Είδαμε τους "Γιους και τις Κόρες" στον Νέο Κόσμο (*****)

11.11.2013
Μη τη χάσετε αυτήν την παράσταση. Εκτός του ότι θα μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά σας, θα σας γεμίσει -έστω και με- ψήγματα αισιοδοξίας και θα σας ξαναθυμήσει την ουσία που περικλείει η έννοια της αληθινής αγάπης….

Είναι πραγματικά εξαιρετικά δύσκολο να φτιάξει και να σκηνοθετήσει κάποιος μία παράσταση που να στάζει αλήθεια από την αρχή έως το τέλος. Και ακόμη πιο δύσκολο είναι να ενώσει προφορικές αυθεντικές ιστορίες ηλικιωμένων ανθρώπων και να τις δέσει με τέτοιο τρόπο που να κρατούν το κοινό επί 100 λεπτά σε πλήρη εγρήγορση. Και όμως ο Γιάννης Καλαβριανός με αυτά τα συστατικά, κατάφερε να στήσει έξοχα τους «Γιους και τις Κόρες», που αυτήν την περίοδο παρουσιάζονται στο θέατρο του Νέου Κόσμου.

Μια συγκλονιστική παράσταση που ηρωοποιεί τους απλούς ανθρώπους (στους πρωταγωνιστές των ιστοριών θα «δείτε» πολλούς ανθρώπους του δικού σας παρελθόντος) και τους τοποθετεί στο επίκεντρο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και παράλληλα με μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Τα χρόνια του πρώτου κύματος της μετανάστευσης στην Αμερική, άγνωστες ιστορίες της Κατοχής, ο μεγάλος σεισμός της Κεφαλλονιάς, η ανέγερση του Τείχους στο Βερολίνο, ο αναγκαστικός επαναπατρισμός των Αιγυπτιωτών, η Χούντα και η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ακόμη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό των άγνωστων ιστοριών που έγραψε η ζωή των ανθρώπων της διπλανής πόρτας παράλληλα με την επίσημη Ιστορία της χώρας.

Ο Γιάννης Καλαβριανός κατάφερε να δώσει μία ξεχωριστή νεανική ματιά σε αφηγήσεις ηλικιωμένων ανθρώπων. Με σεβασμό και ευαισθησία, τις διάνθισε με έξυπνο χιούμορ και τις χρωματίσε με νότες γλυκιάς μελαγχολίας, χωρίς ούτε μία στιγμή να «γλιστρήσει» στο μελό.

Πολύτιμοι αρωγοί του, όλοι ανεξαιρέτως οι ερμηνευτές της παράστασης : Ο Γιώργος Γλάστρας, η Άννα Ελεφάντη, η Αλεξία Μπεζίκη, ο Γιώργος Παπαπαύλου και η Μαρία Κοσκινά μάς χάρισαν τους καλύτερούς τους εαυτούς στις πολλαπλές μεταμορφώσεις τους, αλλά και θεατρικές στιγμές που δύσκολα θα ξεχάσουμε.

Μη τη χάσετε αυτήν την παράσταση. Εκτός του ότι θα μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά σας, θα σας γεμίσει -έστω και με- ψήγματα αισιοδοξίας και θα σας ξαναθυμήσει την ουσία που περικλείει η έννοια της αληθινής αγάπης….

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]