Άγγελος ο Μπουτάρης με φτεράκια από βιβλίο

13.09.2013
Αγγελος με φτερά τις σελίδες ενός βιβλίου ο Γιάννης Μπουτάρης. Σε ένα από τα πιο πρωτότυπα πρότζεκτ της φετινής 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, που εγκαινιάζεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, «πρωταγωνιστεί» ο δήμαρχος της πόλης.

Άγγελος με φτερά τις σελίδες ενός βιβλίου ο Γιάννης Μπουτάρης. Σε ένα από τα πιο πρωτότυπα πρότζεκτ της φετινής 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, που εγκαινιάζεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, «πρωταγωνιστεί» ο δήμαρχος της πόλης.

Ο διάσημος Ελβετός φωτογράφος, Πέτερ Βούθριτς, που γυρίζει όλο τον κόσμο και φωτογραφίζει περαστικούς ως... αγγέλους, χρησιμοποιώντας για φτερά τις σελίδες βιβλίων, έκανε στις αρχές του καλοκαιριού μια στάση στη Θεσσαλονίκη και επέλεξε τον μοναδικό επώνυμο που φωτογράφισε για τη σειρά Angels, τον Γιάννη Μπουτάρη.

Η σειρά φωτογραφιών του Βούθριτς, «Angels in Thessaloniki», θα παρουσιαστεί στο Αλατζά Ιμαρέτ και ο καλλιτέχνης θα βρίσκεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.


«Μου μίλησαν για τον εναλλακτικό χαρακτήρα του Γιάννη Μπουτάρη και τον προσέγγισα σχετικά εύκολα, ενώ όταν του είπα ποιος είμαι και τι κάνω, δέχτηκε να φωτογραφηθεί, χωρίς να προβάλει καμία αντίδραση. Τολμώ να πω ότι το απόλαυσε κιόλας», είπε στο «Εθνος» ο Π. Βούθριτς.

Οπως μας εξήγησε, στόχος του είναι να φωτογραφίζει απλούς ανθρώπους, τους οποίους σταματά στον δρόμο και τους ζητά «ευγενικά και με πολύ γλυκό τρόπο, αφού πρώτα συστηθώ», να ποζάρουν στον φακό του, φορώντας ένα ανοιχτό βιβλίο στην πλάτη τους, σαν σάκο. Το βιβλίο συμβολίζει τη γνώση, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και οι ανοιχτές σελίδες του μεταμορφώνονται σε φτερά.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ