Αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ

26.11.2013
«Άρχισαν τα όργανα», «Ο μήνας έχει εννιά», «Άστα τα μαλλάκια σου», «Το τραμ το τελευταίο», «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», «Πάμε σαν άλλοτε», «Αλα», «Ο τραμπαρίφας» … και ο κατάλογος δεν έχει τέλος…

«Άρχισαν τα όργανα», «Ο μήνας έχει εννιά», «Άστα τα μαλλάκια σου», «Το τραμ το τελευταίο», «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», «Πάμε σαν άλλοτε», «Αλα», «Ο τραμπαρίφας» … και ο κατάλογος δεν έχει τέλος…

Τι κι αν έχει περάσει μισός και πλέον αιώνας από τη σύνθεσή τους; Τα τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου, 1906-1958) εξακολουθούν να παραμένουν φρέσκα και ζωηρά, να συντροφεύουν τα πηγαία αισθήματα και τις διαθέσεις των Ελλήνων κάθε γενιάς, ακόμη και της νεότερης που ακριβώς επειδή τα γνωρίζει, τα αγαπά και διασκεδάζει μ’αυτά, επιχειρεί κάποτε και να τα διασκευάσει…

Τα δημοφιλή αυτά τραγούδια – όπως και πολλά άλλα –ακούγονται στο μουσικό αφιέρωμα του Μεγάρου στον πολυγραφότατο δημιουργό τους που σφράγισε ανεξίτηλα το ελληνικό αστικό τραγούδι στη διάρκεια τριών δεκαετιών (από τον μεσοπόλεμο μέχρι και την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία), δίνοντας νόημα στην έννοια του «αρχοντορεμπέτικου» (μια σχολή που συνδύαζε λαϊκότροπους – συνήθως χιουμοριστικούς – στίχους και μουσική με δυτικότροπες ενορχηστρωτικές επιρροές).

Τη Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, το Μέγαρο τραγουδάει Σουγιούλ «Το τραγούδι που σου ‘γραφα» μαζί με μια πλειάδα καταξιωμένων τραγουδιστών, εκπροσώπων διαφορετικών μουσικών ειδών οι οποίοι προσφέρονται να αποδώσουν το πολυσυλλεκτικό στυλ σύνθεσης του Σουγιούλ που έγραψε από ταγκό, βαλς, ρομάντζες και καντάδες μέχρι χασάπικα και ζεϊμπέκικα όπως επίσης δημοτικοφανή και πατριωτικά κομμάτια, πάντα με μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Με παρουσιαστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο, οι ερμηνευτές θα αποδώσουν αντιπροσωπευτικά κομμάτια της πλούσιας εργογραφίας του πρωτοπόρου μικρασιάτη συνθέτη (πάνω από 750 τραγούδια, μουσική για 50 θεατρικές επιθεωρήσεις και 20 κινηματογραφικές ταινίες) ο οποίος κατάφερε να φέρει κοντά δύο είδη που έδειχναν να μην έχουν εμφανές σημείο επαφής, την ευρωπαϊκή μουσική και το ρεμπέτικο.

Κομμάτια-αληθινά διαμάντια που γράφτηκαν για τους πιο γνωστούς τραγουδιστές και ηθοποιούς της εποχής (Βέμπο, Μαρούδα, Πολυμέρη, Γούναρη, Καλουτά κ.ά.) βασισμένα σε στίχους σπουδαίων θεατρικών συγγραφέων και στιχουργών (Σακελλάριου, Γιαννακόπουλου, Τραϊφόρου, Τζαβέλλα, κ.ά.).

Πιο συγκεκριμένα, «ευρωπαϊκά τραγούδια» (όπως ονομαζόταν η ελαφρά μουσική της εποχής) αλλά και δικές του συνθέσεις που διασκεύασε ειδικά για να τονωθεί το δοκιμαζόμενο ηθικό των Ελλήνων την περίοδο της Κατοχής (όπως το πασίγνωστο «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» σε στίχους Μ. Τραϊφόρου που ήταν βασισμένο στη μελωδία της «Ζεχρά») θα ερμηνεύσουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Μελίνα Ασλανίδου (το ταγκό του 1946 «Θα καθόμουν πλάι σου» σε στίχους Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου, το αρχοντορεμπέτικο «Χαράμι» σε στίχους Τραϊφόρου αλλά και το «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου» που τραγουδήθηκε από τη Βέμπο στην ομώνυμη επιθεώρηση του ’46 στο θέατρο Κεντρικόν, μετά την Απελευθέρωση), Φωτεινή Δάρρα («Ποιά να σαι συ», «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» συνοδεία χορωδίας αλλά και «Ο μήνας έχει εννιά» από την ταινία «Το σωφεράκι») αλλά και η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου στο ταγκό του ’47 «Αυτά τα μάτια», όπως επίσης στο βουκολικό άσμα «Του Γιάννου η φλογέρα» (1938) και στη ρομάντζα «Κι έφυγες αγάπη μου» του ’48, και τα δυο σε στίχους Κ. Κοφινιώτη.

Η Νίνα Λοτσάρη θα τραγουδήσει τα «Μας χωρίζει ο πόλεμος», το ταγκό «Τέτοια μάτια γαλανά» και το δημοτικοφανές «Αθήνα και πάλι Αθήνα»). Ο Κώστας Μακεδόνας τα «Θα γυρίσει κι ο τροχός», «Αρχισαν τα όργανα» (από την ταινία «Σάντα Τσικίτα» του Αλ. Σακελλάριου, 1953) και «Ο τραμπαρίφας (Το κορίτσι θέλει θάλασσα)» ενώ ο Άγγελος Παπαδημητρίου, λάτρης της ελληνικής οπερέτας και του ελαφρού τραγουδιού, τα «Λίγες καρδιές αγαπούνε», «Μάτια μου όμορφα» καθώς και το λογοκριμένο σουίνγκ του 1946 «Μπέμπα».

Ο Λάκης Παπαδόπουλος θα ερμηνεύσει με το δικό του τρόπο το 1955 «Αδύνατον να κοιμηθώ» του 1955, ενώ το παρών θα δώσουν και οι νεότεροι Θάνος Πολύδωρας («Το τραγούδι που σου ’γραφα» και «Ο παντρεμενάκιας») και Χρυσούλα Στεφανάκη («Βρέχει, βρέχει» και «Τόσον καιρό που ήσουνα»), που τα τελευταία χρόνια συνεργάζονται με το μουσικό και δημοσιογράφο Δαυίδ Ναχμία στην παρουσίαση παραστάσεων με τραγούδια εποχής. Οι δυο τους θα ερμηνεύσουν και το «Ήταν όνειρο η αγάπη μας». Ο Μπάμπης Τσέρτος – που το 2008 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Ο Μπάμπης Τσέρτος τραγουδά Μιχάλη Σουγιούλ» - θα ακουστεί στο οριεντάλ «Φεριχά» (1939), στα «Σβήστε με απ’τον χάρτη», «Ο καραντερβίσης» και στο «Αν ήμουνα θεός» (στις 3/12) σε στίχους-μουσική Μ. Σουγιούλ ενώ ο πρωτοπόρος του νέου κύματος κι ερμηνευτής, ως επί το πλείστον, της μπαλάντας Κώστας Χατζής θα τραγουδήσει με την κιθάρα του ένα ποτ πουρί με κομμάτια του συνθέτη.

Έκτακτη εμφάνιση – την πρώτη μέρα του αφιερώματος, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου - θα κάνει η Ζωζώ Σαπουντζάκη που θα τραγουδήσει με το γνωστό της μπρίο το «Που να’σαι τώρα», τα «Κοίτα κορμί» και «Αλα της» σε στίχους Γ. Γιαννακόπουλου όπως και το «Αλα» (σε στίχους Αλ. Σακελλάριου-Χρ. Γιαννακόπουλου, των δημιουργών της περίφημης ταινίας του 1952 «Ένα βότσαλο στη λίμνη» όπου το κομμάτι ακούγεται). Το τελευταίο θα ερμηνεύσει τη δεύτερη μέρα η Μελίνα Ασλανίδου.

Και τις δυο βραδιές συμμετέχει η Παιδική Χορωδία «Έμπνευσις» - διεύθυνση Ελενας Καντάρη – με τα τρία τρυφερά βαλσάκια του Σουγιούλ «Πάμε σαν άλλοτε», «Αστα τα μαλλάκια σου» (στ.:Σακελλάριος-Γιαννακόπουλος) και «Για μας κελαηδούν τα πουλιά» (1939, στ.:Ν. Φατσέας). Η όλη εκδήλωση καλύπτεται μουσικά από δωδεκαμελές μουσικό σύνολο υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Την ενορχήστρωση των τραγουδιών συνυπογράφουν οι Γιάννης Παπαζαχαριάκης και Δαυίδ Ναχμίας. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μαλισσόβας, γνωστός για την ενασχόλησή του με μουσικο-θεατρικές βιογραφίες ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών («Ζωή σαν παραμύθι» με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη, «Piaf», «Ο Αλέκος βγήκε απ΄τον παράδεισο» για τη ζωή και το έργο του Αλ. Σακελλάριου).

Ιnfo:
Που: Μέγαρο Μουσικής- Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Πότε: Δευτέρα 2 και 3 Δεκεμβρίου, 8.30 το βράδυ

Τιμές εισιτηρίων € 14,00 - 25,00 - 35,00 - 50,00 (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές τιμές € 7,50 (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) – 9,50 (65+, πολύτεκνοι)

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr