Αφιέρωμα στον Λευκάδιο Χερν με περγαμηνές παραμυθιών της Ιαπωνίας

27.09.2012
H καλλιγράφος Μαρία Γενιτσαρίου εκθέτει μια σειρά περγαμηνών, στις οποίες αποδίδει παραδοσιακά παραμύθια της Ιαπωνίας, καθώς και προσωπικά κείμενα του Λευκάδιου Χερν.

Την έκθεση της Μαρίας Γενιτσαρίου με τίτλο «Καλλιγραφικές Αποτυπώσεις σε περγαμηνή: Αφιέρωμα στον Λευκάδιο Χερν» εγκαινιάζει τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 το Ίδρυμα Ευγενίδου.

H καλλιγράφος Μαρία Γενιτσαρίου εκθέτει μια σειρά περγαμηνών, στις οποίες αποδίδει παραδοσιακά παραμύθια της Ιαπωνίας, καθώς και προσωπικά κείμενα του Λευκάδιου Χερν. Τα κείμενα του Εθνικού Ποιητή της Ιαπωνίας και Ελληνικής καταγωγής συγγραφέα και δημοσιογράφου Λευκάδιου Χερν, έχουν μεταγραφεί και διακοσμηθεί σε ζωική περγαμηνή με την χρήση υλικών και τεχνικών του μεσαιωνικού χειρογράφου.

Οι Μεγαλογράμματες και Μικρογράμματες γραφές που έχουν χρησιμοποιηθεί προέρχονται από ελληνικά χειρόγραφα από τον 6ο έως τον 13ο μ.Χ. αιώνα, ενώ τα μέσα γραφής τους είναι το μελάνι και το φτερό, συνήθως από χήνα ή παγώνι.




Η ιδιαιτερότητα της περγαμηνής ως υλικού, τα έντονα χρώματα των μελανιών, το φύλλο χρυσού και ασημιού και τα διακοσμητικά στοιχεία από διάφορους πολιτισμούς συνθέτουν μαζί με τις καλλιγραφικές γραφές μια εικόνα των κειμένων ιδιόμορφη και εντελώς πρωτότυπη.



Και για να περιγράψει πιο γλαφυρά τη δουλειά της, η Μαρία Γενιτσαρίου χρησιμοποιεί τα λόγια του Λευκάδιου Χερν:

«Επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν πια να δουν το χρώμα, τις αποχρώσεις που έχουν οι λέξεις, τη μυστική φανταστική κίνησή τους, επειδή δεν μπορούν να αφουγκραστούν το ψιθύρισμα των λέξεων, το θρόισμα που κάνουν τα γράμματα το ένα μετά το άλλο, το ονειρεμένο φλάουτο, τα ονειρεμένα τύμπανα που απαλά και παράξενα παίζουν οι λέξεις, επειδή δεν αισθάνονται τον μορφασμό των λέξεων, τη συνοφρύωση και την έξαψη των λέξεων, το κλάμα, τη λύσσα, το πανδαιμόνιο και την ανταρσία των λέξεων, επειδή δεν αισθάνονται καθόλου τη λάμψη των λέξεων, το άρωμα και τη δυσοσμία τους, την απαλότητα ή τη σκληράδα, τη στέγνια ή τους χυμούς των λέξεων, είναι λόγος αυτός να μην προσπαθήσουμε να τους ωθήσουμε να τα ακούσουν, να τα δουν, να τα αισθανθούν όλα αυτά;»


«Καλλιγραφικές Αποτυπώσεις σε περγαμηνή:
Αφιέρωμα στον Λευκάδιο Χερν»
Έκθεση και εκπαιδευτικό πρόγραμμα,
στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Διάρκεια Έκθεσης: 1 έως 14 Οκτωβρίου 2012.
Ώρες λειτουργίας καθημερινά:
10:00 -20:00. Eίσοδος ελεύθερη.

Επιμέλεια Χριστίνα Τσατσαράγκου