Ο Έτγκαρ Κέρετ και "Το κορίτσι στο Ψυγείο" στην Ελλάδα

21.05.2012
Την Ελλάδα επισκέπτεται ο Ισραηλινός συγγραφέας Έτγκαρ Κέρετ, για να παρουσιάσει το βιβλίο του Το κορίτσι στο ψυγείο (μετάφραση από τα εβραϊκά Λουίζα Μιζάν), το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει και στα ελληνικά στις 21 Μαΐου 2012.

Την Ελλάδα επισκέπτεται ο Ισραηλινός συγγραφέας Έτγκαρ Κέρετ, για να παρουσιάσει το βιβλίο του Το κορίτσι στο ψυγείο (μετάφραση από τα εβραϊκά Λουίζα Μιζάν), το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει και στα ελληνικά στις 21 Μαΐου 2012.

Το κορίτσι στο ψυγείο είναι μια επιλογή από τα καλύτερα διηγήματά του (στον τόμο υπάρχουν αρκετά διηγήματα από τη συλλογή Missing Kissinger), μέσα από τα οποία οι κριτικοί αναγνώρισαν το ταλέντο του και τον θεώρησαν μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της περασμένης δεκαετίας.

Γεννημένος το 1967 στο Τελ-Αβίβ, θεωρείται από τους σημαντικότερους συγγραφείς της νέας λογοτεχνικής γενιάς του Ισραήλ. Το βιβλίο του Missing Kissinger έχει συμπεριληφθεί στα δεκαπέντε σημαντικότερα ισραηλινά βιβλία όλων των εποχών, ενώ ο κριτικός Νισίμ Καλντερόν έγραψε ότι ο Κέρετ είναι «ο Άμος Oζ της γενιάς του». Έχει λάβει επίσης το Πρωθυπουργικό Βραβείο για τη Λογοτεχνία και το Κινηματογραφικό Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού. Oι μεταφράσεις των βιβλίων του ανά τον κόσμο παίρνουν διθυραμβικές κριτικές. Πρόσφατα μάλιστα η νέα του συλλογή διηγημάτων, Suddenly, a knock on the door, συνεπήρε τους κριτικούς λογοτεχνίας στην Αμερική και την Ευρώπη, ενώ είναι πρώτη στα μπεστ σέλερ του Amazon.
Συγκεκριμ ένα, οι New York Times, που είχαν χαρακτηρίσει παλαιότερα τον Κέρετ ως «ιδιοφυΐα»,
περιέγραψαν τη νέα του συλλογή ως «πιο ώριμη» και είπαν γι’ αυτόν ότι είναι «ειδικός στο να
αποτυπώνει τις ιδιοτροπίες και τις αγωνίες των νέων παιδιών».

Οι L.A. Times, αναφερόμενοι στο βιβλίο, έγραψαν μεταξύ άλλων ότι «αν υπάρχει χώρος στην καρδιά σου, στο πορτοφόλι σου ή στη λίστα βιβλίων που πρέπει να διαβάσεις για μία και μόνο συλλογή διηγημάτων φέτος, αυτή πρέπει να είναι του Έτγκαρ Κέρετ». Ενώ ο Guardian αναφέρει ότι το βιβλίο «ξεχειλίζει από
εφευρετικότητα» και ότι υπάρχουν φορές όπου «ο αναγνώστης ίσως να κουράζεται από την
τόση εφευρετικότητα και σπιρτάδα», συμπληρώνει όμως ότι «το να διαμαρτυρηθείς για τον Κέρετ
που είναι ο Κέρετ, είναι σαν να διαμαρτύρεσαι για τον Τσέχοφ που είναι o Τσέχοφ».


Θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις με τη συνεργασία της πρεσβείας του Ισραήλ, η πρώτη την Πέμπτη 24 Μαΐου 2012 στις 8 μ.μ. στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης και θα ακολουθήσει η
παρουσίαση του βιβλίου του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012 στις 4 μ.μ. (αίθουσα Νικηφόρος Βρεττάκος, περίπτερο 13). Και στις
δύο παρουσιάσεις ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη, υπεύθυνο της ξένης λογοτεχνίας των Εκδόσεων Καστανιώτη.