τον αραβικό κόσμο ιστορική συγκυρία.

Το Meeting Points 6 ταξίδεψε τον περασμένο Απρίλιο στη Βηρυτό και το Αμάν. Τον Οκτώβριο μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες, στο Argos Centre for Art and Media και στο KVS Royal Flemish Theatre. Τελευταίος σταθμός πριν από την Αθήνα είναι το Βερολίνο, όπου τον Ιανουάριο του 2012 φιλοξενείται στο Haus der Kulturen der Welt.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

7-8 Μαρτίου 2012
Fadhel Jaïbi & Jalila Baccar (Τύνιδα)

Ο «προφητικός» σκηνοθέτης από την Τυνησία Φάδελ Ζάιμπι και η Ζαλίλα Μπακκάρ, παρουσιάζουν την παράσταση Amnesia, που πραγματεύεται την «πτώση», την απώλεια και την ευμετάβολη πορεία της ανθρώπινης μοίρας.

Στα αραβικά με ελληνικούς υπέρτιτλους,

7-11 Μαρτίου 2012
Mona Hatoum (Λονδίνο): Με επανάδραση της ιστορικής της περφόρμανς The negotiating table, αλλά και ντοκουμέντα και βίντεο από τις περφόρμανς που πραγματοποίησε στην δεκαετία του 1980, παρουσιάζεται το έργο της διεθνούς αναγνωρισμένης εικαστικός από την Παλαιστίνη, Μόνα Χατούμ, σε διάφορους χώρους της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.


9 Μαρτίου 2012
Debate: Επαναστάσεις του σήμερα, με τους Okwui Enwezor, Mona Hatoum, Ahdaf Soueif, Adania Shibli,Χρήστο Ιωακειμίδη και Κωστή Παπαϊωάννου
Προβολή ταινιών του Omar Amiralay

10 Μαρτίου 2012
Tarek Atoui (Βηρυτός)
Ο Τάρεκ Άτουι, πειραματίζεται με την ηλεκτρονική μουσική διευρύνοντας τα όριά της και παρουσιάζοντας με τον πιο παραστατικό τρόπο το πρότζεκτ του Infinite times zero, ένα εν εξελίξει έργο που θα ολοκληρωθεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, στις 10 Μαρτίου 2012.

10-11 Μαρτίου 2012
Διάφοροι καλλιτέχνες- Μαραθώνιος
Στο Μαραθώνιο περφόρμανς, μονολόγων, αναγνώσεων και χορού στο πλαίσιο του Meeting Points 6, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την καλλιτεχνική έκφραση σημαντικών ονομάτων της σύγχρονης αραβικής σκηνής, που θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά δουλειά τους στην Ελλάδα.
Μεταξύ αυτών, αναφέρουμε ενδεικτικά τους χορογράφους και χορευτές Σέλμα & Σοφιάν Ουισσί από την Τύνιδα με την online χορευτική περφόρμανς Here(s), τους κινηματογραφιστές και εικαστικούς καλλιτέχνες Ιωάννα Χατζηθωμά και Χαλίλ Ζορέζ από τη Βηρυτό, την ανεξάρτητη συγγραφέα και σκηνοθέτρια από το Κάιρο Λάιλα Σουλεϊμάν με την περφόρμανς No Time for Art που βασίζεται σε «ημερολόγια, ήχους, κινήσεις, ειδήσεις και οτιδήποτε συνιστά μια επανάσταση».

Στο Μαραθώνιο θα πάρουν μέρος και δύο καλλιτέχνες από τη Δαμασκό: ο συγγραφέας Μωχάμεντ Αλ Άτταρ, με ένα νέο έργο για τις σημερινές συνθήκες κράτησης στη Συρία, και ο σκηνοθέτης Ομάρ Αμπού Σαάντα που θα παρουσιάσει στη Στέγη ένα multimedia πρότζεκτ, με τίτλο Look at the streets… this is how hope looks like…, σχετικά με το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην οργάνωση και την εξάπλωση των πρόσφατων εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο.

ΙΝFO:
Εισιτήρια: 10€ | Μειωμ. 5€
Πακέτο 2 sessions: 14€ (η έκπτωση δεν ισχύει για τα μειωμένα εισιτήρια)
Πακέτο 3 sessions: 18€ (η έκπτωση δεν ισχύει για τα μειωμένα εισιτήρια)

Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)
Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.
Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa.

Πάρκινγκ στη Στέγη
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης
(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00
Τηλ.: 2130.023.192


Επιμέλεια: Γ.Οικονόμου