Λετίθια Μορένο - Γιάνος Μπαλάζ: 2 αστέρια στο Μέγαρο

28.02.2014
Ευρέως αναγνωρισμένη ως μια πραγματικά συναρπαστική και πολυτάλαντη βιολονίστρια, η 28χρονη Ισπανίδα Λετίθια Μορένο(Leticia Moreno), μαθήτρια του Ροστροπόβιτς τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του και πολυβραβευμένη καλλιτέχνιδα στη διάρκεια μιας 17χρονης καριέρας γεμάτης ηχηρές συνεργασίες, ανεβαίνει στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος την Τετάρτη 5 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ.

Μαζί με τον επίσης νεότατο Γιάνος Μπαλάζ (Janos Balazs), τον 25χρονο ούγγρο πιανίστα που στην πατρίδα του θεωρείται αυθεντία στην εκτέλεση έργων του Λιστ και των ρομαντικών συνθετών, τα δύο αυτά «ανερχόμενα αστέρια» της μουσικής, φετινές προτάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (European Concert Hall Organisation-ECHO) υπόσχονται να αιχμαλωτίσουν κοινό και κριτικούς με τη δεξιοτεχνία, τη βαθιά ερμηνευτική τους δύναμη και τη σκηνική τους παρουσία στη διάρκεια μιας βραδιάς που περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά ρεσιτάλ: ένα ρεσιτάλ βιολιού με έργα Σεζάρ Φρανκ (Σονάτα για βιολί σε λα μείζονα), Μανουέλ ντε Φάλια (Suite populaire espagnole) και Μωρίς Ραβέλ (Tzigane), ένα συναρπαστικό ταξίδι στο ρομαντισμό, το λαϊκό εξωτισμό αλλά και την ουσία της ισπανικής κλασικής μουσικής που η μοναδική Λετίθια Μορένο θα πραγματοποιήσει συνοδεία της αμερικανίδας πιανίστας Ανα-Μαρία Βέρα.

Κι ένα ρεσιτάλ πιάνου με δημοφιλή έργα των Φέλιξ Μέντελσον (Andante & Rondo Capriccioso), Φρεντερίκ Σοπέν (Andante Spianato και Grande Polonaise, έργο 22) και Φραντς Λιστ (Pensée Des Morts & Mephisto Walz αρ.1), ικανά να αναδείξουν την τεχνική και την ευαισθησία του χαρισματικού νεαρού μουσικού. Η παρθενική εμφάνιση των Λετίθια Μορένο (πρόταση των L’Auditori της Βαρκελώνης και του Palau de la Música Catalana) και Γιάνος Μπαλάζ (του Palace of Arts της Βουδαπέστης, αντίστοιχα) στη χώρα μας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Σειράς Rising Stars του Μεγάρου που υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συναυλία ξεκινά με τη Λετίθια Μορένο και την εμπνευσμένη Σονάτα για βιολί σε λα μείζονα του Σεζάρ Φρανκ (1822-1890), ένα δημοφιλές έργο μουσικής δωματίου που ο Βέλγος (γαλλικής καταγωγής) ρομαντικός συνέθεσε το 1886 ως γαμήλιο δώρο για τον Βέλγο βιολονίστα Εζέν Ιζά, ενώ συνεχίζεται με τη Λαϊκή Ισπανική Σουίτα (Suite populaire espagnole).

Τη σουίτα των έξι από τα Επτά Λαϊκά Ισπανικά Τραγούδια που τόσο επιτυχημένα συγκρότησε σε Κύκλο ο κορυφαίος ισπανός συνθέτης και πιανίστας Μανουέλ ντε Φάλια (1876-1946), συνθέτοντας μια μουσική που συνδυάζει τη γαλλική παράδοση με την ισπανική λαϊκή κληρονομιά. Το ρεσιτάλ βιολιού της Λετίθια Μορένο ολοκληρώνεται με την «ραψωδιακή» Τσιγγάνα (Tzigane) του γάλλου ιμπρεσιονιστή Μωρίς Ραβέλ (1875-1937), έργο του οποίου το όνομα προέρχεται από τον γενικό ευρωπαϊκό όρο «gypsy» και παραπέμπει σ’ένα είδος λαϊκού μουσικού εξωτισμού της εποχής όπου γράφτηκε κι όχι τόσο στην αυθεντική μουσική των Ρομά. Το πασίγνωστο Andante & Rondo Capriccioso, έργο 14 (1830) του Γερμανού Φέλιξ Μέντελσον (1809-1847) ανοίγει το ρεσιτάλ πιάνου του Γιάνος Μπαλάζ ο οποίος στη συνέχεια θα ερμηνεύσει τα Andante Spianato και Grande Polonaise, έργο 22 του Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849). Έργο που ο γαλλο-πολωνός ρομαντικός συνθέτης συνέθεσε μεταξύ των ετών 1830-1834, γράφοντας αρχικά την Grande Polonaise - έργο για πιάνο και ορχήστρα - και εν συνεχεία το Andante Spianato για σόλο πιάνο το οποίο πρόσθεσε ως εισαγωγή στην Grande Polonaise.

Η συναυλία ολοκληρώνεται με έργα του Ούγγρου ρομαντικού Φραντς Λιστ (1811-1886): το Pensée Des Morts (1834) από τον πιανιστικό Κύκλο του συνθέτη Harmonies poetiques et religieuses, και το - εμπνευσμένο από το λογοτεχνικό έργο του Γκαίτε «Φάουστ» - Mephisto Walz αρ.1, το πιο δημοφιλές από τα τέσσερα βαλς που ο Ούγγρος ρομαντικός συνέθεσε (αρχικά για ορχήστρα κι αργότερα για πιάνο, πιάνο ντουέτο και δύο πιάνα) το διάστημα 1859-1862.

ΙΝFO:
Πότε: Τετάρτη 5 Μαρτίου, ώρα 20:30
Που: Μέγαρο Μουσικής- Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Οι τιμές των εισιτηρίων για τη συναυλία είναι: 12 και 20 €. Ειδικές τιμές: 5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και Α.Μ.Ε.Α.) και 8 € (65+ και πολύτεκνοι).
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr