Όχι, δεν είναι... νεκροί - Επιζήσαντες είναι

25.02.2014
«Δεν είμαστε οι νεκροί» (We Are Not The Dead) είναι ο τίτλος του πρότζεκτ της φωτογράφου Λάλατζ Σνόου (Lalage Snow), το οποίο διήρκησε 8 μήνες και περιλαμβάνει πορτρέτα Βρετανών στρατιωτών που τραβήχτηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την θητεία τους στο Αφγανιστάν. Η Σνόου «συλλαμβάνει» με το φωτογραφικό της φακό τη σταδιακή μεταμόρφωση των στρατιωτών: τις αθώες τους εκφράσεις, δηλαδή, να μεταμορφώνονται σε σκληρά, μελαγχολικά πρόσωπα μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η έκθεση των τριών αυτών πορτρέτων συγχρόνως επιτρέπει στον θεατή να παρατηρήσει τις αλλαγές στο πρόσωπο των στρατιωτών στην εμπόλεμη ζώνη. Εκεί ο χρόνος τους «μεγαλώνει» γρηγορότερα από το κανονικό, γεγονός που φαίνεται κυρίως από τα βλέμματα τους, που είναι και τα πιο αποκαλυπτικά. Επιπροσθέτως, η φωτογράφος συνοδεύει τα τρίπτυχα της, με κάποιες φράσεις από τους στρατιώτες που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη περίοδο που τραβήχτηκε η φωτογραφία, έτσι ώστε να μπορέσουν οι θεατές να μπουν στην ψυχολογία τους. Εκεί φαίνεται ότι η αυτοπεποίθηση και η άγνοια φόβου έδωσαν σταδιακά τη θέση τους στην συνειδητοποίηση του πόσο δύσκολο και ψυχοφθόρο είναι αυτό που βιώνουν για να καταλήξει στο άγχος και στο φόβο ότι κάθε μέρα μπορεί να είναι και η τελευταία τους. Η πρόθεση της Σνόου δεν είναι μόνο να τιμήσει την γενναιότητα αυτών των ανδρών, αλλά κυρίως να δώσει έμφαση στις ψυχολογικές τους μεταμορφώσεις. Η ίδια δηλώνει ότι μετά από 4 χρόνια που αφιέρωσε στις εμπόλεμες ζώνες του Ιράκ και του Αφγανιστάν, έγινε μάρτυρας νέων ανθρώπων που γύρισαν στην πατρίδα σκιές του εαυτού τους και σε πολλές περιπτώσεις με βαθιά ψυχολογικά τραύματα. Από τη στιγμή μάλιστα που το θέμα με τις απώλειες των Βρετανικών στρατευμάτων καλύπτεται από ένα περίεργο πέπλο σιωπής και οι διαμάχες για το ορθόν ή όχι της αποστολής τους δίνουν και παίρνουν, πολλοί στρατιώτες ένιωσαν ότι η φωνή τους δεν εισακούεται. Το «Δεν είμαστε οι νεκροί» (We Are Not The Dead) είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια να δοθεί σ αυτούς τους γενναίους άνδρες και γυναίκες η ευκαιρία να εξηγήσουν πως είναι στην πραγματικότητα τα πράγματα… Γ.Οικονόμου

«Δεν είμαστε οι νεκροί» (We Are Not The Dead) είναι ο τίτλος του πρότζεκτ της φωτογράφου Λάλατζ Σνόου (Lalage Snow), το οποίο διήρκησε 8 μήνες και περιλαμβάνει πορτρέτα Βρετανών στρατιωτών που τραβήχτηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την θητεία τους στο Αφγανιστάν. Η Σνόου «συλλαμβάνει» με το φωτογραφικό της φακό τη σταδιακή μεταμόρφωση των στρατιωτών: τις αθώες τους εκφράσεις, δηλαδή, να μεταμορφώνονται σε σκληρά, μελαγχολικά πρόσωπα μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Η έκθεση των τριών αυτών πορτρέτων συγχρόνως επιτρέπει στον θεατή να παρατηρήσει τις αλλαγές στο πρόσωπο των στρατιωτών στην εμπόλεμη ζώνη. Εκεί ο χρόνος τους «μεγαλώνει» γρηγορότερα από το κανονικό, γεγονός που φαίνεται κυρίως από τα βλέμματα τους, που είναι και τα πιο αποκαλυπτικά.

Επιπροσθέτως, η φωτογράφος συνοδεύει τα τρίπτυχα της, με κάποιες φράσεις από τους στρατιώτες που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη περίοδο που τραβήχτηκε η φωτογραφία, έτσι ώστε να μπορέσουν οι θεατές να μπουν στην ψυχολογία τους. Εκεί φαίνεται ότι η αυτοπεποίθηση και η άγνοια φόβου έδωσαν σταδιακά τη θέση τους στην συνειδητοποίηση του πόσο δύσκολο και ψυχοφθόρο είναι αυτό που βιώνουν για να καταλήξει στο άγχος και στο φόβο ότι κάθε μέρα μπορεί να είναι και η τελευταία τους.

Η πρόθεση της Σνόου δεν είναι μόνο να τιμήσει την γενναιότητα αυτών των ανδρών, αλλά κυρίως να δώσει έμφαση στις ψυχολογικές τους μεταμορφώσεις. Η ίδια δηλώνει ότι μετά από 4 χρόνια που αφιέρωσε στις εμπόλεμες ζώνες του Ιράκ και του Αφγανιστάν, έγινε μάρτυρας νέων ανθρώπων που γύρισαν στην πατρίδα σκιές του εαυτού τους και σε πολλές περιπτώσεις με βαθιά ψυχολογικά τραύματα.

Από τη στιγμή μάλιστα που το θέμα με τις απώλειες των Βρετανικών στρατευμάτων καλύπτεται από ένα περίεργο πέπλο σιωπής και οι διαμάχες για το ορθόν ή όχι της αποστολής τους δίνουν και παίρνουν, πολλοί στρατιώτες ένιωσαν ότι η φωνή τους δεν εισακούεται. Το «Δεν είμαστε οι νεκροί» (We Are Not The Dead) είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια να δοθεί σ αυτούς τους γενναίους άνδρες και γυναίκες η ευκαιρία να εξηγήσουν πως είναι στην πραγματικότητα τα πράγματα…