Είδαμε το Απατεώνες και Τζέντλεμεν (***)

26.04.2012
Δύο αγαπημένοι πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου, ο Γιάννης Μπέζος και ο Πέτρος Φιλιππίδης, αρκετά χρόνια μετά τη τελευταία τους σύμπραξη (ο λόγος για τη «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο» το 1999 στο θέατρο Βέμπο), συναντιούνται στη σκηνή του Παλλάς.

Δύο αγαπημένοι πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου, ο Γιάννης Μπέζος και ο Πέτρος Φιλιππίδης, αρκετά χρόνια μετά τη τελευταία τους σύμπραξη (ο λόγος για τη «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο» το 1999 στο θέατρο Βέμπο), συναντιούνται στη σκηνή του Παλλάς.

«Απατεώνες και Τζέντλεμεν» λοιπόν, μας ξεναγούν σε μια όμορφη παραλιακή πόλη της Νότιας Γαλλίας. Εκεί ασκούν την αγαπημένη τους δραστηριότητα: Να εξαπατούν εύπιστες, πλούσιες και ώριμες κυρίες για να τους αποσπάσουν τεράστια χρηματικά ποσά, που θα διασφαλίσουν το δικό τους άνετο και διασκεδαστικό μέλλον!

Ο ήρεμος και κωμικός Λόρενς Τζέϊμσον (Γιάννης Μπέζος) αναστατώνεται, όταν μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά του ο κατά πολύ νεώτερος, άγαρμπος, αλλά αποτελεσματικός Φρέντι Μπένσον (Πέτρος Φιλιππίδης). Γρήγορα ωστόσο, τον συμπαθεί και γίνεται μέντοράς του και δάσκαλος στα «μεγάλα» κόλπα. Όλα ανατρέπονται, όταν στη ζωή τους εισβάλλει μία γοητευτική γυναίκα (Κατερίνα Παπουτσάκη). Τότε ξεκινά ανάμεσά τους μία μεγάλη κόντρα με αποκορύφωμα το στοίχημα που βάζουν: Όποιος χάσει θα πρέπει να αποχωρήσει από την πόλη!

Ο Γιάννης Μπέζος και ο Πέτρος Φιλιππίδης συ-σκηνοθετούν με κέφι τη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του 1988 «Dirty Rotten Scoundrels» των Jeffrey Lane & David Yazbek που απόλαυσαν εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο με τους Στιβ Μάρτιν και Μάικλ Κέιν, σε μία εξαιρετικά πλούσια και προσεγμένη παραγωγή με έξυπνο χιούμορ, δράση και ανατροπές.
Ο Γιάννης Μπέζος μπορεί να μην έδωσε τον καλύτερό του εαυτό και να υποδύθηκε το ρόλο του Λόρενς χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, ωστόσο το τεράστιο θεατρικό του εκτόπισμα τού έδωσε την αβάντα για μία στιβαρή ερμηνεία, απόλυτα πειστική και ικανοποιητική.
Ο Πέτρος Φιλιππίδης στο ρόλο του νεαρού κομπιναδόρου ήταν απολαυστικός, ιδιαίτερα ως καθυστερημένος αδελφός του Λόρενς, αξιοπρεπέστατος στις μουσικές σκηνές, με πολύ ωραία κίνηση, ακόμη και φωνή.
Έκπληξη η Κατερίνα Παπουτσάκη, μας εντυπωσίασε με τις φωνητικές και χορευτικές της δυνατότητες στο ρόλο της επιτήδειας γυναίκας που σαγηνεύει τους συμπαθείς απατεώνες και που από θύμα γίνεται θύτης,
Τα δεκάδες σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη που εναλλάσσονταν διαρκώς, συμπεριλάμβαναν από αεροπλάνα και αίθουσες αναμονής αεροδρομίων μέχρι αυτοκίνητα να διασχίζουν τη σκηνή. Λειτουργικά και εντυπωσιακό μεν, αλλά ο γρήγορος ρυθμός εναλλαγής τους καταντούσε πολλές φορές εξόχως κουραστικός.

Συνοψίζοντας, το «Απατεώνες και Τζέντλεμεν» δεν αποτελεί κάποιου είδους ορόσημο για τα θεατρικά δρώμενα της σεζόν. Είναι ωστόσο μία έντιμη δουλειά που δεν θα απογοητεύσει τους θεατές που πήγαν απλώς να περάσουν καλά, να χαλαρώσουν και να περάσουν δυόμισι ανάλαφρες ώρες μακριά από κάθε είδους σκοτούρα.


Συντελεστές:
Μετάφραση: Πέτρος Φιλιππίδης - Χρήστος Σιμαρδάνης - Γιάννης Μπέζος
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης - Γιάννης Μπέζος
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Βασίλης Ζούλιας
Μουσική διασκευή - διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς
Χορογραφίες - Κίνηση: Ελπίδα Νίνου - Θανάσης Γιαννακόπουλος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Κατερίνα Παπουτσάκη, Γιάννης Στόλας, Δημήτρης Κανέλλος, Θοδωρής Μπουζικάκος, Λήδα Καπνά, Γιάννα Παπαγεωργίου, Αντώνης Αντωνάκος, Πέτρος Γεωργοπάλης, Μανόλης Χουρδάκης, Ηλίας Γιαννάκης Αντιγόνη Δούμου, Δήμητρα Τσουχνικά, Μαριάνθη Φωτάκη, Σταυρίνα Ψιμοπούλου.

ΙΝFO:


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 50, 40, 35, 30, 25 ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 20
Παραστάσεις: 30 & 31/3
1, 4, 5, 6, 7, 8, 18, 19, 20, 21, 22/4
ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Στα ταμεία του Παλλάς
CityLink, Βουκουρεστίου 5 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3213100

Με πιστωτική κάρτα: 210 81 0 81 81
Κρατήσεις μέσω Internet: www.ellthea.gr και στο www.tickethour.com

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]