Αγαμέμνων και Λεωνίδας σαλπάρουν για την Αμερική

04.11.2013
Σαν άλλος Οδυσσέας, ο Αγαμέμνων, ο Λεωνίδας και ο Μέγας Αλέξανδρος θα εξερευνήσουν τη Βόρεια Αμερική με σκοπό να «κατακτήσουν» τον πληθυσμό της, να τον προσελκύσουν.

Σαν άλλος Οδυσσέας, ο Αγαμέμνων, ο Λεωνίδας και ο Μέγας Αλέξανδρος θα εξερευνήσουν τη Βόρεια Αμερική με σκοπό να «κατακτήσουν» τον πληθυσμό της, να τον προσελκύσουν.

Ο θρυλικός στρατηλάτης και οι μυθικοί βασιλείς θα φέρουν μαζί τους όλη την ομορφιά της αρχαίας Ελλάδας: χρυσάφι και άργυρο (από τις Μυκήνες, από την Κρήτη, από τη Μακεδονία), μάρμαρο (από την Αθήνα, τις Κυκλάδες, την Ηπειρο) και, τέλος, μικρά, ταπεινά, πλην περίτεχνα διακοσμημένα αγγεία. Ολα, έργα σπουδαίων τεχνιτών, θα ταξιδέψουν σε μουσεία του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Κάποια από αυτά κοσμούν τις εκθέσεις των μεγαλύτερων μουσείων μας, όπως του Μουσείου Ακροπόλης (μία από τις πλέον αντιπροσωπευτικές Κόρες), του Εθνικού Αρχαιολογικού ή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Αλλα αποτελούν τα διασημότερα εκθέματα μικρότερων μουσείων (η κεφαλή του Αλέξανδρου από την Πέλλα ή το φερόμενο ως άγαλμα του Λεωνίδα από τη Σπάρτη).

Τέλος, κάποια ανήκουν σε «διάσημους» νεκρούς, όπως το ασημένιο στεφάνι του Φιλίππου του Β? από τη Βεργίνα ή το χρυσό στεφάνι της Μήδας.

Πάντως, και τα περίπου 550 εκθέματα είναι μοναδικά. Κάποια, μάλιστα, εκτίθενται για πρώτη φορά, γενικώς ή στο εξωτερικό.

Η έκθεση, με τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ζωγραφικής, κοσμηματοτεχνίας και τίτλο «Οι Ελληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», θα ξεκινήσει από το Μουσείο του Πολιτισμού της Οτάβας (ίσως πάει και στο Τορόντο) και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στους σταθμούς της είναι το Field Museum στο Σικάγο και το μουσείο του National Geographic της Ουάσιγκτον. Κεντρικό θεματικό της άξονα αποτελούν οι Ελληνες ως μορφές μέσα από τα ανασκαφικά δεδομένα, ξεκινώντας από τον ανώνυμο επιφανή νεκρό, προχωρώντας στον μυθολογικό άνακτα Αγαμέμνονα, στον επώνυμο αριστοκράτη και καταλήγοντας σε επιφανείς προσωπικότητες του πνεύματος όπως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης και σε ιστορικές φυσιογνωμίες όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος. Η ανάπτυξη γίνεται με εννέα άξονες.

Η έκθεση «Οι Ελληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» θα ξεκινήσει στην Οτάβα το 2014 και θα κάνει τον γύρο των ΗΠΑ έως τον Σεπτέμβριο του 2016

Πηγή ΕΘΝΟΣ