Ένας φωτογράφος στην κόλαση του Τσερνόμπιλ

06.11.2013
Έγινε διάσημος μέσα από το φωτογραφικό πρότζεκτ με τίτλο «The Long Shadow of Chernobyl». Από το 1993, ο γνωστός φωτογράφος του National Geographic, Γκερντ Λάντγουιγκ (Gerd Ludwig), επισκέφθηκε την περιοχή του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνόμπιλ πολλές φορές, εμβαθύνοντας στις επιπτώσεις από την τραγωδία. Ο γνωστός φωτογράφος καταστρατηγώντας τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς της Ουκρανίας, έφτασε πιο κοντά στην καρδιά του ατυχήματος από κάθε άλλο δυτικό φωτογράφο. Για τη συγκλονιστική σειρά φωτογραφιών του, ο 66χρονος Γερμανο-αμερικανός φωτογράφος είχε δηλώσει: «Ξέρω ότι οι εξερευνήσεις μου έχουν προσωπικό ρίσκο, αλλά το κάνω εκ μέρους των θυμάτων που δεν έχουν φωνή και με αφήνουν να αναδείξω τον πόνο τους, μόνο με την ελπίδα ότι μια τραγωδία σαν αυτή του Τσερνόμπιλ θα αποφευχθεί στο μέλλον.» Ο Λάντγουιγκ σχεδιάζει να επιστρέψει στον τόπο της τραγωδίας για να συμπληρώσει τη σειρά με νέες εικόνες, βρίσκοντας υποστήριξη μέσω Facebook και Twitter. Το πρότζεκτ του www.longshadowofchernobyl.com στηρίζεται οικονομικά και μέσω του ιστότοπου Kickstarter, όπου οι ίδιοι οι χρήστες του διαδικτύου χρηματοδοτούν ένα έργο. Χρ. Τσατσαράγκου Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία. Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Έγινε διάσημος μέσα από το φωτογραφικό πρότζεκτ με τίτλο «The Long Shadow of Chernobyl». Από το 1993, ο γνωστός φωτογράφος του National Geographic, Γκερντ Λάντγουιγκ (Gerd Ludwig), επισκέφθηκε την περιοχή του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνόμπιλ πολλές φορές, εμβαθύνοντας στις επιπτώσεις από την τραγωδία. Ο γνωστός φωτογράφος καταστρατηγώντας τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς της Ουκρανίας, έφτασε πιο κοντά στην καρδιά του ατυχήματος από κάθε άλλο δυτικό φωτογράφο.

Για τη συγκλονιστική σειρά φωτογραφιών του, ο 66χρονος Γερμανο-αμερικανός φωτογράφος είχε δηλώσει: «Ξέρω ότι οι εξερευνήσεις μου έχουν προσωπικό ρίσκο, αλλά το κάνω εκ μέρους των θυμάτων που δεν έχουν φωνή και με αφήνουν να αναδείξω τον πόνο τους, μόνο με την ελπίδα ότι μια τραγωδία σαν αυτή του Τσερνόμπιλ θα αποφευχθεί στο μέλλον

Ο Λάντγουιγκ σχεδιάζει να επιστρέψει στον τόπο της τραγωδίας για να συμπληρώσει τη σειρά με νέες εικόνες, βρίσκοντας υποστήριξη μέσω Facebook και Twitter. Το πρότζεκτ του www.longshadowofchernobyl.com στηρίζεται οικονομικά και μέσω του ιστότοπου Kickstarter, όπου οι ίδιοι οι χρήστες του διαδικτύου χρηματοδοτούν ένα έργο.

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.

Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.