Ψευδαισθήσεις του Σύμπαντος σε μία έκθεση

29.06.2012
Πολυ-προβολές, εκθέσεις αστρονομικών εικόνων, φωτογραφίας, έργων ζωγραφικής, πρωτότυπες διαλέξεις για το κοινό, βραδινή Αστρο-παρατήρηση με τηλεσκόπια, αποτελούν ένα μικρό δείγμα της πλούσιας Έκθεσης με τίτλο «Εικόνες του Κόσμου – Ψευδαισθήσεις του Σύμπαντος» που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Προξενείο της Ρόδου από το Σάββατο 21 έως την Κυριακή 29 Ιουλίου 2012.

Πολυ-προβολές, εκθέσεις αστρονομικών εικόνων, φωτογραφίας, έργων ζωγραφικής, πρωτότυπες διαλέξεις για το κοινό, βραδινή Αστρο-παρατήρηση με τηλεσκόπια, αποτελούν ένα μικρό δείγμα της πλούσιας Έκθεσης με τίτλο «Εικόνες του Κόσμου – Ψευδαισθήσεις του Σύμπαντος» που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Προξενείο της Ρόδου από το Σάββατο 21 έως την Κυριακή 29 Ιουλίου 2012.

Τρεις γυναίκες - μέλη του Δικτύου FAM (Δίκτυο Γυναικών καλλιτέχνιδων και συγγραφέων από 25 χώρες της Μεσογείου), η δρ. Αστροφυσικής Ελένη Χατζηχρήστου, η βραβευμένη Φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή, η εικαστικός, δρ. Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ Ελένη Πολυχρονάτου, ενώνουν τα κοινά τους στοιχεία και τη διαφορετικότητά τους, σε μια μοναδική έκθεση που αγκαλιάζει τον κόσμο με τρεις αλλιώτικες ματιές: προσωπική, παγκόσμια, συμπαντική.

Η έκθεση

Είναι ό,τι βλέπουμε αληθινό ή μήπως ψευδαισθήσεις, παιχνίδια προοπτικής που σκαρώνει το μυαλό για να ερμηνεύσει ένα χαοτικό Σύμπαν;
Είναι η γέννηση έναρξη (του χρόνου, της ύλης, του χώρου, της ενέργειας) από το «τίποτα», ή μετάβαση μεταξύ δύο κύκλων σε μια αέναη διαδικασία αναγέννησης;
Ο άνθρωπος δεν είναι τίποτα παραπάνω παρά το αποτέλεσμα μιας συγκυρίας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο;
Ζούμε σε μια εποχή που ανατρέπονται εκ βαθέων οι αντιλήψεις μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει, για τη θέση μας σ’ αυτόν, ίσως ακόμα και για εμάς τους ίδιους. Και προσπαθούμε να εισχωρήσουμε στα μυστικά του Σύμπαντος, με οδηγό τη σκέψη, τη γνώση, τη φαντασία, τη διαίσθηση.
Όπως εξηγούν οι συνεκθέτριες «Είναι λίγα τα στοιχεία από την καθημερινή ζωή που μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε όντα των αστεριών. Η τέχνη όπως και η επιστήμη αφορούν τη σύνδεσή μας με το Σύμπαν. Κατανοώντας ότι το φως που μελετούν οι επιστήμονες είναι το ίδιο με το φως που εμπνέει τους καλλιτέχνες, αφήνουμε τη γνώση και τη φαντασία μας να συγκλίνουν και παρουσιάζουμε έργα και σκέψεις που αντικατοπτρίζουν τη θέση του πλανήτη μας και του ανθρώπου μέσα στο φως του Σύμπαντος».

Η κάθε μία ερμηνεύει τον κόσμο με τα ιδιαίτερα εκφραστικά της εργαλεία, μέσα από την επιστήμη και την τέχνη της, με οδηγό τη γνώση, τη σκέψη, το ένστικτο, τα συναισθήματα, τις στιγμές.


Στα «Άδυτα του Σύμπαντος» τιτλοφορείται το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η δρ. Αστροφυσικής Ελένη Χατζηχρήστου και περιλαμβάνει: Έκθεση Αστρονομικών Εικόνων, Ομιλίες για το κοινό, Προβολές Βίντεο-Πολυμέσων, Βραδινή Αστρο-παρατήρηση με τηλεσκόπια.

Στην Έκθεσή της (ανοιχτή καθημερινά από 21/7 έως 29/7/2012, ώρα 10πμ-1μμ & 6μμ-9μμ) ο επισκέπτης θα απολαύσει φαντασμαγορικές εικόνες ουράνιων σωμάτων, πλανήτες, άστρα, πλανητικά νεφελώματα, ως τα πιο απόμακρα αντικείμενα του Σύμπαντος, ενώ στις Προβολές της (καθημερινά 21/7 έως 29/7/2012, ώρα 6μμ-9μμ) εικόνες του Σύμπαντος και Μουσική διαπλέκονται, δημιουργώντας ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η Ελένη Χατζηχρήστου θα δώσει δύο (2) Ομιλίες, την Κυριακή 22/7 ώρα 8μμ-9μμ, με θέμα «Το Σύμπαν των Αρχαίων» και την Τρίτη 24/7 ώρα 8μμ-9μμ, με θέμα «Γαλαξίες Κανίβαλοι και Μαύρες Τρύπες», ενώ στις Αστρο-Βραδιές της, την Κυριακή 22/7 στις 9μμ και την Τετάρτη 25/7 στις 9μμ, με τηλεσκόπια ερασιτεχνών αστρονόμων θα θαυμάσουμε το νυχτερινό ουρανό σε κάποιο σκοτεινό σημείο της πόλης, θα δούμε πλανήτες, το φεγγάρι ίσως ακόμη και κάποια σμήνη άστρων.


«Θηλυκός Κόσμος» είναι ο τίτλος του προγράμματος που θα παρουσιάσει η βραβευμένη με το διεθνές βραβείο SCOOP φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή (www.marokouri.com) και περιλαμβάνει Έκθεση Φωτογραφίας, Προβολές, Ομιλίες για το κοινό.
Στην Έκθεσή της, ανοιχτή καθημερινά από 21/7 έως 29/7/2012, ώρα 10πμ-1μμ & 6μμ-9μμ, ανάμεσα στις φωτογραφίες ο επισκέπτης θα συναντήσει γυναίκες, αγωνίστριες στη δουλειά, στην οικογένεια και στον έρωτα, ενώ στις Προβολές της (καθημερινά από 21/7 έως 29/7/2012, ώρα 6μμ-9μμ), η φωτορεπόρτερ προβάλλει εικόνες από τις αποστολές της σε όλο τον κόσμο κατά τα τελευταία 20 χρόνια.
Η Μάρω Κουρή θα δώσει δύο (2) Ομιλίες με τίτλο «Θηλυκός Κόσμος» την Τρίτη 24/7 ώρα 9-10μμ και την Πέμπτη 26/7 ώρα 9-10μμ, στις οποίες θα αφηγηθεί τις ιστορίες της κατά την προβολή 150 εικόνων της.


«Τόποι Συνείδησης / Ημερολόγια» τιτλοφορείται η Έκθεση έργων της εικαστικού, δρ. Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ Ελένης Πολυχρονάτου. Το Πρόγραμμά της περιλαμβάνει Έκθεση Έργων Ζωγραφικής, Προβολές και Ομιλίες για το κοινό.
Στην Έκθεσή της, ανοιχτή καθημερινά από 21/7 έως 29/7/2012, ώρα 10πμ-1μμ & 6μμ-9μμ, ο επισκέπτης θα δει ανάμεσα στους πίνακες των τελευταίων 3 χρόνων, προσπάθειες σύνδεσης του λόγου και της εικόνας, του Εαυτού και της Αλήθειας του ενώ στις Προβολές της (καθημερινά 21/7 έως 29/7/2012, ώρα 6μμ-9μμ), Εικόνες Ζωγραφικής με Μουσική (Γιώργος Μιχαλόπουλος) δημιουργούν ένα διαθεματικό αποτέλεσμα.
Η Ελένη Πολυχρονάτου θα δώσει δύο (2) Ομιλίες, την Κυριακή 22/7 ώρα 7-8μμ και την Τρίτη 24/7 ώρα 7-8μμ., με θέμα: «Εξερευνώντας το Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον. Το Σύμπαν των Καλλιτεχνών», όπου, ως ιστορικός τέχνης, θα παρουσιάσει έργα καλλιτεχνών που δημιούργησαν με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και τα οποία συμβάλλουν στην αλλαγή της αντίληψης του θεατή για το έργο τέχνης και το ρόλο του στη σύγχρονη κοινωνία.


Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

Σάββατο 21 Ιουλίου
8.00 μμ., Εγκαίνια της Έκθεσης.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
Καθημερινά 21/7 έως 29/7/2012, ώρα 10πμ-1μμ & 6μμ-9μμ
Έκθεση: «Στα Άδυτα του Σύμπαντος» της δρ. Αστροφυσικής Ελένης Χατζηχρήστου
Έκθεση: «Θηλυκός Κόσμος» της φωτορεπόρτερ Μάρως Κουρή
Έκθεση: «Τόποι Συνείδησης / Ημερολόγια» της εικαστικού, δρ. Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ Ελένης Πολυχρονάτου.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ:
Καθημερινά 21/7 έως 29/7/2012, ώρα 6μμ-9μμ
Προβολή: «Στα Άδυτα του Σύμπαντος» της δρ. Αστροφυσικής Ελένης Χατζηχρήστου
Προβολή: «Θηλυκός Κόσμος» της φωτορεπόρτερ Μάρως Κουρή
Προβολή: «Τόποι Συνείδησης / Ημερολόγια» της εικαστικού, δρ. Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ Ελένης Πολυχρονάτου.
ΟΜΙΛΙΕΣ και ΑΣΤΡΟ-ΒΡΑΔΙΕΣ:

Κυριακή 22 Ιουλίου
7μμ-8μμ, «Εξερευνώντας το Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον. Το Σύμπαν των Καλλιτεχνών», ομιλήτρια δρ. Ελένη Πολυχρονάτου
8μμ-9μμ, «Το Σύμπαν των Αρχαίων», ομιλήτρια: δρ. Ελένη Χατζηχρήστου
9μμ, Αστρο-Βραδιά με την δρ. Ελένη Χατζηχρήστου

Τρίτη 24 Ιουλίου
7μμ-8μμ, «Εξερευνώντας το Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον. Το Σύμπαν των Καλλιτεχνών», ομιλήτρια: δρ. Ελένη Πολυχρονάτου
8μμ-9μμ, «Γαλαξίες Κανίβαλοι και Μαύρες Τρύπες», ομιλήτρια: δρ. Ελένη Χατζηχρήστου
9-10μμ, «Θηλυκός Κόσμος», ομιλήτρια: φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή.

Τετάρτη 25 Ιουλίου.
9μμ, Αστρο-Βραδιά με την δρ. Ελένη Χατζηχρήστου

Πέμπτη 26 Ιουλίου.
9-10μμ, «Θηλυκός Κόσμος», ομιλήτρια: φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή.

INFO:

Τι: Πολυ-προβολές- διαλέξεις και εκθέσεις με τίτλο «Εικόνες του Κόσμου - Ψευδαισθήσεις του Σύμπαντος»
Πότε: Σάββατο 21 Ιουλίου 2012, ώρα 8.00 μμ
Που: Γαλλικό Προξενείο της Ρόδου (Οδός Ιπποτών, τηλ: 22413-60.588, 22413-60.565)