Μ.Φριντζήλα: Η αφρικανική μουσική είναι η ρίζα του ρυθμού του κόσμου

04.07.2013
Οι αγαπημένες της καλοκαιρινές ιστορίες έχουν διπλή δόση από Νίνα Σιμόν(Nina Simone), στέκεται απέναντι στην τέχνη όπως απέναντι στη θάλασσα και είναι μία από τις πιο ιδιάζουσες και μουσικές και θεατρικές προσωπικότητες που έχουμε χειροκροτήσει πολλές φορές στις σκηνές και τα σανίδια.

Οι αγαπημένες της καλοκαιρινές ιστορίες έχουν διπλή δόση από Νίνα Σιμόν(Nina Simone), στέκεται απέναντι στην τέχνη όπως απέναντι στη θάλασσα και είναι μία από τις πιο ιδιάζουσες και μουσικές και θεατρικές προσωπικότητες που έχουμε χειροκροτήσει πολλές φορές στις σκηνές και τα σανίδια.
Η Μάρθα Φριντζήλα θα συνδέσει την ελληνική με την αιγυπτιακή παράδοση φέρνοντας με την ομάδα της Braumstrasse- Δρομος με δέντρα, το γυναικείο συγκρότημα Mazaher Ensemble για μία άκρως θεραπευτική συναυλία με τη συμμετοχή και της Μαρίας Φαραντούρη. Λίγες μέρες πριν μας υποδεχθούν στο παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, σταμάτησε για κάποιες απαντήσεις...

Τι σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση όταν ακούσατε τις Mahazer Enseble πρώτη φορά;
Όταν είδα πρώτη φορά τις Mazaher Ensemble το 2006 στο φεστιβάλ Voix des femmes στις Βρυξέλλες συγκλονίστηκα. Μέσα σε λίγη ώρα είχαν συνεπάρει το κοινό που χόρευε μέχρι το τέλος της συναυλίας. Κι όλο αυτό έγινε φυσικά και αβίαστα. Όπως πρέπει να γίνονται τα θαύματα.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον τρόπο που προσεγγίζουν τη μουσική και πώς προέκυψε η συνεργασία σας.
Δεν γνωρίζω πώς προσεγγίζουν την μουσική τους, νιώθω όμως τους κραδασμούς και την βαθειά συγγένεια με την δική μας μουσική. Έψαχνα πολύ καιρό τρόπο να φέρω τις Mazaher στην Ελλάδα. Το κατάφερα με πολύ κόπο και αφορμή στάθηκε το Αττικό Σχολείο που φέτος ξεκίνησε με θέμα τις Βάκχες του Ευριπίδη.

Ανακαλύψατε κοινά στοιχεία όσον αφορά τον τρόπο που δουλεύετε και την αιγυπτιακή μουσική παράδοση;
Ανακαλύπτω αυτήν την συγγένεια και συγκινούμαι πολύ. Η μουσική της Αιγύπτου και γενικότερα η μουσική της Αφρικής είναι η βαθιά ρίζα του ρυθμού του κόσμου. Έχω δει παιδάκια να χορεύουν με την μουσική των Mazaher. Έχω δει μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους να γίνονται παιδιά και να παραδίνονται στους ρυθμούς τους. Πολύ θα ήθελα στις 10 Ιουλίου να το ξαναζήσω αυτό.

Για τη σύμπραξη σας στη συναυλία της Ελευσίνας, τι έχετε επιλέξει από τις δικές σας μουσικές και στοιχεία από την ελληνική παράδοση;
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας καλωσορίζουμε τις Mazaher Ensemble με κάποια τραγούδια παραδοσιακά αλλά αρκετά πειραγμένα, καθώς και με τραγούδια - ύμνους που έχει ερμηνεύσει η Μαρία Φαραντούρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει και ακυκλοφόρητα τραγούδια. Μας συνοδεύουν ο Παναγιώτης Τσεβάς στο πιάνο και το ακορντεόν, ο Χάρης Λαμπράκης στο νέι, ο Αντώνης Μαράτος στο μπάσο και το ούτι, ο Κώστας Νικολόπουλος στις κιθάρες και το λαούτο και ο Βασίλης Μαντζούκης στα κρουστά. Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ανήκει στις Mazaher με τις οποίες θα συμπράξουμε στο τέλος της συναυλίας.

Ειδικά σε εποχές δύσκολες και τεταμένες, νιώθετε πως η μουσική μας θεραπεύει;
«Στην τέχνη απέναντι πρέπει να στεκόμαστε όπως στεκόμαστε απέναντι στην θάλασσα» λέει ο Luis Cernuda. Όποιος το καταλαβαίνει αυτό θα βρει παρηγοριά.

Τι είναι αυτό που σας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία για καλύτερες μέρες ανάμεσα σ’ όλα τα παράλογα που συμβαίνουν;
Ο ρομαντισμός και ο μύθος.

Το δικό σας top5 τραγουδιών με τις ωραιότερες καλοκαιρινές ιστορίες.
Δεν έχουν εποχή τα αγαπημένα μου τραγούδια. Και είναι πολλά περισσότερα. Θα σας πω πέντε από αυτά που με στοιχειώνουν τον τελευταίο μήνα.

  • God God God της Nina Simone
  • Sinner man πάλι της Nina Simone
  • Περσεφόνη του Μάνου Χατζιδάκι
  • Κάνε κουράγιο καρδιά μου του Παπαϊωάννου
  • Η Πάροδος των Βακχών του Βασίλη Μαντζούκη

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της Baumstrasse;
Ο Αίας του Σοφοκλή είναι το θέμα μας για το 2014. Από τον Οκτώβρη ξεκινά η έρευνα που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του ‘14 με την παράσταση του Αίαντα.

*Ψάξε, ψάξε και θα τη βρεις:
-Στις 10 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργίο της Ελευσίνας με τις Mazaher Ensembe και τη Μαρία Φαραντούρη

-Στο επίσημο site της Baumstrasse - Δρόμος με Δέντρα

-Στο προσωπικό site της

Κική Παπαδοπούλου